Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε σοκ η Wall Street - Μετρά τις πιθανότητες κατάρρευσης της… Morgan Stanley

Σε σοκ η Wall Street - Μετρά τις πιθανότητες κατάρρευσης της… Morgan Stanley
Η Morgan Stanley έχει συσσωρεύσει σημαντικά και σοβαρά ρυθμιστικά ζητήματα
Μεγάλη ανησυχία…
Αυτό είναι το κλίμα στη Wall Street, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι μια μεγάλη τράπεζα της Wall Street παλεύει με τα απογοητευτικά κέρδη και την τήρηση των ρυθμιστικών κανόνων.
Δεν είναι μόνο η Goldman Sachs όμως, για την οποία ήδη οι ανησυχίες είναι μεγάλες.
Έχει μπει στο κάδρο και η Morgan Stanley.
Για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, η Goldman ήταν η μεγάλη τράπεζα της Wall Street στην δύσκολη θέση καθώς αντιμετώπισε μια δαπανηρή υποχώρηση από τις καταναλωτικές τραπεζικές συναλλαγές, μια μείωση στις συναλλαγές, περικοπές θέσεων εργασίας, αναφορές για τις σχέσεις των συνεργατών και ακόμη και ερωτήσεις για το μέλλον του CEO, David Solomon.
Αλλά τώρα η Morgan Stanley, αντίπαλος της Νέας Υόρκης, βρίσκεται επίσης υπό αυξανόμενο έλεγχο καθώς ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία στον Ted Pick, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον James Gorman ως Διευθύνων Σύμβουλος τον Ιανουάριο.
Η μετοχή της Morgan Stanley μειώθηκε κατά 14% τους τελευταίους τρεις μήνες και σχεδόν 11% τους τελευταίους έξι μήνες, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη τράπεζα με σημαντική δραστηριότητα στη Wall Street.
Η Goldman, συγκριτικά, σημείωσε πτώση κατά περίπου 5% τους τελευταίους τρεις μήνες και ελαφρά άνοδο τους τελευταίους έξι μήνες.
Η μεγαλύτερη μονοήμερη πτώση των μετοχών της Morgan Stanley σε περισσότερα από τρία χρόνια (7%) σημειώθηκε τον Οκτώβριο, καθώς αποκάλυψε ότι η επενδυτική τραπεζική υποαπέδωσε το τρίτο τρίμηνο.
Όλη η Wall Street αντιμετώπιζε μια παρατεταμένη ύφεση στις συναλλαγές, αλλά η μείωση κατά 27% των εσόδων της Morgan Stanley από την επενδυτική τραπεζική την τοποθετούσε στην τελευταία θέση μεταξύ των μεγάλων τραπεζών.
Ρυθμιστικά ζητήματα αρχίζουν επίσης να συσσωρεύονται στην τράπεζα.
Ένας τέτοιος πονοκέφαλος είναι μια πολυετής ομοσπονδιακή έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τις λεγόμενες μπλοκ συναλλαγές ή τις ιδιωτικές πωλήσεις μετοχών.
Η Semafor ανέφερε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να καταλήξει να πληρώσει μεταξύ 500 εκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να διευθετήσει τις έρευνες μπλοκ συναλλαγών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ επίσης συμφωνούσε να βελτιώσει τους εσωτερικούς ελέγχους.
Η Morgan Stanley φέρεται επίσης να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Federal Reserve, του κύριου ρυθμιστή της, σχετικά με ξένους πελάτες διαχείρισης περιουσίας.
Η Fed θέλει να μάθει εάν η Morgan Stanley έχει τους κατάλληλους ελέγχους για να διασφαλίσει ότι αυτοί οι πελάτες δεν ξεπλένουν χρήματα, σύμφωνα με μια άρθρο την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street Journal.
Η διοίκηση της MS προσπαθεί να πείσει τη Fed ότι τυχόν αδυναμίες έχουν διορθωθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Μια «αλλαγή τόνου»

Υπάρχει μια άποψη στο εσωτερικό της τράπεζας ότι η τιμή της μετοχής της Morgan Stanley θα αυξηθεί μόλις διευθετηθούν οι έρευνες μπλοκ συναλλαγών.
Και ότι ξεπερνά την πλειονότητα των ανταγωνιστών σε άλλα σημαντικά μέτρα — όπως η λογιστική αξία τιμής προς ενσώματη, η αναλογία τιμής προς κέρδη και το συνολικό ποσό των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.
Ωστόσο, ο τραπεζικός αναλυτής της Wells Fargo, Mike Mayo, είπε ότι η μετοχή της Morgan Stanley εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις σε πολλά μέτωπα, επειδή οι επενδυτές έχουν ανησυχίες.
Αυτά τα ερωτήματα, σύμφωνα με τον Mayo, κυμαίνονται από τις ρυθμιστικές έρευνες της εταιρείας έως ορισμένα θεμελιώδη επιχειρηματικά στοιχεία (η ανάπτυξη της μονάδας διαχείρισης περιουσίας επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο ενώ τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική υποχώρησαν) έως τους κινδύνους διακυβέρνησης που σχετίζονται με τα μπόνους που απονεμήθηκαν πρόσφατα σε κορυφαία στελέχη.
Ο Mayo επεσήμανε μια πρόσφατη αποκάλυψη μετά την ανακοίνωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Pick που έδειχνε ότι ο νέος επικεφαλής είχε λάβει ειδικό μπόνους βάσει μετοχών ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το ίδιο βραβείο απονεμήθηκε και στους δύο άλλους πρωτοπόρους για τη θέση - Andy Saperstein και Dan Simkowitz, τώρα και οι δύο συμπρόεδροι.
Η μετάβαση στο Pick από τον Gorman τερματίζει τη θητεία ενός από τους μακροβιότερους CEO στη Wall Street.
Ο Gorman ανέλαβε το 2010 όταν η τράπεζα αντιμετώπισε σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την επιβίωσή της στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008.
Ο Gorman οδήγησε μια επιθετική ώθηση στη διαχείριση περιουσίας ως τρόπο εξομάλυνσης της αστάθειας από τις συναλλαγές και την επενδυτική τραπεζική, αγοράζοντας την E*Trade και την Eaton Vance και απορροφώντας την Smith Barney.
Η στρατηγική λειτούργησε.
Η Morgan Stanley ήταν «στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή με τις σωστές ιδέες», δήλωσε στο Yahoo Finance ο αναλυτής της τράπεζας Odeon Capital, Dick Bove.
Από τότε που ο Gorman έγινε Διευθύνων Σύμβουλος, η μετοχή της Morgan Stanley ανέβηκε κατά 154%, ξεπερνώντας όλες τις αντίστοιχες εταιρείες εκτός της JPMorgan Chase.
«Πιστεύω ότι η επιλογή του Ted Pick ήταν ακριβώς σωστή γιατί αυτή η εταιρεία πρέπει να προσαρμόσει δραματικά την κατεύθυνσή της», πρόσθεσε ο Bove, δείχνοντας την προσδοκία του ότι η σύναψη συμφωνιών θα οδηγήσει τα κέρδη της Wall Street στο μέλλον.
Ο Gorman είπε επίσης σε αναλυτές τον περασμένο μήνα ότι αναμένει περισσότερη δραστηριότητα σύναψης συμφωνιών να υλοποιηθεί το 2024.
Όταν η Fed αποφασίσει ότι έχει σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, "το ημερολόγιο συγχωνεύσεων και εξαγορών και αναδοχών θα εκραγεί επειδή υπάρχει τεράστια εκκρεμής δραστηριότητα".
«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «δεν θα είμαι κοντά για να το απολαύσω».
Ο Mayo αναγνώρισε επίσης την «επιτυχία» της Morgan Stanley από πριν από μια δεκαετία, την οποία απέδωσε τόσο στην ηγεσία του Gorman όσο και στην ανάκαμψη του Pick εντός του τμήματος συναλλαγών σταθερού εισοδήματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης