Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Έρχεται η «μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων» - Ενισχύονται οι εξουσίες της Meloni, αλλάζει δομικά το πολιτικό σύστημα

Ιταλία: Έρχεται η «μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων» - Ενισχύονται οι εξουσίες της Meloni, αλλάζει δομικά το πολιτικό σύστημα
«Αυτή είναι η μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων», τόνισε η πρωθυπουργός Meloni σε συνέντευξη Τύπου
Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα ένα σχέδιο για συνταγματική μεταρρύθμιση που θα ενίσχυε σημαντικά τις εξουσίες του πρωθυπουργού - μια σημαντική αναμόρφωση σε μια χώρα με έναν παραδοσιακά αδύναμο αρχηγό κυβέρνησης.
Η πρόταση της κυβέρνησης της Giorgia Meloni, η οποία εξακολουθεί να απαιτεί έγκριση και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου και θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοψήφισμα, θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό να εκλέγεται απευθείας από τον ιταλικό λαό για πενταετή θητεία, αντί να ορίζεται από τον πρόεδρο.
«Αυτή είναι η μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων», τόνισε η πρωθυπουργός Meloni σε συνέντευξη Τύπου.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο, πρόσθεσε η ηγέτης του Fratelli d'Italia, στοχεύει να εξασφαλίσει «σταθερότητα» και «να εγγυηθεί ότι αυτοί που κυβερνούν επιλέγονται από τον λαό».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει έναν παραδοσιακά αδύναμο ρόλο δομικά.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι σύγχρονοι ιδρυτές της χώρας καθιέρωσαν μια σειρά ελέγχων και ισορροπιών με στόχο να αποτρέψουν τη συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια ενός και μόνο ατόμου.
Αυτό, σε συνδυασμό με το διχασμένο πολιτικό τοπίο της Ιταλίας, έχει συμβάλει στην αστάθεια της ιταλικής πολιτικής, η οποία έχει δει 68 διαφορετικές κυβερνήσεις τα τελευταία 77 χρόνια.

www.bankingnewws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης