Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% - 5,5% - Powell: Έχουμε δρόμο μπροστά μας για τον πληθωρισμό

Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% - 5,5% - Powell: Έχουμε δρόμο μπροστά μας για τον πληθωρισμό
Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ...
Διατήρηση των επιτοκίων στο τρέχον εύρος του 5,25% - 5,5% αποφάσισε για δεύτερη φορά στη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου 2023 η Federal Reserve...
Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε και πάλι να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια αναφοράς, με την αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται και τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο.
Σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση, λοιπόν, οι Αμερικανοί policymakers ομονόησαν να διατηρήσουν το βασικό επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος στόχου μεταξύ 5,25%-5,5%, όπου βρίσκεται από τον Ιούλιο - υψηλό 22 ετών.
Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση που η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς επέλεξε να μην προβεί σε καμία κίνηση, μετά από μια σειρά 11 επιτοκιακών αυξήσεων – τις τέσσερις από αυτές το 2023.

Oικονομία

Η δήλωση της Fed, που είδε το φως της δημοσιότητας μετά τη συνεδρίαση της FOMC, ανέφερε ότι «η οικονομική δραστηριότητα επεκτάθηκε με έντονο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο».
Υπενθυμίζεται πως στη δήλωση του Σεπτεμβρίου, η Fed ανέφερε ότι η οικονομία επεκτάθηκε με «σταθερό ρυθμό».
Σημειώνεται επίσης ότι η απασχόληση «έχει μετριαστεί, αλλά παραμένει ισχυρή».
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 4,9% το τρίμηνο.
Η αύξηση των θέσεων εργασίας των μη γεωργικών υπηρεσιών ανήλθε σε 336.000 τον Σεπτέμβριο, πολύ μπροστά από τις προοπτικές της Wall Street.
Κατά τ’ άλλα, λιγοστές ήταν οι αλλαγές σε ό,τι αφορά το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι παριστάμενοι στη FOMC – εξαιρουμένης της σημείωσης ότι τόσο οι οικονομικοί όσο και οι πιστωτικοί όροι είχαν αυστηροποιηθεί.
Η προσθήκη του «οικονομικού» στη οφείλεται, αν μη τι άλλο, στην άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία προκάλεσε ανησυχία στη Wall Street.
Πέρα από τα παραπάνω, το ενημερωτικό δελτίο της Fed σημειώνει ότι η FOMC θα «καθορίσει την έκταση της νομισματικής σύσφιξης» που μπορεί να χρειαστεί για να επιτύχει τους στόχους της.
«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της Fed απηχεί την επιβράδυνση του πληθωρισμού έναντι της έκρηξης του 2022 και την εξαιρετικά ανθεκτική αγορά εργασίας παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι αυξήσεις στοχεύουν στη χαλάρωση της οικονομικής ανάπτυξης και στην επαναφορά της αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας σε ισορροπία.
Ο βασικός πληθωρισμός «τρέχει» επί του παρόντος με 3,7% σε ετήσια βάση – αν και παρουσιάζει σταθερή μείωση, είναι πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2% της Fed.
Την ίδια στιγμή, οι αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν την οικονομία να παραμένει ισχυρή παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων, γεγονός που θα μπορούσε να παρακινήσει για περαιτέρω σύσφιξη.
Άλλωστε, τον τελευταίο καιρό, οι αξιωματούχοι της Fed επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά, σχεδόν σαν προσευχή, την επωδό «υψηλότερα για περισσότερο», αναφερόμενοι στα επιτόκια.
Από την άλλη, η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει ότι η πρώτη επιτοκιακή μείωση θα μπορούσε να γίνει γύρω στον Ιούνιο του 2024.

Ομόλογα…

Υπενθυμίζεται πως οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2007, τις πρώτες μέρες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, με το δεκαετές ΗΠΑ να ξεπερνά κατά καιρούς ακόμα και το 5%.
Η άνοδος των αποδόσεων θεωρείται υποπροϊόν πολλών παραγόντων, όπως η ισχυρότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη, ο πεισματικά υψηλός πληθωρισμός, η επιθετική Fed και το αυξημένο «επασφάλιστρο» κινδύνου για επενδυτές ομολόγων που απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για υπερπροσφορά ομολόγων, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να χρηματοδοτήσει το τεράστιο χρέος της.
Το υπουργείο αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατήσει χρέος 776 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεκινώντας με 112 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρεις δημοπρασίες την επόμενη εβδομάδα.

Powell: Σημειώνεται πρόοδος

Σημειώνεται πρόοδος αλλά το έδαφος που πρέπει να διανυθεί σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό είναι μεγάλο…
Αυτό, εν ολίγοις, ήταν το νόημα των λεγομένων του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell βάσει όσων είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση ότι η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.
«Λίγοι μήνες καλών δεδομένων είναι μόνο η αρχή του τι χρειάζεται για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας.
Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού σταθερά στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει» είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Fed.
Όπως είπε «η Fed προχωρά προσεκτικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης