Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόβλεψη Αυστριακών: Ήττα Ουκρανίας, κατάρρευση Zelensky – Οι Ρώσοι περικυκλώνουν Avdiivka, εβδομάδες αντέχουν οι Ουκρανοί

Πρόβλεψη Αυστριακών: Ήττα Ουκρανίας, κατάρρευση Zelensky – Οι Ρώσοι περικυκλώνουν Avdiivka, εβδομάδες αντέχουν οι Ουκρανοί
H Ουκρανία θα ηττηθεί και θα παρασύρει την Δύση και το ΝΑΤΟ στον διασυρμό της ήττας και αυτό θα αποτελέσει βαρύ τίμημα για το καθεστώς Zelenskly
(upd20) Πλέον όλο και περισσότεροι προβλέπουν την μοίρα της Ουκρανίας…
Η Ουκρανία θα ηττηθεί ολοκληρωτικά, γιατί στρατιωτικά είναι γεγονός η αντεπίθεση απέτυχε, έχασαν 100.000 στρατιώτες και 1.500 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα για να καταλάβουν 18 χωριά… πραγματική τραγωδία…
H Ουκρανία θα ηττηθεί και θα παρασύρει την Δύση και το ΝΑΤΟ στον διασυρμό της ήττας και αυτό θα αποτελέσει βαρύ τίμημα για το καθεστώς Zelenskly.
Στην Αυστρία προβλέπουν ότι η Ουκρανία θα ηττηθεί και ο Zelensky θα καταρρεύσει… η πρόβλεψη αυτή είναι φυσιολογική…
Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να καταστρέφει τον Ουκρανικό στρατό, διαλύει την Ουκρανική αεροπορία και προελαύνει σε Kupyansk και Avdiivka…
Η ενεργή άμυνα που σημαίνει και βελτίωση θέσεων αποδίδει ως στρατηγική του ρωσικού στρατού…
O Ρωσικός στρατός χτύπησε ξανά την Οδησσό ενώ κατέστρεψε εργοστάσιο αποκατάστασης οπλικών συστημάτων 30 χλμ από το Bakhmut σκοτώνοντας και πολλούς δυτικούς ειδικούς στα οπλικά συστήματα...
Στην Δύση οι εκατοντάδες νεκροί δυτικοί... αποσιωπούνται γιατί απλά δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι εμπλέκονται στον πόλεμο κατά της Ρωσίας...

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν 3 ουκρανικά αεροπλάνα σε μια ημέρα

Οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά MiG-29 και ένα επιθετικό αεροσκάφος Su-25 στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
«Οι δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν δύο μαχητικά MiG-29 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα επιθετικό αεροσκάφος Su-25 σε περιοχές κοντά στο Arkhangelskoye στην περιοχή Kherson, στο Dmitrovka και στο Zvonetskoye στην περιοχή Dnepropetrovsk».

Διακυβεύεται η τύχη της Ουκρανίας - Κινδυνεύει να χάσει ακόμα περισσότερα εδάφη

Η Ουκρανία όχι μόνο δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τα σχέδια της και να ανακαταλάβει τα εδάφη που έχουν πάρει οι Ρώσοι, αλλά κινδυνεύει να χάσει ακόμα μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της.
Αυτό υποστήριξε ο Chas Freeman, πρώην Αμερικάνος διπλωμάτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο κανάλι του YouTube, Dialogue works.
«Δεν είναι πλέον δυνατό να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση στο Κίεβο.
Έχει χυθεί πάρα πολύ αίμα.
Η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να καταλάβει την Κριμαία, το Donbass, τη Zaporizhia και την Kherson.
Είναι πιθανό να χάσει ακόμα περισσότερα εδάφη» είπε ο Freeman, υποστηρίζοντας πως σε περίπτωση διαπραγματεύσεων μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, αυτές δεν θα γίνουν με τους όρους των Ουκρανών.
Σύμφωνα με τον Freeman, οι προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ των δύο αυτών κρατών ήταν πολύ πιο «κερδοφόρες» για την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
«Όλα έχουν φτάσει στο σημείο όπου διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη της Ουκρανίας» επισήμανε ο Freeman.

Αποκάλυψη WSJ: Κρυφά στην Ουκρανία πύραυλοι ATACMS - Η αποτυχία της «αντεπίθεσης» εξώθησε τον Biden σε στροφή 180 μοιρών

Αρκετοί αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS μεγάλου βεληνεκούς μεταφέρθηκαν κρυφά στην Ουκρανία, παρά την αρχική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden για την μη χορήγησή τους, σύμφωνα με σημερινή αποκάλυψη της Wall Street Journal, η οποία επικαλείται πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
«Ένας μικρός αριθμός πυραύλων έχει σταλεί κρυφά στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
Όπως μάλιστα σημειώνει το άρθρο, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να προμηθεύσει το Κίεβο με αυτές τις οβίδες λόγω της αργής αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από τον Ουκρανό βουλευτή Alexey Goncharenko, ο οποίος τόνισε ότι οι πύραυλοι βρίσκονται ήδη σε ουκρανικά εδάφη.
Επιπλέον, ο βουλευτής αποκάλυψε ότι οι ATACMS χρησιμοποιήθηκαν σε ουκρανικές επιθέσεις στο Berdyansk της περιοχής Zaporizhia.
Ενώ αργότερα, έγινε γνωστό και από ρεπορτάζ του Politico οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτόξευσαν αυτούς τους πυραύλους σε ρωσικούς στόχους για πρώτη φορά σήμερα.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ δεν έχουν σχολιάσει επίσημα την προμήθεια του εν λόγω στρατιωτικού υλικού στο Κίεβο.
Ο ίδιος ο Biden άλλωστε, ερωτηθείς για το θέμα, αρκέστηκε στο να σχολιάσει ότι ο Λευκός Οίκος «επεξεργάζεται» όλα τα αιτήματα του Ουκρανού ομολόγου του.
Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να χορηγήσει αυτούς τους πυραύλους από πέρυσι.
Όπως σημείωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Anatoly Antonov, τέτοια όπλα θεωρητικά θα επέτρεπαν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να επιχειρήσουν πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ήτοι να σύρουν την Ουάσιγκτον σε ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Μόσχα

CNN: Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν τη Ρωσία παραδίδοντας κρυφά τους ATACMS στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε αθόρυβα στο καθεστώς του Κιέβου πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς προκειμένου να προσπαθήσει να αιφνιδιάσει τα ρωσικά στρατεύματα, ανέφερε το CNN σε δημοσίευμά του.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ότι η Ρωσία «θα μετακινούσε εξοπλισμό τα όπλα έξω από την εμβέλεια πλήγματος των ATACMS, προτού χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι», αν είχε προαναγγελθεί η παράδοση των πυραύλων.
Με τη σειρά του, το Associated Press (AP) ανέφερε ότι λόγω των ανησυχιών της αμερικανικής κυβέρνησης για πιθανές εντάσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία, οι πύραυλοι ATACMS που παραδόθηκαν στην Ουκρανία έχουν κάπως μικρότερο βεληνεκές.
Νωρίτερα την Τρίτη, ο Vladimir Rogov, ηγέτης του κινήματος We Are Together With Russia, δήλωσε, χωρίς να αναφέρει πηγές, ότι τη νύχτα της Τρίτης (16/10), κατά τη διάρκεια επίθεσης στην πόλη Berdyansk στην περιοχή Zaporozhye, τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν πυραύλους ATACMS κατασκευής ΗΠΑ με κεφαλές διασποράς για πρώτη φορά. 

Επιβεβαίωση και από τον Zelensky για τους ATACMS

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα (17/10) ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε αμερικανικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.
«Σήμερα, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι συμφωνίες μας με τον πρόεδρο Biden εφαρμόζονται. Με μεγάλη ακρίβεια, το απέδειξαν τα ATACMS» δήλωσε σχετικά σε ομιλία του.
Ήδη από νωρίς σήμερα το μεσημέρι διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει ότι το Κίεβο χρησιμοποίησε το ATACMS για πρώτη φορά σε επιθέσεις κατά των ρωσικών θέσεων.

Larry Johnson (Πρώην CIA): Δεν εξελίσσεται βάσει σχεδίου ο πόλεμος για την Ουκρανία – Θα αντέξει μερικές εβδομάδες

Οι Ρώσοι αρχίζουν να αιχμαλωτίζουν πολλούς Ουκρανούς στρατιώτες υποστηρίζει ο πρώην αξιωματικός της CIA, Larry Johnson, ο οποίος επισημαίνει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται βάσει του σχεδίου.
«Οι Ρώσοι αιχμαλωτίζουν σημαντικό αριθμό Ουκρανών.
Μια ακόμα ουκρανική μονάδα είναι περικυκλωμένη.
Η σύγκρουση δεν εξελίσσεται βάσει του σχεδίου για την Ουκρανία» είπε μιλώντας στο κανάλι Judging Freedom στο Youtube ο Johnson, αναφέροντας πως λόγω και του πολέμου στο Ισραήλ, η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά.
«Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σοβαρά την κατάσταση για το καθεστώς του Κιέβου» υποστήριξε ο Johnson, τονίζοντας ότι μόλις τελειώσει η βοήθεια αυτή, «η Ουκρανία δεν μπορέσει να κρατήσει πάνω από μερικές εβδομάδες».

Markus Reisner (Αυστριακός Συνταγματάρχης): Η Ουκρανία θα ηττηθεί και ο Zelensky θα καταρρεύσει, είναι αναπόφευκτο

Το καθεστώς του Zelensky θα καταρρεύσει μετά την ήττα του ουκρανικού στρατού, δήλωσε ο συνταγματάρχης των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων Markus Reisner σε συνέντευξή του στη Welt.
«Αν ακούσετε προσεκτικά την ομιλία που έδωσε πρόσφατα ο Putin ο ρώσος Πρόεδρος στο Σότσι , γίνεται σαφές ότι οι προθέσεις και τα σχέδιά του σχετικά με την Ουκρανία παραμένουν αμετάβλητα.
Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα ξεκάθαρα να νικήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Σύμφωνα με τον Markus Reisner, η επιτυχία του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης «θα οδηγήσει στην κατάρρευση του καθεστώτος Zelensky».
Πρόσφατα ο Ρώσος Πρόεδρος είπε σε συνέντευξη ότι η ουκρανική αντεπίθεση είχε τελείως αποτύχει.
Μιλώντας σε ολομέλεια της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Valdai στο Σότσι, ο Putin σημείωσε ότι η Ρωσία κινείται ήρεμα προς την επίτευξη όλων των στόχων της ειδικής επιχείρησης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα μπορέσει να τους επιτύχει.

Dmitry Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Μην αποσπάσει το Ισραήλ την προσοχή της Δύσης από την Ουκρανία

Η κατάσταση στο Ισραήλ δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmitry Kuleba
Δεν μπορούμε να χάσουμε σε καμία από αυτές τις συγκρούσεις... Μια νέα κρίση δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από μια άλλη κρίση, γιατί όλα είναι αλληλένδετα τόνισε ο Dmitry Kuleba.
Σύμφωνα με τον Kuleba, το Κίεβο λαμβάνει μηνύματα από δυτικούς εταίρους ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί, «η υποστήριξη προς το Ισραήλ θα ξεκινήσει».
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου στις 13 Οκτωβρίου χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες τη χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη δύναμη να υποστηρίξουν ταυτόχρονα τόσο το Ισραήλ όσο και την Ουκρανία.
Την περασμένη εβδομάδα, το CNN, επικαλούμενο αρκετούς Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι το Πεντάγωνο ανησυχεί όλο και περισσότερο για την προοπτική να καλύψει δύο στρατιωτικές συγκρούσεις ταυτόχρονα.
Ο απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού Don Bolduc σημείωσε επίσης ότι ο στρατός αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή έλλειψη προσωπικού και οι υλικοτεχνικές δυσκολίες τον καθιστούν ανίκανο να διεξάγει ταυτόχρονα πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

David Friedman (πρώην Πρέσβης ΗΠΑ στο Ισραήλ): Δεν χρειάζεται το Ισραήλ μεγάλη βοήθεια όπως η Ουκρανία

Σε αντίθεση με την Ουκρανία, το Ισραήλ χρειάζεται μόνο μέτρια οικονομική βοήθεια, δήλωσε ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ David Friedman σε συνέντευξή του στο Fox News.
Όπως σημείωσε ο πρώην διπλωμάτης, «ευτυχώς» για το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεσαν χρήματα εκ των προτέρων για να το χρηματοδοτήσουν, ωστόσο, η επίθεση της Hamas αποδείχθηκε «πρωτοφανής» και «απροσδόκητη».
Χρειαζόμαστε προμήθειες μεγάλης κλίμακας, πολλά νέα πυρομαχικά για να αντικαταστήσουμε τα χρησιμοποιημένα.
Την ικανότητα να αντισταθούμε στον Λίβανο σε περίπτωση απόπειρας από μέρους του.
Περισσότερα βλήματα για το Iron Dome. Πολλά πράγματα», παραδέχτηκε ο Friedman.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι το Ισραήλ «δεν θα χρειαστεί τόσο πολύ όσο η Ουκρανία, δεν υπάρχει τίποτα καν για σύγκριση».
«Τώρα μιλάμε για το Ισραήλ και την Ουκρανία, αλλά αυτά είναι εντελώς διαφορετικά θέματα.
Δεν χρειάζεται να στείλουμε ούτε ένα μικρό κλάσμα από αυτά που ξοδεύουμε για την Ουκρανία στο Ισραήλ.
Αλλά το Ισραήλ χρειάζεται πραγματικά μια μικρή βοήθεια - μία, δύο ή τρεις δισεκατομμύρια δολάρια
Φυσικά, το χρειάζονται. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συγκριθεί με την Ουκρανία

Η περίεργη αντίδραση του Elon Musk σε σχόλιο της Janet Yellen ότι οι ΗΠΑ αντέχουν οικονομικά δύο συγκρούσεις ταυτόχρονα

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Elon Musk απάντησε με ένα σύντομο tweet στη δήλωση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να αντέξει δύο στρατιωτικές συγκρούσεις ταυτόχρονα.
«Η Αμερική μπορεί σίγουρα να αντέξει οικονομικά να υποστηρίξει το Ισραήλ και να καλύψει τις στρατιωτικές του ανάγκες, και μπορούμε και πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας», είπε η Yellen σε συνέντευξή της στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky News.
Οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου X αντέδρασαν στη δήλωση της υπουργού, ένας από αυτούς σημείωσε ότι οι Αμερικανοί που κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τους λόγους για την αύξηση του εθνικού χρέους των ΗΠΑ θα πρέπει να δώσουν προσοχή στα προβλήματα στο εξωτερικό στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες «βρίσκονται εγκλωβισμένες».
Με θαυμαστικό "!" — απάντησε ο Elon Musk κάτω από την ανάρτηση αυτού του χρήστη.

Ευρωκοινοβούλιο: Ενέκρινε στήριξη ύψους 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για την περίοδο 2024-2027 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άναψε σήμερα το πράσινο φως για το μακροπρόθεσμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ για την Ουκρανία, ύψους 50 δισεκ. ευρώ, για την περίοδο 2024-2027.
Συγκεκριμένα, ο ειδικός μηχανισμός στήριξης για την Ουκρανία που πρότεινε τον περασμένο Ιούνιο η Επιτροπή, μέσω του οποίου θα δοθούν στη χώρα επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους έως 50 δισεκ. ευρώ, εγκρίθηκε σήμερα από τους ευρωβουλευτές με 512 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 63 αποχές.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ενισχυθεί η δημοκρατική λογοδοσία στο πλαίσιο του μηχανισμού και καλούν την Ουκρανία να διαφυλάξει τον πολυκομματικό χαρακτήρα του δημοκρατικού της πολιτεύματος και να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις ένταξης στην ΕΕ.
Το ΕΚ τονίζει την ανάγκη να εγκριθεί επειγόντως ο μηχανισμός αυτός, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (2021-2027), ο οποίος έχει ήδη εξαντληθεί σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας των πολυάριθμων κρίσεων που έχει αντιμετωπίσει η ΕΕ από το 2021 και μετά.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν να ενσωματωθεί το πακέτο στήριξης για την Ουκρανία στον ετήσιο προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος θα τεθεί σε διαπραγμάτευση τον Νοέμβριο
Ένα από τα βασικά αιτήματα των ευρωβουλευτών είναι να χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και άλλων οντοτήτων και προσώπων που συνδέονται άμεσα με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Το ΕΚ κατέστησε επίσης πιο αυστηρούς τους κανόνες για την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς, των συγκρούσεων συμφερόντων και των παρατυπιών όσον αφορά τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ στην Ουκρανία.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ακόμη ότι η ΕΕ δεν πρέπει να χρηματοδοτεί εταιρείες που ελέγχονται από ολιγάρχες.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές τροποποίησαν περαιτέρω την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να ενισχυθεί η διαφάνεια του μηχανισμού.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν για παράδειγμα να δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πύλη, στην οποία θα εμφανίζονται πληροφορίες για τα χρήματα που δίνονται στην Ουκρανία, τους σκοπούς που αυτά εξυπηρετούν, καθώς και τα κριτήρια που έχει εκπληρώσει η χώρα προκειμένου να λάβει την εκάστοτε χρηματοδότηση.
Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να δημοσιοποιούνται όλα τα κονδύλια που λαμβάνει η Ουκρανία από άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Τέλος, όσον αφορά το σχέδιο που θα καταρτίσει η Ουκρανία για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις τις οποίες θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ, οι ευρωβουλευτές ζητούν να υπάρχει ενεργή συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ουσιαστική διαβούλευση με το ουκρανικό κοινοβούλιο.

Zakharova (Ρωσία) κατά ΕΕ: Η Ευρώπη με διεφθαρμένη υποκρισία καλεί τη διεθνή κοινότητα να κηρύξει παράνομη την προεδρία Putin

Το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), που καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την προεδρία του Vladimir Putin ως παράνομη -μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του το 2024- αποτελεί μέρος του πολέμου πληροφοριών της Δύσης κατά της Ρωσίας και δεν έχει νομική υπόσταση, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω δήλωσης της εκπροσώπου του, Maria Zakharova.
«Τέτοιες επιθέσεις αποτελούν μέρος του πολέμου πληροφοριών της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών και ενέχουν στοιχείο ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας από πλευράς μη φιλικών χωρών. Για εμάς δεν έχουν καμία απολύτως νομική ισχύ και, για να το θέσω απλά, δεν έχουν νόημα» σημείωσε η διπλωμάτης.
Επιπλέον, η Zakharova επεσήμανε ότι η αντιρωσική ατζέντα που αντικατοπτρίζεται στο ψήφισμα αγνοεί τη νόμιμη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε κατά το δημοψήφισμα του 2020 και καταδεικνύει έντονα το πραγματικό επίπεδο των πολιτικών κινήτρων των συγγραφέων και των υποστηρικτών του.
«Τι είδους αντικειμενικότητα μπορεί να περιμένει κανείς από τους ανθρώπους που θεωρούν τη σημερινή Ουκρανία "δημοκρατία;"» διερωτήθηκε με νόημα η Zakharova.
Για να συμπληρώσει σε παρόμοιο μήκος κύματος και κατά της ευρωπαϊκής διπλωματίας «ή από εκείνους που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky μετά την πρόσφατη συνάντησή του με έναν ναζί εγκληματία στο καναδικό κοινοβούλιο; Είναι ξεκάθαρο ότι η PACE ακολουθεί μια πολιτική διεφθαρμένης υποκρισίας. Τα ρωσοφοβικά έγγραφα που εγκρίνονται στο Στρασβούργο μαρτυρούν τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Συμβουλίου της Ευρώπης και γενικότερα των πολιτικών κύκλων στις χώρες της "συλλογικής Δύσης"».
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα (17/10) η PACE ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε να μην αναγνωριστεί ο Putin ως νόμιμος πρόεδρος της Ρωσίας μετά τη λήξη της θητείας του το 2024.

Η Ρωσία έστειλε «πυρηνικό» σήμα - Η Δύση ανησυχεί για τη νέα πρωτοβουλία της Μόσχας

Η Κρατική Δούμα θα εξετάσει σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο για την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).
Αυτή είναι μια απάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υπέγραψαν αλλά δεν επικύρωσαν τη συμφωνία.
Το CTBT υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1996.
Προηγουμένως, ίσχυε η Συνθήκη για την απαγόρευση των δοκιμών πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, το διάστημα και κάτω από το νερό, που συνήφθη το 1963.
Τα κράτη που έχουν προσχωρήσει στο CTBT έχουν δεσμευτεί να μην πραγματοποιούν πυρηνικές εκρήξεις σε οποιοδήποτε μέρος υπό τη δικαιοδοσία ή τον έλεγχό τους, ούτε να παρακινούν ή να ενθαρρύνουν άλλους να το κάνουν.
Το έγγραφο υπογράφηκε από 187 χώρες και επικυρώθηκε από 178.
Το παράρτημα απαριθμεί 44 κράτη όπου η επικύρωση αποτελεί προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μεταξύ αυτών, ειδικότερα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.
Η Μόσχα επικύρωσε το έγγραφο πριν από 23 χρόνια.
Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα στην Ουάσιγκτον.
Υποστήριξαν ότι η συμφωνία ήταν αναποτελεσματική επειδή δεν ήταν επαληθεύσιμη.

Γιατί τώρα;

Η κατάσταση στον κόσμο έχει αλλάξει.
Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Οι σημερινές προκλήσεις απαιτούν νέες λύσεις», έγραψε ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin.
Επί 23 χρόνια περιμέναμε από την Ουάσιγκτον να επικυρώσει τη συνθήκη.
Τι είναι αυτό; Διπλή στάση, κακία και ανεύθυνη στάση, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψουμε.
Σε αυτήν την κατάσταση, πρέπει να καθοδηγούμαστε αποκλειστικά από τα συμφέροντα των πολίτες της χώρας μας, του κράτους μας. Επομένως, υπάρχει πρόταση για απόσυρση της επικύρωσης», τόνισε ο Volodin.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Η Ρωσία πιθανότατα ανέπτυξε στοιχεία τουλάχιστον δύο ταξιαρχιών της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (CMD) για να ενισχύσει τις επιθετικές επιχειρήσεις των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) στο μέτωπο Avdiivka.
Ένας ουκρανικός στρατιωτικός παρατηρητής ανέφερε στις 16 Οκτωβρίου ότι τρεις ρωσικές ταξιαρχίες —η 114η Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (MRB) του DNR και η 15η και 21η MRB της CMD (και οι δύο της 2ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων έχουν εμπλακεί σε πρόσφατες επιθέσεις στην πόλη Avdiivka ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κρατούν το 30ο MRB του CMD σε τακτική εφεδρεία.

Προέλαση ρώσων στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Avdiivka στις 16 Οκτωβρίου και πρόσφατα σημείωσαν κέρδη, αν και με σχετικά βραδύτερο ρυθμό από ότι στις αρχικές επιθέσεις.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 16 Οκτωβρίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει οριακά πέρα από τον δρόμο Ε50 περίπου 3 χιλιόμετρα νότια της Avdiivka.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν συνολικά 22 ρωσικές επιθέσεις στην κατεύθυνση Avdiivka την περασμένη ημέρα, ιδιαίτερα λιγότερες από τις 30 επιθέσεις που αναφέρθηκαν στις 15 Οκτωβρίου
Ρωσικές πηγές σημείωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αύξησαν την ένταση των αεροπορικών επιδρομών στην πόλη προκειμένου να αντισταθμίσουν τους αργούς ελιγμούς εδάφους, οι οποίοι περιπλέκονται από τις βαριές ουκρανικές οχυρώσεις που περιβάλλουν την Avdiivka

Η Ρωσία βελτιώνει αισθητά τις θέσεις της

Κατά τη διάρκεια συνάντησης για την επιχειρησιακή κατάσταση στην Ουκρανία στις 16 Οκτωβρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βελτιώσει τις τακτικές τους θέσεις σε απροσδιόριστες περιοχές και ότι η ρωσική «ενεργητική άμυνα» κατά μήκος του μετώπου, συμπεριλαμβανομένης της κοντά στην Avdiivka, αποτρέπει την ουκρανική προέλαση

Μάχες σε Bakhmut και στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut και στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia στις 16 Οκτωβρίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στην δυτική Περιφέρεια Zaporizhia και στις κατευθύνσεις Bakhmut.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις κοντά στην Avdiivka και στα δυτικά και βορειοδυτικά προάστια του Verbove (10 χλμ ανατολικά του Robotyne ή 18 χλμ νοτιοδυτικά του Orikhiv).
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 200 έως 300 μέτρων από τις ρωσικές θέσεις δυτικά του Verbove.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας τη νύχτα της 15ης προς 16η Οκτωβρίου. Ουκρανικές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πέντε πυραύλους κρουζ Kh-59, έναν βαλλιστικό πύραυλο Iskander στην ανατολική και νότια Ουκρανία και 12 drones Shahed-131/136 στη δυτική Ουκρανία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν εκρήξεις κοντά στο Myrhorod, στην περιφέρεια Poltava και στην Kirovohrad
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι ένα χτύπημα κατέστρεψε ένα ουκρανικό κέντρο επικοινωνίας στο αεροδρόμιο Myrhorod στην περιφέρεια Poltava

Προέλαση και στην κατεύθυνση Kupyansk-Svatove-Kreminna 

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στη γραμμή Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 16 Οκτωβρίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν νέες θέσεις κοντά στο Krokhmalne (25 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk) και στη Stepova Novosilka (17 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk).
Οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις συνεχίζονται κοντά στο Synkivka (8 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk), το Lyman Pershyi (12 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk), το Makiivka (22 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna) και στη δασική περιοχή Serebryanske (11 χλμ νότια της Kreminna).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις κοντά στη Synkivka, την Ivanivka (19 χλμ νοτιοανατολικά του Kupyansk), τη Stelmakhivka (12 χλμ βορειοδυτικά του Svatove) και τη Nadiya (20 χλμ δυτικά του Svatove).
Ο Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Petro Chermyk δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν 100.000 άτομα στην κατεύθυνση Kupyansk-Lyman για να αποσπάσουν την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων από τις συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Bakhmut.

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στη γραμμή Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 16 Οκτωβρίου, αλλά δεν προχώρησαν.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά σε Synkivka, Ivanivka, Novoyehorivka (16km νοτιοδυτικά του Svatove), Makiivka, Dibrova (7 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna) και τη δασική περιοχή Serebryanske.


Avdiivka_and_Donetsk_City_Battle_Map_Draft_October_162023.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_October_162023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_October_162023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_October_162023_1.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_October_162023.png

Vremivka_Salient_Battle_Map_Draft_October_162023.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_October_162023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_October_162023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης