Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καλούς «βαθμούς» δίνει η Κομισιόν στην Ουκρανία

Καλούς «βαθμούς» δίνει η Κομισιόν στην Ουκρανία
Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και την Μολδαβία πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο της ετήσιας «έκθεσης προόδου» των υποψήφιων χωρών, που εγκρίθηκε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Κολλεγίου των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες.
Η Κομισιόν δεν προτείνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά επισημαίνει τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, οι οποίες αφορούν τις μεταρρυθμίσεις που οφείλουν να κάνουν, προκειμένου να προσαρμοστούν στους κοινοτικούς κανόνες περί κράτους δικαίου.
Επίσης, η Κομισιόν προτείνει να δοθεί και στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας, θεωρώντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις.
Πάντως η πιθανή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα αποφασιστεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Οι αποφάσεις για τις τρεις χώρες αναμένεται να ληφθούν στην προσεχή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για τις 14 και 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Καμία εξέλιξη για Τουρκία, Κόσοβο

Η ετήσια έκθεση προόδου περιλαμβάνει επίσης τις υποψήφιες χώρες της Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και την Τουρκία, με την οποία οι διαπραγματεύσεις, που έχουν ξεκινήσει από το 2005, βρίσκονται πλέον σε αδιέξοδο με υπαιτιότητα της Άγκυρας.
Υπενθυμίζεται, αναφορικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία ξεκίνησαν επίσημα τις ενταξιακές τους διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το 2022, το Μαυροβούνιο και η Σερβία το 2012 και το 2014 αντίστοιχα.
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας, ενώ η Κομισιόν προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων, όταν «εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις». Το 2022 το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε επίσημο αίτημα για ένταξη στην ΕΕ, αλλά η Επιτροπή δεν έχει πάρει ακόμη θέση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης