Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για πρώτη φορά οι traders «βλέπουν» μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Απρίλιο 2024

Για πρώτη φορά οι traders «βλέπουν» μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Απρίλιο 2024
Μια μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης θεωρείται πλέον βέβαιη τον Απρίλιο,

Για πρώτη φορά οι traders «βλέπουν» μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Απρίλιο 2024, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ειδικότερα, οι traders στοιχηματίζουν σε μια ολοένα και πιο πρόωρη έναρξη της μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2024, παρά τις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας, ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο για αρκετό χρονικό διάστημα.

Μείωση επιτοκίων κατά 0,25% τον Απρίλιο

Μια μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης θεωρείται πλέον βέβαιη τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες συνεδριάσεων της κεντρικής τράπεζας. Να σημειωθεί ότι δύο μήνες πριν η αγορά ανέμενε την πρώτη μείωση του επιτοκίου τον Ιούνιο.
«Πιστεύουμε ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι η ΕΚΤ να αναγνωρίσει και επισήμως ότι έχει το έχει παρακάνει με τη συσταλτική νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Σάιμον Χάρβεϊ, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος της Monex Europe. Προσθέτει επίσης, ότι η πολιτική αυτή θα έχει επιπτώσεις στο ευρώ, το οποίο ενδεχομένως να υποχωρήσει κάτω από το 1,09 δολάριο.


ecb.jpg
Αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων

Οι θέσεις των επενδυτών φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία, το ποσοστό του οποίου υποχώρησε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν όλοι οι οικονομολόγοι του Bloomberg.
Οι εκτιμήσεις τους έρχονται επίσης μία ημέρα μετά την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή στην Ισπανία και τη Γερμανία περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.
Την ίδια ώρα, στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2023, από 2,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (6,9%, έναντι 7,4% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4,0%, έναντι 4,6% τον Οκτώβριο). ), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,9%, έναντι 3,5% τον Οκτώβριο) και ενέργεια (-11,5%, έναντι -11,2% τον Οκτώβριο).
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου αναμένεται να ανέλθει στο 3%, από 3,8% τον Οκτώβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης