Τελευταία Νέα
Διεθνή

Oι ΗΠΑ φοβούνται «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα και προειδοποιούν το Netanyahu: Μην σκοτώσετε αμάχους

Oι ΗΠΑ φοβούνται «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα και προειδοποιούν το Netanyahu: Μην σκοτώσετε αμάχους
«Το δύσκολα ζητήματα» της στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας επισήμανε ο σύμβουλος του προέδρου Biden Jake Sullivan
Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται έμμεση εμπλοκή τους σε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα καθώς έχουν συνταχθεί με «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» και έχουν βάλει φρένο στις ορέξεις των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων για μια ευρεία χερσαία εισβολή στην πολύπαθη Γάζα.
Μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Gutterres για τις ευθύνες του Ισραήλ στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όσον αγορά το Παλαιστινιακό και την έξαλλη αντίδραση του τελευταίου, οι ΗΠΑ κάνουν δεύτερες σκέψεις για την τροπή της στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Hamas και βάζουν «λουρί» στον  Benjiamin Netanyahu όσον αφορά τις εξελίξεις επί του πεδίου.
Ζητούν από το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά όπλα που έλαβε αυστηρά σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν το διεθνές δίκαιο και αφορούν τις πολεμικές συγρούσεις, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Joe Biden, Jake Sullivan, σε συνέντευξή του στο ABC .
«Αυτό που παρέχουμε (σ.σ. η στρατιωτική βοήθεια) στο Ισραήλ υπόκειται στους νόμους του πολέμου και στην απαίτηση να ληφθούν μέτρα για την προστασία αθώων ζωών», δήλλωσε.
Σύμφωνα με τον Sullivan, οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν τέτοιες απαιτήσεις «κάθε φορά που μεταφέρουν όπλα σε άλλη χώρα».
Δεν αναγνώρισε ότι υπάρχου διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, αλλά τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι ειλικρινής με τον σύμμαχό της.
Προφανώς αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποια διάσταση όσον αφορά την εξέλιξη των συγκρούσεων και κυρίως τις φωνές που ακούγονται εντός των ενόπλων δυνάμεων για «εκδίκηση».
Αντιμέτωπος με την αυξανόμενη κατακραυγή για τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα από τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο εσωτερικό του Ισραήλ από τους μαχητές της Χαμάς, ο Sullivan επισήμανε: «Δεν υποστηρίζουμε τη δολοφονία αθώων ανθρώπων, είτε είναι Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί ή άλλοι.
Οι ισραηλινές δυνάμεις επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, ενώ τα μαχητικά τους έχουν πλήξει εκατοντάδες ακόμη στόχους της Hamas την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 2023 σε αυτό που ο πρωθυπουργός Benjiamin Netanyahu αποκάλεσε τη «δεύτερη φάση» ενός πολέμου διάρκειας τριών εβδομάδων.
Washington Asks Israel to Delay Gaza Ground Operation to Prepare for  Attacks on US Forces | Farsnews Agency
Τα δύσκολα ζητήματα


Ερωτηθείς εάν υπήρχε συμφωνία μεταξύ των δύο συμμάχων για τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, ο Sullivan δηλωσε στο CBS ότι τέθηκαν δύσκολα ερωτήματα, όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αθώων πολιτών, πώς σκέφτεται το Ισραήλ να αναπτύξει τη στρατιωτική του επιχείρηση.
«Μιλάμε ειλικρινά, απευθείας, μοιραζόμαστε τις απόψεις μας και χωρις δεύτερες σκέψεις θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό», είπε ο Sullivam.
«Δημόσια, θα πω απλώς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστήσουν απολύτως σαφείς τις αρχές και τις προτάσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της ιερότητας της αθώας ανθρώπινης ζωής.
Και μετά θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις συμβουλές μας στο Ισραήλ κατ' ιδίαν».
«Δεν είμαι έτοιμος να προβλέψω πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό», είπε στο ABC, σχολιάζοντας την πιθανότητα αμερικανών πολιτών να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας.
.Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να υποστηρίξει την καθιέρωση μιας «ανθρωπιστικής παύσης» για χάρη της ευκαιρίας για τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Γάζα
Την ίδια ώρα μεγαλώνει η ανθρωπιστική καταστροφή καθώς οι ιατρικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων, ανακοίνωσαν ότι 8.005 Παλαιστίνιοι - μεταξύ των οποίων 3.324 ανήλικοι - σκοτώθηκαν στην εκστρατεία του Ισραήλ για την εξάλειψη των μαχητών της Hamas.
Israel-Gaza war tests America's ability to deter Iran - The Washington Post
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης