Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκκωφαντική ταπείνωση Zelensky - Ο Netanyahu αρνήθηκε να τον δεχθεί στο Ισραήλ – Τέλος η Ουκρανία για τη Δύση

Εκκωφαντική  ταπείνωση  Zelensky - Ο Netanyahu αρνήθηκε να τον δεχθεί στο Ισραήλ –  Τέλος η Ουκρανία για τη Δύση
Η ηχηρή απόρριψη του  Zelensky από το Ισραήλ  σηματοδοτεί το τέλος του δυτικού ενδιαφέροντος για την Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ήθελε να επισκεφθεί το Ισραήλ στις 16 Οκτωβρίου προκειμένου να εκφράσει την υποστήριξή του στη χώρα, αλλά οι ισραηλινές αρχές του κατέστησαν σαφές ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», αποκαλύπτει το ισραηλινό πρακτορείο Ynet.
Αυτή ήταν μια ταπεινωτική απόρριψη για τον Zelensky, που είναι εβραϊκής καταγωγής, δεδομένου ότι άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες επισκέπτονται το Ισραήλ.
Όπως έγραψαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης στις 16 Οκτωβρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken.
Σύμφωνα με το Ynet, ο Zelensky ήταν πρόθυμος να ταξιδέψει στο Ισραήλ και αργότερα αλλά πλέον είναι παραγκωνισμένος, καθώς το ενδιαφέρον του δυτικού κόσμου στρέφεται στη Μέση Ανατολή.
Σκοπός του ήταν Zelensky ήταν να συνδέσει τη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη με εκείνη στην Ουκρανία για να μη μειωθεί το ενδιαφέρον ΗΠΑ – ΕΕ για την Ουκρανία.

Το Ισραήλ δεν είναι πρόθυμο να επιδεινώσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία


Το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να εξαλείψει τη Hamas και άλλα ριζοσπαστικά στοιχεία από τη Γάζα, ακόμα κι αν αυτό έχει τρομακτικό πολιτικό κόστος.
Λόγω αυτής της φαινομενικής δέσμευσης, το Ισραήλ αντιμετωπίζει έναν πόλεμο πολλαπλών μετώπων, επειδή η Hezbollah απειλεί να παρέμβει εάν ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση στη Γάζα.
Καθώς το εβραϊκό κράτος αντιμετωπίζει έναν δυνητικά μακρύ και αιματηρό πόλεμο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δεν προτίθεται να συναντήσει τον Zelensky ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των αναπόφευκτων αντιρωσικών δηλώσεων που θα κάνει ο Ουκρανός πρόεδρος.
Για αυτόν τον λόγο, είναι πιο πρακτικό για τον Netanyahu να απορρίψει το αίτημα αλληλεγγύης για συνάντηση παρά να καθησυχάσει τη Μόσχα ότι το Ισραήλ δεν συνδέει τον πόλεμό του εναντίον της Hamas με τον πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη όπως κάνει ο Zelensky.

zelensky_netanyahu.jpg

Εκκωφαντική ταπείνωση


Την ταπείνωση του Zelensky επιδεινώνει το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και άλλοι αρχηγοί κρατών επισκέπτονται ή προγραμματίζουν να επισκεφθούν το Ισραήλ.
Οι επισκέψεις αυτές υπερτονίζουν το γεγονός της μη επίσκεψης Zelensky στο Ισραήλ.
Εκτός από το ότι ο Netanyahu δεν θέλει να αποσπάται η προσοχή του από άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ειδικά όσον αφορά τη Ρωσία, το Ισραήλ δεν θέλει να μοιραστεί το ενδιαφέρον του κόσμου με την Ουκρανία, καθώς υπάρχει πλέον ανταγωνισμός για εξωτερική βοήθεια.
Η Ουκρανία προσελκύει το δυτικό ενδιαφέρον από τον Φεβρουάριο του 2022, ακόμη και εις βάρος των Αρμενίων του Nagorno Karabakh.
Το Ισραήλ είναι ένας σημαντικός σύμμαχος εκτός του ΝΑΤΟ από τότε ακόμη και πριν η Ουκρανία γίνει ανεξάρτητη χώρα και θα ήταν πάντα μια άμεση προτεραιότητα έναντι της Ουκρανίας.

Ξεδιάντροπο ψέμα Zelensky - Τέλος η Ουκρανία για τη Δύση

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken έφτασε στο Τελ Αβίβ στις 16 Οκτωβρίου για να υποσχεθεί υποστήριξη πριν από την χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας και να ενημερώσει τις ισραηλινές αρχές για τις συναντήσεις του με ηγέτες αραβικών κρατών.
Αν ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba είχε διατυπώσει ανάλογο αίτημα και πάλι θα είχε απορριφθεί δεδομένου ότι το Ισραήλ δίνει
προτεραιότητα σε άλλες χώρες.
Οι ΗΠΑ είναι προφανώς μία από τις υπερδυνάμεις του κόσμου, ακόμη και στην παρακμάζουσα κατάστασή τους.
Η Ουκρανία δεν έχει καμία αξία για το Ισραήλ, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.
Ως εκ τούτου, ο Netanyahu υπολόγισε ότι η επίσκεψη του Zelensky δεν θα ήταν επωφελής για το Ισραήλ και θα απέφερε κέρδη μόνο για την Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Zelensky στις 11 Οκτωβρίου, εξέφρασε δημοσίως τους φόβους του ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα επηρεάσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
Για αυτόν τον λόγο, προσπάθησε να συναντηθεί με τον Netanyahu λίγες μέρες μετά τη δήλωσή του για να συνδέσει τις δύο συγκρούσεις ως μία ενιαία έξαρση επιθετικότητας, κάτι που συνιστά ένα ξεδιάντροπο ψέμα και μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασφαλίσει ότι δυτικά όπλα και κεφάλαια θα συνεχίσουν να ρέουν στην Ουκρανία, γράφει ο έγκυρος γεωπολιτικός αναλυτής Ahmed Adel. 
Η Ουκρανία αναζητά περισσότερα όπλα για τα στρατεύματά της προκειμένου να ανακτήσει κάποια εδάφη από τις ρωσικές δυνάμεις πριν ξεκινήσει ο χειμώνας, κάτι απίθανο αφού ο ουκρανικός στρατός δεν έχει καταλάβει σχεδόν τίποτα από όταν ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη «εαρινή επίθεση» του στις αρχές του καλοκαιριού.
Ωστόσο, οι ανησυχίες του ίδιου του Ισραήλ για τα πυρομαχικά και τα προηγούμενα βήματα των ΗΠΑ για μεταφορά πυρομαχικών από τη χώρα της Μέσης Ανατολής στο Κίεβο τροφοδοτούν την αυξανόμενη αντίθεση στην Ουάσιγκτον, όπου ήδη ακούγονται εκκλήσεις για μεταφορά όπλων στο Ισραήλ αντί για την Ουκρανία.
Μια τέτοια μετατόπιση της προσοχής από την ουκρανική κρίση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή απειλεί να υπονομεύσει σοβαρά την ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους εκστρατεία κατά της Ρωσίας.
Ως εκ τούτου, η απόρριψη του αιτήματος του Zelensky από το Ισραήλ να συναντήσει τον Netanyahu δεν είναι μόνο ταπεινωτική, αλλά σημαίνει και την αρχή του τέλους του δυτικού ενδιαφέροντος για την Ουκρανία.

west_weapons_ukraine.JPG
Προηγήθηκε η...σφαλιάρα της Ρουμανίας

Υπενθυμίζεται ότι της ισραηλινής απόρριψης προηγήθηκε η ακύρωση ομιλίας του στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, που είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βουκουρέστι.
Στις 10 Οκτωβρίου, ο Zelensky επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Klaus Iohannis και να μιλήσει ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τη Libertatea, η ομιλία του Zelensky ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας.
Η εφημερίδα απέδωσε την ακύρωση της ομιλίας Zelensky την Diana Sosoaca, μια γερουσιαστή «φίλα προσκείμενη στη Ρωσία» , η οποία ζήτησε να μην εμφανιστεί ο Ουκρανός πρόεδρος στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, γιατί η παρουσία του θα αμαυρώσει την εικόνα της χώρας.
Βέβαια για τους τύπους, «ο Ρουμάνος πρόεδρος επισήμως επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Βουκουρεστίου στην άνευ όρων υποστήριξη της Ουκρανίας, καθώς και «την ιδιαίτερη φύση και τις δυνατότητες των διμερών σχέσεων και την ανάγκη για συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο», έγραψε η Libertatea.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ Ιohannis και Zelensky περιελάμβανε την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πολιτικός Oleg Tsarev έγραψε στο Telegram ότι η ακύρωση της προγραμματισμένης ομιλίας στο ρουμανικό Κοινοβούλιο είναι εξωφρενική.
«Ήταν ένα χαστούκι στο πρόσωπο δημοσίως.
Συνήθως δεν γίνονται τα πράγματα έτσι.
Συζητούν και αποφασίζουν τα πάντα εκ των προτέρων, εκτός εάν ο Zelensky έχει υποβιβαστεί στο καθεστώς του σκουπιδιού για τον οποίο δεν μετρούν οι κανόνες ευπρέπειας» έγραψε ο Tsarev.

zelensky_iohannis_b.jpg
Μήνυμα ΗΠΑ σε Ουκρανία: Η βοήθεια μας δεν θα είναι επ'αόριστον

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Ρουμανίας ήλθε σχεδόν έναν μήνα μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να μη μιλήσει ο Zelensky στο Κογκρέσο τον Σεπτέμβριο.
Για να δικαιολογήσει την απόφασή του το αμερικανικό νομοθετικό σώμα επικαλέστηκε φόρτο εργασίας.
Ωστόσο στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια και κόπωση για την τεράστια οικονομική στήριξη που παρείχε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο, κυρίως στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία επ' αόριστον, δήλωσε ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Λευκού Οίκου John Kirby.
«Aνακοινώσαμε τη διάθεση 200 εκατομμυρίων και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσο μπορούμε, αλλά η βοήθεια δεν θα είναι ατελείωτη», σημείωσε.
Όπως διευκρίνισε ο Kirby, βραχυπρόθεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν τόσο την Ουκρανία όσο και το Ισραήλ.
Ωστόσο, αρνήθηκε να πει συγκεκριμένα τι σημαίνει «βραχυπρόθεσμα».
Πολλά εξαρτώνται από το πόσο εντατικά ξοδεύει πυρομαχικά ο Ισραηλινός Στρατός και πόσο μπορεί το ισραηλινό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα να προμηθεύσει τον στρατό του με οβίδες, είπε ο αξιωματούχος.
Εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, οι Ουκρανοί ανησυχούν ότι η στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μειωθεί… εξέλιξη που θα οδηγήσει σε κατάρρευση του Ουκρανικού στρατού.
us_congress.jpg

Και στο βάθος…διαπραγματεύσεις με ηττημένη την Ουκρανία

Εξάλλου η Δύση θα εξαναγκάσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία και να παραχωρήσει τα εδάφη που απέκτησε η Μόσχα, ως αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, πιστεύει ο πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Ritter, δυτικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν απόψεις ότι το Κίεβο θα πρέπει να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας θα αναγκάσουν την πρώην σοβιετική δημοκρατία στο τέλος να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.
Ως αποτέλεσμα των συνομιλιών η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει τα εδάφη που απέκτησε η Ρωσία.
Έχει ήδη γίνει σαφές ότι ο ουκρανικός στρατός δεν θα μπορέσει να καταλάβει αυτά τα εδάφη ακόμη και με τη χρήση όπλων του ΝΑΤΟ, είπε ο ειδικός.
Η Ουκρανία κατανοεί ότι δεν θα πάρει πίσω αυτά τα εδάφη και το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται πως δεν θα είναι σε θέση να παράσχει στο Κίεβο αρκετά όπλα για την ανακατάληψή τους, είπε ο Ritter.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης