Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall, λόγω επιδείνωσης στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο -1,34% ο S&P 500, o Nasdaq -1,62%

Ισχυρή πτώση στη Wall, λόγω επιδείνωσης στις αποδόσεις των ομολόγων – Στο -1,34% ο S&P 500, o Nasdaq -1,62%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall...
Πτωτικά κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου λόγω επιδείνωσης στις αποδόσεις των ομολόγων, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα.
Σημειώνεται πως με το πέρας της τρέχουσας εβδομάδας θα έχει «αποκαλυφθεί» το 11% των εταιρειών του S&P 500.
Παράλληλα οι traders σταθμίζουν τις διαστάσεις και τον αντίκτυπο που θα λάβει η ολοένα αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow σημείωσε πτώση -0,98% στις 33.665 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 1,34% στις 4.314 μον. και ο δείκτης Nasdaq διολίσθησε 1,62% στις 13.314 μον.
δγφσσδγφ.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της United Airlines υποχώρησαν περισσότερο από 9,5% λόγω guidance, ενώ η Procter & Gamble σημείωσε άνοδο άνω του 2,5% μετά την «υπερπήδηση» των προσδοκιών των αναλυτών για το τρίμηνο.
Aπογοήτευση για τη Morgan Stanley, που υποχώρησε -6,79%...

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007 «σκαρφάλωσαν» οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ΗΠΑ κέρδισε σχεδόν 9 μονάδες βάσης στο 4,913%, ξεπερνώντας το όριο του 4,9% για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια.
Η δε απόδοση του 2ετούς Treasury διαπραγματευόταν σχεδόν +2 μονάδες βάσης, στο 5,231%, επίπεδα στα οποία τελευταία φορά εμφανίστηκε το 2006.
Επίσης, το 5ετές κινήθηκε έως και 4,937%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Σημειώνεται πως οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις…

Σύμφωνα με το FactSet, λίγο πάνω από το 10% των εταιρειών στον S&P 500 έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα.
Από αυτές, περίπου το 78% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα κέρδη είναι πιθανό να ξεπεράσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών», δεδομένου ότι οι εταιρείες έχουν ήδη θέσει τον πήχη χαμηλά, δήλωσε ο Anthony Saglimbene, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Ameriprise Financial.
«Εύλογα λοιπόν, πυξίδα για τις μετοχές θα αποτελέσουν περισσότερο οι προοπτικές και το guidance των επιτοκίων».

Στην οικονομία, άνοδο σημειώσαν τον Σεπτέμβριο του 2023 οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ μετά την βουτιά του προηγούμενου μήνα, ενώ την ίδια στιγμή οι οικοδομικές άδειες κατρακύλησαν ένδειξη ότι η δραστηριότητα στην αγορά το επόμενο διάστημα θα παραμείνει υποτονική.
Ειδικότερα, οι κατασκευές νέων κατοικιών σημείωσαν άνοδο 7% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, στο ετήσιο μέγεθος των 1,36 εκατ. μονάδων, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Τον προηγούμενο μήνα οι ενάρξεις είχαν υποχωρήσει σε χαμηλό τριών ετών στις 1,27 εκατ.
Την ίδια στιγμή, οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν 4,4% από τον Αύγουστο στις 1,47 εκατ. όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

Στα επιχειρηματικά, στα 2,4 δισ. υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley στο γ' 3μηνο του 2023, καταγράφορας πτώση 8,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Η Morgan Stanley ανέφερε ότι τα έσοδα του τρίτου τριμήνου ανήλθαν στα 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένα κατά 2,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.
Εν τω μεταξύ, τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή (EPS) μειώθηκαν κατά 6% ετησίως στα 1,38 δολάρια.
"Οι επιχειρήσεις μας με ίδια κεφάλαια και σταθερό εισόδημα πλοηγήθηκαν καλά στις αγορές και τόσο τα τμήματα Wealth όσο και η Διαχείριση Επενδύσεων παρήγαγαν υψηλότερα έσοδα και κέρδη σε ετήσια βάση.
Η ικανότητά μας να συγκεντρώνουμε περιουσιακά στοιχεία, μαζί με την ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση και τα κορυφαία franchise πελατών, μας δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε συνέχεια ανάπτυξη και ισχυρές αποδόσεις των μετόχων στο μέλλον», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος James Gorman.
Με ισχυρά μεγέθη που ξεπέρασαν σε όλα τα επίπεδα τις εκτιμήσεις της αγοράς ολοκλήρωσε το τρίμηνο η Procter & Gamble, παρά τις αυξήσεις τιμών που έκανε και οδήγησαν σε μείωση των όγκων της για έκτο διαδοχικό τρίμηνο.
Ειδικότερα, ο πολυεθνικός κολοσσός των καταναλωτικών προϊόντων με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσε για το πρώτο του οικονομικό τρίμηνο κέρδη 1,83 δολαρίων ανά μετοχή, ισχυρά αυξημένα από τα 1,57 δολ. κατά το ίδιο διάστημα πέρυσι, αλλά και υψηλότερα της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 1,72 δολ.
Παρομοίως, οι πωλήσεις της Procter & Gamble στο τρίμηνο ήταν αυξημένες κατά 6% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 21,9 δισ. δολάρια υπερβαίνοντας επίσης την πρόβλεψη της αγοράς για 21,6 δισ.
Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση των μεγεθών της εταιρείας, η μετοχή της Procter & Gamble ενισχύεται άνω του 1,2% στις προσυνεδριακές συναλλαγές πριν το άνοιγμα της Wall Street.

Απώλειες στις ευρωαγορές λόγω του πολέμου Ισραήλ με Hamas

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την ανάκαμψη που σημείωσαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Πιο αναλυτικά, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,03% στις 15.094 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε απώλειες 1,14% στις 7.588 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC διαμορφώθηκε στις 6.965 μονάδες καταγράφοντας πτώση 0,91%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,82% στις 28.135 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 1,05% στις 445 μονάδες
sdafsfadfsadsafd.JPG
Στην οικονομία, στο 4,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,2% τον Αύγουστο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,9%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 4,9% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,9% τον Αύγουστο.
Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ολλανδία (-0,3%), στη Δανία (0,6%) και στο Βέλγιο (0,7%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (12,2%), τη Ρουμανία (9,2%) και τη Σλοβακία (9,0%).
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι ένα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε πέντε.
Τον Σεπτέμβριο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+2,05 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,78 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,06 π.μ.) και την ενέργεια. (0,55 π.μ.).

Στο 6,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς υψηλότερος από τις προσδοκίες και αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,5%, σύμφωνα με τις προσδοκίες.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσιο ποσοστό 6,6% και μηνιαία άνοδο 0,5%.
Οι μεγαλύτερες πτωτικές συνεισφορές προήλθαν από τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, των οποίων οι τιμές μειώθηκαν μηνιαίως για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Η αύξηση των τιμών των καυσίμων είχε τη μεγαλύτερη ανοδική συμβολή.
Ο δομικός ΔΤΚ -ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού- διαμορφώθηκε στο 6,1% σε ετήσια βάση, από 6,2% τον Αύγουστο, αλλά ελαφρώς πάνω από την πρόβλεψη 6%.
Τον Αύγουστο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ηνωμένου Βασιλείου εξέπληξε με μια πτώση στο 6,7%, κάτω από τις προσδοκίες, γεγονός που ώθησε την Τράπεζα της Αγγλίας να τερματίσει μια σειρά από 14 συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων.
Η ΒοΕ είχε αυξήσει σταθερά τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2021 σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, φτάνοντας το βασικό της επιτόκιο από 0,1% σε υψηλό 15ετίας στο 5,25% τον Αύγουστο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης