Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: «Καυτός» Δεκέμβριος για τις αγορές - Οι 5 καταλύτες που θα κρίνουν την πορεία

Reuters: «Καυτός» Δεκέμβριος για τις αγορές - Οι 5 καταλύτες που θα κρίνουν την πορεία
Κρίσιμα τα στοιχεία του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη στις 30 Νοεμβρίου
Οι επενδυτές διχάζονται για το που θα κινηθούν τα επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών, ή ακόμη και αν αρχίσουν να πέφτουν, κάτι που επιβαρύνει το δολάριο σε μια εποχικά δύσκολη περίοδο του χρόνου.
Έτσι, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, τα επερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα είναι πιο σημαντικά από ποτέ, ενώ η Κίνα εξετάζει τις προοπτικές ανάπτυξης της.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για μια σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα την αντιμετωπίσουν ή θα την πληρώσουν φαίνεται μακρινή προοπτική.
Ποιοι θα είναι όμως οι καταλύτες για τον Δεκέμβριο;

1) Δολάριο

Το δολάριο οδεύει προς την πιο αδύναμη μηνιαία επίδοσή του εδώ και ένα χρόνο, με απώλειες μέχρι στιγμής 2,7%.
Η προοπτική μιας ταχείας ανατροπής των μειώσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα το επόμενο έτος οδήγησε τους επενδυτές στα ομόλογα, πιέζοντας τις αποδόσεις και ενισχύοντας τις μετοχές, σε βάρος του δολαρίου.
Ο συγχρονισμός αυτού του συνδυασμού φαίνεται δύσκολος για το δολάριο.
Εποχικά, ο Δεκέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας για απόδοση σε δολάρια.
Από το 1973, το δολάριο έχει χάσει κατά μέσο όρο 0,9% τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, τείνει να ανακτήσει αυτές τις απώλειες τον Ιανουάριο, με μέσο κέρδος 0,98%.
Τα στατιστικά δεν ευνοούν μια πτώση τριών ή ακόμη και δύο μηνών.
Υπήρξαν 16 χρόνια κατά τα οποία το δολάριο έπεσε τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αλλά μόνο τέσσερα όταν έπεσε τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

2) Κίνα

Παρά τους τεράστιους οικονομικούς αντίθετους ανέμους από την κλιμακούμενη αγορά ακινήτων και τη χλιαρή εγχώρια ζήτηση, που επιδεινώνεται από την ανεργία των νέων, το κορυφαίο οικονομικό συμβούλιο της Κίνας σχεδιάζει να προτείνει στόχο ανάπτυξης 5% για δεύτερο έτος.
Ωστόσο, για να φτάσουμε εκεί, λένε ότι χρειάζονται περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα, καθώς ο ρυθμός του επόμενου έτους δεν θα έχει την ώθηση από τη χαμηλή βασική επίδραση των αυστηρών περιορισμών για τον COVID-19 του 2021.
Οι αγορές αναμένουν σαφώς το ίδιο, με τις μετοχές της ηπειρωτικής χώρας να κινούνται χαμηλότερα.
Μέχρι στιγμής, τα μέτρα στήριξης έχουν αποτύχει σε μεγάλο βαθμό, πράγμα που σημαίνει ότι η επίτευξη του φετινού στόχου ανάπτυξης θα είναι επίσης περιορισμένη.

3) Πληθωρισμός

Μετά από μια ενθαρρυντική έκθεση για τις τιμές καταναλωτή, οι αγορές ελπίζουν ότι μια άλλη σχετικά ήπια έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ μπορεί να υποστηρίξει το τέλος της εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.
Ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE), που αναμένεται στις 30 Νοεμβρίου, δεν αναμένεται να παρουσιάσει καμία μεταβολή τον Οκτώβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Ο δείκτης PCE σημείωσε άνοδο 0,4% τον Σεπτέμβριο, που αντιστοιχεί στην άνοδο του Αυγούστου.
Ένας άλλος βασικός δείκτης πληθωρισμού, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ), παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο, αυξάνοντας τις τιμές των μετοχών, καθώς ενίσχυσε την άποψη ότι η Fed μάλλον ανέβασε τα επιτόκια.
Καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πόσο ρίχνει ρυθμούς η οικονομία, άλλες βασικές οικονομικές εκθέσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνουν δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις 28 Νοεμβρίου.
Η μέτρηση του Οκτωβρίου έδειξε μια τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση.

4) Κλιματική αλλαγή

Το COP28 ξεκινά στο Ντουμπάι και η εξασφάλιση συμφωνίας για τον τρόπο αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και, κυρίως, για τον τρόπο πληρωμής της φαίνεται τόσο δύσκολη όσο ποτέ για τις σχεδόν 200 χώρες και ιδρύματα που συμμετέχουν.
Οι κύριοι στόχοι που τέθηκαν από τον Πρόεδρο της COP Sultan Ahmed Al Jaber είναι να επιταχυνθεί η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.
Χωρίς πιθανή συναίνεση και απαισιοδοξία γύρω από τον βασικό στόχο θέρμανσης κατά 1,5 βαθμό, το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι περισσότερα χρήματα και εστίαση από τα μεγάλα πολυμερή ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και συμφωνίες σε μη αμφισβητούμενους τομείς όπως ο τριπλασιασμός της παγκόσμιας χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

5) ΕΚΤ

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης στις 30 Νοεμβρίου μπορεί κάλλιστα να επιβεβαιώσουν μια τάση μετριασμού της ανόδου των τιμών.
Ωστόσο, εάν οι επενδυτές αντιδράσουν δημιουργώντας στοιχήματα για το πότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής μπορεί να τους διαψεύσουν.
Μετά τα φαινομενικά καλά νέα ότι οι αυξήσεις των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκαν στο 2,9% τον Οκτώβριο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde προειδοποίησε ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει περιοριστικό για πολλούς μήνες επόμενους.
Στις 21 Νοεμβρίου, στελέχη της ΕΚΤ χαμήλωσαν τις προσδοκίες της αγοράς ότι η κεντρική τράπεζα θα μείωνε το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από το ρεκόρ 4% μόλις τον Απρίλιο του 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης