Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παράταση δύο ημερών στην εκεχειρία Ισραήλ - Hamas - Κρατούνται ακόμα 184 όμηροι - IDF: Έτοιμοι για μακροπρόθεσμο πόλεμο

Παράταση δύο ημερών στην εκεχειρία Ισραήλ - Hamas - Κρατούνται ακόμα 184 όμηροι - IDF: Έτοιμοι για μακροπρόθεσμο πόλεμο
Οι οικογένειες της τελευταίας ομάδας ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθεί από τη Hamas έχουν ειδοποιηθεί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Netanyahu
Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι έχει επετεύχθη συμφωνία για παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ - Hamas για δύο επιπλέον ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι η εκεχειρία επρόκειτο να λήξει μετά σήμερα σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας των δύο πλευρών. Η χώρα του Κατάρ για ακόμη μια φορά μεσολάβησε στις συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Hamas.
Την είδηση επιβεβαίωσε και η οργάνωση της Hamas.
Εν τω μεταξύ, οι οικογένειες της τελευταίας ομάδας ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθεί από τη Hamas έχουν ειδοποιηθεί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Netanyahu, όπως μεταδίδει το CNN.
Νωρίτερα, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε ότι το Ισραήλ έλαβε μια λίστα με τους ομήρους που αναμένεται να απελευθερωθούν και «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη» σχετικά με αυτό.
Πάντως, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ πως η χώρα του είναι έτοιμη για έναν μακροπρόθεσμο πόλεμο.

Η Hamas επιβεβαίωσε την εκεχειρία

«Το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης Hamas ανακοινώνει ότι έχει συμφωνηθεί με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο να παραταθεί η προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία για δύο επιπλέον ημέρες υπό τους ίδιους όρους με την προηγούμενη εκεχειρία», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Hamas.

Θρίλερ με τους 184 ομήρους

Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ Eylon Levy, ο συνολικός αριθμός των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα είναι 184.
Από αυτούς, 14 είναι ξένης υπηκοότητας και 80 Ισραηλινοί με διπλή υπηκοότητα.
Σύμφωνα με τον Levy, είναι ανοιχτή η επιλογή της παράτασης της εκεχειρίας και η Hamas είναι ενήμερη για αυτό.
Μάλιστα φέρεται να υποστήριξε πως το Ισραήλ θέλει να πάρει άλλους 50 ομήρους μέσω αυτής της διαδικασίας, δήλωση που εφόσον ισχύει, σημαίνει άλλες πέντε ημέρες ανακωχής.
«Μόλις λήξει αυτό το πλαίσιο, το Ισραήλ θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις» ανέφερε ο Levy, διαμηνύοντας και αυτός ότι ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.
1-weapons-678x455_1.jpg

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού: Είμαστε έτοιμοι για μακροπρόθεσμο πόλεμο

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση, όπου η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα, όπου από τη μια θέλουμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και από την άλλη να να μπορέσουμε να συντρίψουμε τη στρατιωτική υποδομή της Hamas», είπε στην ERTnews εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού στρατού, συνταγματάρχης Πίτερ Λέρνεν.
Όσο για το αν υπάρχει ενδεχόμενο παράταση της εκεχειρίας, απάντησε ότι «είμαστε έτοιμοι προκειμένου να υποδεχθούμε τους ομήρους που θα έχουν απελευθερωθεί, να τους περάσουμε στα νοσοκομεία, τα οποία περιμένουν στο Ισραήλ την υποδοχή τους και ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τους τρομοκράτες της Hamas στη Γάζα. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».
«Αυτή την στιγμή έχουμε δύο αποστολές. Η πρώτη αποστολή είναι να επιστρέψουν πίσω οι όμηροι και ταυτόχρονα η συντριβή της Χαμάς και ως μια στρατιωτική μονάδα, αλλά και ως μια πολιτική εξουσία. Οπότε μέχρι να εκπληρωθούν αυτές οι δύο αποστολές τις οποίες έχουμε αναλάβει, δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τις επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε όλη αυτήν την εξέλιξη και την κατάσταση που διαδραματίζεται», πρόσθεσε.
«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες, το Ισραήλ θα είναι έτοιμο να παραχωρήσει μία μέρα κατάπαυσης πυρός για την απελευθέρωση δέκα ομήρων», τόνισε.
Όσο για το αν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα του πολέμου και το πώς θα είναι η Γάζα, σημείωσε: «Ο στόχος είναι η διασφάλιση ενός καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας έτσι ώστε να μην επιτραπεί η εκ νέου απειλή εναντίον του Ισραήλ. Είναι θέμα των Παλαιστινίων να επιλέξουν τη διοίκησή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Εκείνο πάντως που σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε, γιατί αυτός είναι και ο στόχος μας, να μην απειληθεί ξανά το κράτος του Ισραήλ από τη Χαμάς».
Σε ερώτηση για το πώς κρίνει τη στάση της Ελλάδας, είπε ότι «δεν έχω καμία αρμοδιότητα ως στρατιωτικός να κρίνω τη θέση ενός κράτους. Εκείνο όμως το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι να εκτελέσουμε την αποστολή μας, δηλαδή να καταστρέψουμε πλήρως τις στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς και να απελευθερώσουμε τους ομήρους». «Είμαστε έτοιμοι για έναν μακροπρόθεσμο πόλεμο», κατέληξε.

Έφτασε στην Αίγυπτο το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο Dixmude

Το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο Dixmude, που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως για να προσφέρει νοσοκομειακή υποστήριξη στους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας, έφτασε σήμερα στο λιμάνι Αλ Αρίς της Αιγύπτου, σύμφωνα με μια λιμενική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει θέσει εκτός λειτουργίας πολλά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα και εκείνα της νότιας, αν και υπερπλήρη, εξακολουθούν να παραλαμβάνουν τραυματίες.
Το γαλλικό πλωτό νοσοκομείο διαθέτει δύο χειρουργεία και περίπου 60 νοσοκομειακές κλίνες.

Πιέζουν για μόνιμη ανακωχή

Από την πλευρά τους ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος πιέζουν το Ισραήλ έτσι ώστε η προσωρινή αυτή κατάπαυση πυρός να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο αν κρίνει κανείς από τις τοποθετήσεις κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων.
Ήδη κάποια σποραδικά πυρά και συγκρούσεις απείλησαν να τινάξουν στον αέρα την εκεχειρία, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν καταστήσει σαφές πως είναι με το δάκτυλο στην σκανδάλη σε περίπτωση που «σπάσει» η συμφωνία.
6_41_1.jpg

Βοήθεια στην ισοπεδωμένη Γάζα

Την ίδια στιγμή, η Γάζα, η οποία μετρά 14.854 νεκρούς, ανάμεσα τους και 6.150 παιδιά και αναζητά στα ερείπια άλλους 7.000 ανθρώπους, λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία αν και εξαιρετικά πολύτιμη, θεωρείται πως είναι ελάχιστη για τις ανάγκες των 2.3 εκατομμυρίων κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από την περασμένη Παρασκευή, 248 οχήματα φορτωμένα με ανθρωπιστική βοήθεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών να υποστηρίζουν πως για να καλυφθούν οι ανάγκες, θα έπρεπε να εισέρχονται στη Γάζα τουλάχιστον 200 φορτηγά την ημέρα για περίπου δύο μήνες.
Όπως αναφέρεται, ακόμα δεν υπάρχουν τρόφιμα, πόσιμο νερό και καύσιμα σε πολλούς τομείς της Γάζας.
3_119.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης