Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Οι ΗΠΑ έδωσαν 20 ATACMS στην Ουκρανία – Οι διαβεβαιώσεις του Κιέβου

New York Times: Οι ΗΠΑ έδωσαν 20 ATACMS στην Ουκρανία – Οι διαβεβαιώσεις του Κιέβου
Παραμένει ασαφές εάν οι πύραυλοι αυτοί θα μπορέσουν να αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία 20 τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις από το Κίεβο πως αυτοί δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι πύραυλοι αυτοί δόθηκαν υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, υπό τον φόβο ρωσικής επίθεσης κατά τη μεταφορά και την εισαγωγή των πυραύλων αυτών στην Ουκρανία.

Φόβοι για κλιμάκωση

Αν και το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ουκρανία έχει διαβεβαιώσει πως δεν θα χτυπήσει τη Ρωσία και το έδαφος της με αυτούς τους πυραύλους, σημειώνεται πως το Κίεβο δεν αναγνωρίζει ως ρωσικά εδάφη τις ουκρανικές επαρχίες του Donbass, της Kherson και της Zaporizhia που έχει προσαρτήσει η Ρωσική Ομοσπονδία.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο και Αμερικάνοι αξιωματούχοι διατυπώνουν ανησυχίες για το ότι μια επίθεση των Ουκρανών σε αυτές τις περιοχές, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καταπάτηση των «κόκκινων γραμμών» που έχει θέσει η Μόσχα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Σημειώνεται πως οι Ουκρανοί ήδη έπληξαν αεροδρόμια κοντά στο Berdyansk και στο Luhansk, εδάφη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός και που έχουν προσαρτηθεί από τη Ρωσία.

Παλιότερες εκδόσεις

Σύμφωνα με τους New York Times, η απόφαση να σταλεί μια παλαιότερη έκδοση των πυραύλων στην Ουκρανία ελήφθη «λόγω της αδυναμίας χρήσης τους σε μια σύγκρουση με συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων» και λόγω του γεγονότος ότι «αποθέματα των νεότερων συστημάτων είναι εξαιρετικά μικρά».
Επιπλέον, επισημαίνεται πως παραμένει ασαφές εάν οι πύραυλοι αυτοί θα μπορέσουν να αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως δημοσίευμα του Associated Press είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ μετέφεραν λιγότερους από 12 πυραύλους ATACMS στο Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης