Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Άρχισε το… αλυσοπρίονο του Javier Milei – Υποτίμησε 50% το πέσο, κατήργησε τις επιδοτήσεις ρεύματος και μεταφορών

Αργεντινή: Άρχισε το… αλυσοπρίονο του Javier Milei – Υποτίμησε 50% το πέσο, κατήργησε τις επιδοτήσεις ρεύματος και μεταφορών
Το ΔΝΤ χαιρέτισε τα μέτρα, λέγοντας ότι παρέχουν «μια καλή βάση» για περαιτέρω συζητήσεις με την Αργεντινή σχετικά με το χρέος της
Μέτρα με το… αλυσοπρίονο άρχισε ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Javier Milei, καθώς ανακοίνωσε «απότομη» υποτίμηση, της τάξεως του 50%, του νομίσματός της και περικοπές στις επιδοτήσεις ενέργειας και μεταφορών.
Όπως ανέφερε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Javier Milei τα μέτρα είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής «έκτακτης ανάγκης».
Ο υπουργός Οικονομίας Luis Caputo δήλωσε σε τηλεοπτικό μήνυμά του το πέσο της Αργεντινής θα υποτιμηθεί κατά 50% σε 800 προς δολάριο ΗΠΑ από 400 πέσος στο δολάριο.
«Για μερικούς μήνες, θα είμαστε χειρότερα από πριν», είπε ο Milei, δύο ημέρες αφότου ο ορκίστηκε πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στη Νότια Αμερική και προειδοποίησε αμέσως για σκληρά μέτρα.
Η Αργεντινή υποφέρει από ετήσιο πληθωρισμό 143%, το νόμισμά της έχει βυθιστεί και τέσσερις στους 10 Αργεντινούς είναι φτωχοί.
Το έθνος έχει επίσης ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, εμπορικό έλλειμμα 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συν ένα τρομακτικό χρέος 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια να λήγουν μέχρι τον Απρίλιο.

Δημοσιονομική ανασύνταξη

Ως μέρος των νέων μέτρων, ο Caputo είπε ότι η κυβέρνηση ακυρώνει διαγωνισμούς για έργα δημοσίων έργων και περικόπτει ορισμένες κρατικές θέσεις εργασίας για να μειώσει το μέγεθος της κυβέρνησης.
Ανακοίνωσε επίσης περικοπές στις επιδοτήσεις για την ενέργεια και τις μεταφορές χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ή να πει πόσο, και πρόσθεσε ότι η διοίκηση του Milei μειώνει τον αριθμό των υπουργείων από 18 σε 9.
Είπε ότι τα μέτρα είναι απαραίτητα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που πιστεύει ότι είναι η αιτία των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου πληθωρισμού.
«Αν συνεχίσουμε όπως είμαστε, αναπόφευκτα οδεύουμε προς τον υπερπληθωρισμό», είπε ο Caputo.
«Η αποστολή μας είναι να αποφύγουμε μια καταστροφή».

Ενέκρινε το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ χαιρέτισε τα μέτρα, λέγοντας ότι παρέχουν «μια καλή βάση» για περαιτέρω συζητήσεις με την Αργεντινή σχετικά με το χρέος της.
«Αυτές οι τολμηρές αρχικές ενέργειες στοχεύουν στη σημαντική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών με τρόπο που προστατεύει τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία και ενισχύει το συναλλαγματικό καθεστώς», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Julie Kozack.
«Η αποφασιστική εφαρμογή τους θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και θα θέσει τη βάση για μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη που θα καθοδηγείται από τον ιδιωτικό τομέα».
«Δεν υπάρχουν λεφτά», ήταν ένα συνηθισμένο ρεφρέν στις ομιλίες του Milei, που το χρησιμοποιούν για να εξηγήσουν γιατί μια σταδιακή προσέγγιση της κατάστασης δεν είναι αρχή.
Αλλά έχει υποσχεθεί ότι η προσαρμογή θα επηρεάσει σχεδόν εξ ολοκλήρου το κράτος και όχι τον ιδιωτικό τομέα, και ότι αντιπροσώπευε το πρώτο βήμα προς την ανάκτηση της ευημερίας.
Ο Milei, ένας 53χρονος οικονομολόγος, έγινε γνωστός στην τηλεόραση με βωμολοχίες ενάντια σε αυτό που αποκαλούσε την πολιτική κάστα.
Εξαργύρωσε τη δημοτικότητά του με μια έδρα στο Κογκρέσο και στη συνέχεια, εξίσου γρήγορα, με μια προεδρική υποψηφιότητα.
Η συντριπτική νίκη του αυτοαποκαλούμενου «αναρχοκαπιταλιστή», ο οποίος εμφανιζόταν με αλυσοπρίονο, στις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου προκάλεσε σοκ στο πολιτικό τοπίο και ανέτρεψε την κούρσα.
Οι Αργεντινοί απογοητευμένοι από το οικονομικό status quo αποδείχθηκαν δεκτικοί στις παράξενες ιδέες ενός ξένου για να διορθώσουν τα δεινά τους και να μεταμορφώσουν το έθνος.
Κέρδισε τον δεύτερο γύρο των εκλογών της 19ης Νοεμβρίου αποφασιστικά — και κυριάρχησε της περονιστικής πολιτικής δύναμης που κυριάρχησε στην Αργεντινή για δεκαετίες.
Ωστόσο, είναι πιθανό να συναντήσει σφοδρή αντίθεση από τους νομοθέτες του περονιστικού κινήματος και τα συνδικάτα που ελέγχει, τα μέλη των οποίων έχουν πει ότι αρνούνται να χάσουν μισθούς.

Η ώρα της αλήθειας

Την Κυριακή, ο Milei ορκίστηκε μέσα στο κτίριο του Εθνικού Κογκρέσου και ο απερχόμενος Πρόεδρος Alberto Fernández του τοποθέτησε τη προεδρική ταινία.
Μερικοί από τους συγκεντρωμένους βουλευτές φώναξαν «Ελευθερία!»
Ως υποψήφιος, ο Milei δεσμεύτηκε να εξαλείψει το πολιτικό κατεστημένο από τη διαφθορά, να εξαλείψει την Κεντρική Τράπεζα που έχει κατηγορήσει ότι τυπώνει χρήμα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και να αντικαταστήσει το ταχέως υποτιμούμενο πέσο με το δολάριο ΗΠΑ.
Αλλά αφού κέρδισε, επέλεξε τον Caputo, έναν πρώην πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, να γίνει υπουργός Οικονομίας του και έναν από τους συμμάχους του Caputo για να διευθύνει την τράπεζα, φαίνεται να έχει θέσει σε αναμονή τα πολυδιαφημισμένα σχέδιά του για δολαριοποίηση.
Ο Milei είχε χαρακτηριστεί πρόθυμος πολεμιστής ενάντια στον παγκόσμιο σοσιαλισμό, σαν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, τον οποίο θαυμάζει ανοιχτά.
Ωστόσο, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, είπε ότι δεν έχει πρόθεση να «διώξει κανέναν ή να διευθετήσει παλιές βεντέτες» και ότι οποιοσδήποτε πολιτικός ή ηγέτης συνδικάτων που θέλει να υποστηρίξει το σχέδιό του θα τον «υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες».
Η μετριοπάθειά του μπορεί να πηγάζει από πραγματισμό, δεδομένου του εύρους της τεράστιας πρόκλησης που έχει μπροστά του, της πολιτικής του απειρίας και της ανάγκης να συνάψει συμμαχίες με άλλα κόμματα για να εφαρμόσει την ατζέντα του στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του είναι ένα τρίτο σε απόσταση από τον αριθμό των εδρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης