Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ισραηλινοί ελέγχουν σημεία - κλειδιά στην πόλη της Γάζας - Νεκροί που περπατούν... οι ηγέτες της Hamas - Βόμβα για εμπλοκή Τουρκίας

Οι Ισραηλινοί ελέγχουν σημεία - κλειδιά στην πόλη της Γάζας - Νεκροί που περπατούν... οι ηγέτες της Hamas - Βόμβα για εμπλοκή Τουρκίας
Ο Erdogan ο μόνος στη Μέση Ανατολή που έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει το Ισραήλ λέει ο Douglas McGregor - Hamas: Να μας πει το Ισραήλ ένα επίτευγμα του στις μάχες στο έδαφος
(upd) Με τον ισραηλινό στρατό να έχει εισχωρήσει στην «καρδιά» της πόλης της Γάζας και να ισχυρίζεται ότι οι στρατιώτες του ελέγχουν βασικά σημεία - κλειδιά, το Ισραήλ διαμηνύει πως μετά την εξόντωση των τρομοκρατών της Hamas, θα παραμείνει και θα αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας.
Θέση, η οποία φαίνεται να αγνοεί το ξεκάθαρο αίτημα των ΗΠΑ, οι οποίες διαμηνύουν πως είναι ενάντιες απέναντι σε μια μακροχρόνια κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, τη στιγμή που αντίστοιχη κατάληξη φαίνεται να έχει και το αίτημα του Αμερικάνου προέδρου Joe Biden για τριήμερη κατάπαυση πυρός.
Πάντως, το State Department ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε με την φράση του ότι το Ισραήλ θα αναλάβει «επ’αόριστον» τη γενική ευθύνη για την ασφάλεια της Γάζας, σενάριο που αν επιβεβαιωθεί, προκαλεί διάχυτη ανησυχία για γενική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με αναλυτές μάλιστα να κάνουν λόγο και για στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας.

McGregor (ΗΠΑ): Τούρκοι στρατιώτες θα πολεμήσουν στη Γάζα

Στην εκτίμηση ότι Τούρκοι στρατιώτες θα πολεμήσουν στη Γάζα προχώρησε ο απόστρατος Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor.
Σε ανάρτηση του στο twitter, ο McGregor υποστηρίζει ότι «Τούρκοι στρατιώτες θα πολεμήσουν στη Γάζα».
«Ο Erdogan αντιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα, ήδη κινητοποιεί την χώρα του.
Αυτό πρόκειται να συμβεί, είναι λάθος να τον αγνοήσουμε.
Ο Erdogan είναι ο μόνος στη Μέση Ανατολή που έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει το Ισραήλ.
Προσέξτε!» αναφέρει στην ανάρτηση του ο McGregor.

Ισραήλ: Ελέγχουμε τα βασικά - σημεία της πόλης της Γάζας

Ότι έχει καταφέρει να θέσει υπό τον έλεγχο του τα βασικά - σημεία της πόλης της Γάζας υποστηρίζει ο ισραηλινός στρατός, αναφέροντας πως οι δυνάμεις του έχουν καταφέρει να περικυκλώσουν όλο το νευραλγικό κέντρο της Hamas.
Σύμφωνα με τον IDF, η επόμενη αποστολή των Ισραηλινών στρατιωτών είναι η πλήρης εκκαθάριση του τρομοκρατικού δικτύου της Hamas που αποτελείται από χιλιάδες φρεάτια που συνδέονται με το υπόγειο δίκτυο των τούνελ καθώς και με παγιδευμένα με εκρηκτικά σπίτια, δρόμους και οχήματα.

Οδομαχίες

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως έχει διεισδύσει βαθιά στην πόλη της Γάζας, την οποία έχει περικυκλώσει και έχει κόψει «στα δύο», πως κινείται προς το κέντρο της πόλης της Γάζας και ότι βρίσκεται μόλις 700 μέτρα από το νοσοκομείο Al - Shifa.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως Ισραηλινοί στρατιώτες κυνηγούν τους μαχητές της Hamas στις υπόγειες σήραγγες.
«Το Ισραήλ έχει έναν στόχο - τους τρομοκράτες της Hamas στη Γάζα, τις υποδομές τους, τους διοικητές τους, τις αποθήκες τους, τους χώρους επικοινωνίας τους » είπε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξουδετέρωσε τον Mohsed Abu Zin, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές όπλων της Hamas.

Ισραήλ: Νεκροί που περπατούν οι ηγέτες της Hamas

Ως νεκρούς που περπατούν χαρακτήρισε τους μαχητές και τους ηγέτες της Hamas
ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Jonathan Conricus.
Σε δηλώσεις του στο Sky News της Αυστραλίας, ο Conricus έκανε λόγο για πολύ απαιτητικές μάχες, αναφέροντας πως η Hamas είχε προετοιμάσει πολύ καλά το πεδίο της μάχης.
«Η αποστολή στη Γάζα είναι να εμπλακούμε με την Hamas και να διαλύσουμε κάθε προπύργιο τους που είναι θαμμένο στο υπόγειο δίκτυο τους.
Το κάνουμε αυτό, προχωρώντας αργά και σχολαστικά, βάσει του σχεδίου.
Η πρόοδος μας είναι καλή, σταθερή.
Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό πεδίο μάχης.
Η Hamas το είχε προετοιμάσει, δυστυχώς, πολύ καλά.
Και είναι εντελώς συνυφασμένο με σήραγγες.
Πολλές από αυτές είναι σύντομες σήραγγες που είναι βασικά θέσεις μάχης που επιτρέπουν στην Hamas να μετακινείται από το ένα σημείο στο άλλο.
Να αναδύονται και μετά να εξαφανίζονται.
Και άλλες είναι πιο μακριές, πιο βαθιές και πιο πλατιές.
Αλλά σιγά σιγά φτάνουμε σε όλες, και επιτυγχάνουμε κέρδη κάθε μέρα μαχών» υποστήριξε ο Conricus.
Όπως είπε, «η οδηγία είναι είτε να σκοτωθούν είτε να αιχμαλωτιστούν όλοι οι ηγέτες της Hamas».
«Όλοι αυτοί που σχεδίασαν, διευκόλυναν και εξετέλεσαν την δολοφονική σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Όλοι αυτοί είναι που νεκροί που περπατούν.
Και είναι μόνο θέμα χρόνου, είτε είναι μέσα στη Γάζα είτε έξω από αυτήν, είτε να τους συλλάβουμε είτε να τους σκοτώσουμε» επισήμανε ο Conricus.

Hamas: Αντιστεκόμαστε - Να μας πουν ένα στρατιωτικό επίτευγμα τους στο έδαφος

Από την πλευρά της πάντως η Hamas υποστηρίζει πως αντιστέκεται στην εισβολή των ισραηλινών τανκ, αναφέροντας πως έχει ήδη καταφέρει να επιφέρει σημαντικά πλήγματα στον ισραηλινό στρατό, εκμεταλλευόμενη το υπόγειο δίκτυο της για να στήνει ενέδρες.
Οι μαχητές της Hamas υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο η Γάζα τελεί υπό επίθεση.
«Προκαλώ το Ισραήλ, εάν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή, να μας αναφέρει ένα στρατιωτικό τους επίτευγμα στο έδαφος πέρα από το να σκοτώνουν αμάχους» είπε ο Ghazi Hamad, ανώτερος αξιωματούχος της Hamas.
«Η Γάζα δεν θα σπάσει και θα παραμείνει αγκάθι στο λαιμό των Αμερικάνων και των Σιωνιστών» τόνισε ο Hamad.
6_48.jpg
Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι λιμοκτονούν στη Γάζα

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι λιμοκτονούν στη Γάζα, προειδοποιεί οργάνωση για τα δικαιώματα των ανθρώπων.
Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Al Mezan αναφέρει επίσης ότι τα μισά από αυτά τα νούμερα αφορά σε παιδιά.
Χιλιάδες άνθρωποι αγωνίζονται επίσης να βρουν «έστω και μια μπουκιά ψωμί» στη Γάζα. «Ο κόσμος κάνει ουρές για ώρες στα ελάχιστα λειτουργικά αρτοποιεία που έχουν απομείνει», είπε η ομάδα.

Blinken (ΗΠΑ): Η Γάζα δεν μπορεί να διοικείται από την Hamas, αλλά ούτε το Ισραήλ μπορεί να επιβάλλει κατοχή


Την θέση ότι η Hamas δεν μπορεί να διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας καθώς και ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλλει κατοχή διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken μετά το πέρας της υπουργικής συνόδου της G7 στην Ιαπωνία.
«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Hamas.
Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου...
Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα.
Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου ...
Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα» υπογράμμισε ο Blinken.

Θα παραμείνουμε και μετά την εξόντωση της Hamas


Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας θα παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας και μετά το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης υποστήριξε ο Mark Regev, σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu.
«Όταν όλο αυτό τελειώσει και νικήσουμε την Hamas, είναι πολύ σημαντικό να μην αναβιώσουν τρομοκρατικά στοιχεία, να μην αναβιώσει η Hamas.
Πρέπει να υπάρχει παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας» είπε μιλώντας στο CNN o Regev, επισημαίνοντας ότι το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να καταλάβει τον παλαιστινιακό θύλακα ούτε να αναλάβει τη διαχείριση αυτού του εδάφους.

ΗΠΑ: Δεν υποστηρίζουμε νέα κατοχή

Απέναντι σε αυτές τις δηλώσεις οι ΗΠΑ έχουν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.
«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος» ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ εναντιώνονται σε μια νέα μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.
«Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να έχουν ασφάλεια και η Γάζα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι πλέον βάση από την οποία θα εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου» τόνισε ο εκπρόσωπος του State Department.
Σημειώνεται πως το 2005 το Ισραήλ απέσυρε τους στρατιώτες και τους εποίκους του από τη Λωρίδα της Γάζας ύστερα από 38 χρόνια κατοχής.

Politico: Έτοιμο το Ισραήλ για παύση πυρός εάν η Hamas απελευθερώσει μεγάλο αριθμό ομήρων

Το Ισραήλ είναι έτοιμο να κηρύξει μια κατάπαυση του πυρός εάν η Hamas απελευθερώσει έναν μεγάλο αριθμό ομήρων
υποστήριξε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, όπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Politico.
Βάσει του δημοσιεύματος, η τοποθέτηση αυτή του Ισραηλινού αξιωματούχου έγινε στο πλαίσιο σχολιασμού των δηλώσεων του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, ο οποίος είχε αναφέρει πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός χωρίς την προηγούμενη απελευθέρωση των ομήρων.
Όσον αφορά τις μικρές παύσεις στις εχθροπραξίες για ανθρωπιστικούς λόγους, ο Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι το Ισραήλ εξετάζει κάτι τέτοιο βάσει των συνθηκών, αν και επισήμανε πως ήδη έχει προχωρήσει σε τέτοιου είδους παύσης πυρός.
«Το Ισραήλ είναι έτοιμο να ανακοινώσει παύσεις του πυρός, αλλά μόνο εάν απελευθερωθεί ένας σημαντικός αριθμός ομήρων.
Συζητάμε μεμονωμένες λύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση σύμφωνα πάντα με συγκεκριμένες ανάγκες» τόνισε ο Ισραηλινός αξιωματούχος, ενώ άλλος αξιωματούχος ανέφερε πως «είναι πολύ καλύτερο για τον Netanyahu να επιδείξει ανοιχτό πνεύμα στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για παύση των εχθροπραξιών, παρά να τις απορρίπτει».

Αδύνατη η πρόσβαση στους τραυματίες

Η πρόσβαση στους Παλαιστίνιους τραυματίες είναι αδύνατη υποστηρίζει η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, υποστηρίζοντας πως όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο νοσοκομείο Al - Quds είναι κλειστοί.
Όπως αναφέρεται, οι βοβμαρδισμοί των Ισραηλινών συνεχίζονται ακατάπαυστα από το βράδυ της Τρίτης 7/11 στην πλευρά που είναι δυτικά του νοσοκομείου.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι νεκροί ανέρχονται σε 10.569 - 4.324 παιδιά - και ότι οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 26.000.
5_48.jpg
Σε νευρικό κλονισμό ο Netanyahu - Olmert: Κίνδυνος για το Ισραήλ, κάθε λεπτό που είναι πρωθυπουργός

Κάθε λεπτό που περνάει και ο Benjamin Netanyahu είναι πρωθυπουργός, αποτελεί κίνδυνο για το Ισραήλ
υποστηρίζει ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Ehud Olmert.
Σε δηλώσεις του στο Politico ο Olmert υποστηρίζει πως ο Netanyahu έχει «καταστραφεί ηθικά» λόγω της τεράστιας αποτυχίας του όσον αφορά την εθνική ασφάλεια μετά την εισβολή της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.
Όπως λέει ο Olmert, μετά την 7η Οκτωβρίου, ο Netanyahu βρίσκεται σε κατάσταση «νευρικής κατάρρευσης» καθώς προσπαθεί να αποφύγει την αποχώρηση του από το πρωθυπουργικό αξίωμα.
«Ο Netanyahu έκανε ένα λάθος.
Έχει ηθικά καταστραφεί, αυτό είναι βέβαιο.
Εννοώ, ότι του συνέβη κάτι τρομερό.
Ο Bibi όλη του τη ζωή προσπαθούσε να περάσει το μήνυμα ότι είναι ο «Κύριος Ασφάλεια».
Αυτός είναι ο «Κύριος… Ηλίθιος».
Κάθε λεπτό που είναι πρωθυπουργός, αποτελεί κίνδυνο για το Ισραήλ.
Είμαι βέβαιος ότι οι Αμερικάνοι καταλαβαίνουν ότι είναι σε κακή φόρμα» υποστηρίζει ο Olmert, ο οποίος προσθέτει ότι ο Netanyahu είναι σε κατάσταση νευρικού κλονισμού, καθώς φοβάται ότι θα χάσει την θέση του πρωθυπουργού μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον Olmert, ο Netanyahu κάνει λάθος όσον αφορά τα σχέδια του για τη Γάζα και την πρόθεση του να αναλάβει «επ’αόριστον» τη γενική ασφάλεια της περιοχής.
«Δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να αναλάβει τον έλεγχο της ασφάλειας της Γάζας.
Προς το συμφέρον μας είναι να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας με τρόπο διαφορετικό από ότι κάναμε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Αλλά το να ελέγξουμε ξανά τη Γάζα;
Όχι» σημείωσε ο Olmert.

Μόλις 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν απομείνει στη βόρεια Γάζα

Μόλις 100.000 Παλαιστίνιοι εκτιμά το Ισραήλ
ότι έχουν απομείνει στα βόρεια εδάφη της Λωρίδας της Γάζας.
Σύμφωνα με τον Eylon Levy, εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, από τα 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους που εκτιμάται πως ήταν ο πληθυσμός της περιοχής πριν από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων, πλέον έχουν απομείνει περίπου 100.000 άμαχοι.

Νεκροί περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι


Από την έναρξη του πολέμου, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι - σχεδόν το 0,5% του συνολικού πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας - έχουν βρει τον θάνατο και κατά μέσο όρο 160 παιδιά σκοτώνονται καθημερινά, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Christian Lindmeier.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Lindmeier είπε ότι μέχρι στιγμής 16 υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για την προστασία του προσωπικού του ΠΟΥ.
Ανέφερε 102 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, 121 στη Δυτική Όχθη και 25 στο Ισραήλ.
Επί του παρόντος, είπε ότι 14 νοσοκομεία στη Γάζα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων ή των ζημιών που έχουν υποστεί.
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την επίθεση που εξαπέλυσε η Hamas στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων, πολλοί εκ των οποίων χρήζουν ιατρικής φροντίδας.
Ταυτόχρονα, σχολίασε πως τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, που χρειάζεται άμεσα νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
Ο Jens Lerke, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, είπε σε δημοσιογράφους ότι από τις 21 Οκτωβρίου έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας 561 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, επισημαίνοντας όμως ότι κανένα από αυτά δεν μετέφερε καύσιμα, κατ’ εντολή των ισραηλινών αρχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης