Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φρίκη στην ΕΕ - Πάνω από 1.000 μετανάστες θάφτηκαν σε άγνωστους τάφους, χωρίς να ταυτοποιηθούν

Φρίκη στην ΕΕ - Πάνω από 1.000 μετανάστες θάφτηκαν σε άγνωστους τάφους, χωρίς να ταυτοποιηθούν
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το 2021 ψήφισμα που ζητούσε να ταυτοποιούνται οι άνθρωποι που πεθαίνουν στις μεταναστευτικές διαδρομές
Πρόσφυγες και μετανάστες θάβονται σε άγνωστους τάφους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πρωτοφανή κλίμακα εν καιρώ ειρήνης, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον 1.015 άνδρες, γυναίκες και παιδιά που πέθαναν στα σύνορα της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία, θάφτηκαν πριν ταυτοποιηθούν.
Βρίσκονται σε σκληρούς, συχνά άδειους τάφους κατά μήκος των συνόρων - ακατέργαστες λευκές πέτρες κατάφυτες από αγριόχορτα στο νεκροταφείο του Σιδηρού στην Ελλάδα- ακατέργαστοι ξύλινοι σταυροί στη Λαμπεντούζα στην Ιταλία- στη βόρεια Γαλλία απρόσωπες πλάκες με την απλή ένδειξη "Monsieur X"- στην Πολωνία και την Κροατία πλάκες που γράφουν "NN" για άγνωστο όνομα.
Στο ισπανικό νησί Γκραν Κανάρια, ένας τάφος αναφέρει: "Μεταναστευτικό σκάφος με αριθμό 4. 25/09/2022."
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το 2021 ψήφισμα που ζητούσε να ταυτοποιούνται οι άνθρωποι που πεθαίνουν στις μεταναστευτικές διαδρομές και αναγνώριζε την ανάγκη για μια συντονισμένη βάση δεδομένων για τη συλλογή των στοιχείων των σορών.
Ωστόσο, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες το ζήτημα παραμένει νομοθετικό κενό, χωρίς κεντρικά δεδομένα, ούτε ενιαία διαδικασία για την αντιμετώπιση των φορέων.

Πάνω από 2.500 σοροί δεν έχουν ταυτοποιηθεί

Σε συνεργασία με ιατροδικαστές της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και άλλους ερευνητές, ΜΚΟ και παθολόγους, ο Guardian και μια κοινοπραξία δημοσιογράφων συνέθεσαν για πρώτη φορά τον αριθμό των μεταναστών και προσφύγων που πέθαναν την τελευταία δεκαετία κατά μήκος των συνόρων της ΕΕ και των οποίων τα ονόματα παραμένουν άγνωστα.
Τουλάχιστον 2.162 σοροί δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.
Ορισμένα από αυτά τα πτώματα συσσωρεύονται σε νεκροτομεία, γραφεία κηδειών, ακόμη και σε κοντέινερ σε ολόκληρη την ήπειρο. Επισκεπτόμενη 24 νεκροταφεία και συνεργαζόμενη με ερευνητές, η ομάδα βρήκε περισσότερους από 1.000 ανώνυμους τάφους.
Αυτοί, ωστόσο, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ευρωπαϊκές μεταναστευτικές διαδρομές κατά την περίοδο αυτή, η πλειονότητα των οποίων παραμένει αγνοούμενη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης