Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περιορίζεται η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά από ΕΚΤ, Fed - Ο DAX στο +0,5%

Περιορίζεται η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετά από ΕΚΤ, Fed - Ο DAX στο +0,5%
Iσχυρή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού στις συναλλαγές της Ασίας
(upd) Περιορίζεται η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά το σήμα της Fed για μειώσεις επιτοκίων και τις αποφάσεις από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Τράπεζα της Αγγλίας.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται 0,5% στις 16.858 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 1,9% στις 7.690 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.652 με άνοδο 1,6%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIB ενισχύεται 0,8% στις 30.544 μονάδες. 
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημειώνει άνοδο 1% στις 10.205 μονάδες.
Ήπια άνοδο σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την ΕΚΤ - Μειώνει τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, από το 2026 στον στόχο του 2%
 
Aμετάβλητα διατήρησε, όπως ήταν αναμενόμενο, τα τρία βασικά επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνοντας όμως ότι ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε τους τελευταίους μήνες, είναι πιθανόν να αυξηθεί ξανά προσωρινά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος για τη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά στη διάρκεια του επόμενου έτους και στη συνέχεια να προσεγγίσει τον στόχο του Διοικητικού Συμβούλιο για πληθωρισμό 2% το 2025.
Συνολικά, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,4% το 2023, 2,7% το 2024, 2,1% το 2025 και 1,9% το 2026.
Σε σύγκριση με τις προβολές εμπειρογνωμόνων του Σεπτεμβρίου, αυτό αντιστοιχεί σε προς τα κάτω αναθεώρηση για το 2023 και ιδίως για το 2024.
Ο υποκείμενος πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω.
Όμως οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες, πρωτίστως λόγω του έντονου ρυθμού αύξησης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
 

 
Οι εμπειρογνώμονες του Ευρωσυστήματος αναμένουν ότι ο πληθωρισμός χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,0% το 2023, 2,7% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,1% το 2026.

Bank of England: Σταθερά επιτόκια, στο 5,25% - Δεν έδωσε σήμα για μειώσεις το 2024

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να δώσει σήμα για μειώσεις το 2024, όπως έπραξε η Federal Reserve
Οι αξιωματούχοι της Bank of England, άφησαν το επιτόκιο αναφοράς στο 5,25% στην τελευταία απόφαση για φέτος.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Tράπεζας της Αγγλίας (BoE) ψήφισε με 6-3 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων.
Η απόφαση, η οποία αναμενόταν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών.
Η Τράπεζα της Αγγλίας ενημέρωσε ότι τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνουν υψηλά για «παρατεταμένη περίοδο».

Επιμένει ο πληθωρισμός

«Οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων βοήθησαν να μειωθεί ο πληθωρισμός από πάνω από 10% τον Ιανουάριο σε 4,6% τον Οκτώβριο. Αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος. Θα λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%», δήλωσε ο διοικητής της ΒοΕ, Andrew Bailey.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται επίσης να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Πέμπτη.
Η BOE και η ΕΚΤ έχουν περάσει μεγάλο μέρος του 2023 ακολουθώντας τις κινήσεις της Fed, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού, αλλά χωρίς να φτάσουν τόσο μακριά όσο η αντίστοιχη αμερικανική κεντρική τράπεζα, σχολιάζει η Barron's.
Το ερώτημα τώρα είναι πώς οι πορείες τους μπορεί να αποκλίνουν το 2024.

Χρυσός: Επέστρεψε πάνω από τα 2.000 δολ.

Iσχυρή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού στις συναλλαγές της Ασίας,καθώς η Federal Reserve δήλωσε ότι τελείωσε με την αύξηση των επιτοκίων και έδωσε σήμα για μειώσεις επιτοκίων το 2024.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, όπως αναμενόταν, και δήλωσε ότι πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια με μεγαλύτερο από το αναμενόμενο περιθώριο το 2024, επικαλούμενη σαφή πρόοδο προς την κατεύθυνση της επαναφοράς του πληθωρισμού εντός του ετήσιου στόχου του 2%.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε εικασίες σχετικά με το πιθανό χρονοδιάγραμμα των μειώσεων της Fed και οδήγησε το δολάριο σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.
Ο χρυσός ανέκτησε το επίπεδο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά, καθώς η προοπτική χαμηλότερων αμερικανικών επιτοκίων ενίσχυσε την ελκυστικότητα του κίτρινου μετάλλου.
Ο χρυσός spot αυξήθηκε κατά 0,2% στα 2.031,88 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό που λήγουν τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκαν πάνω από 2% στα 2.046,45 δολάρια ανά ουγγιά.
Παρόλα αυτά, το κίτρινο μέταλλο παρέμεινε αρκετά κάτω από τα υψηλά ρεκόρ άνω των 2.100 δολαρίων ανά ουγγιά που σημειώθηκαν στις αρχές του μήνα, καθώς οι αγορές παρέμειναν αβέβαιες για το πότε ακριβώς η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Συγκρατημένη άνοδος στην Ασία

Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι ασιατικές αγορές την Πέμπτη, καθώς η Federal Reserve σηματοδότησε το τέλος του κύκλου σύσφιξης και έδωσε έναν ήπιο τόνο για το 2024, οπότε αναμένονται και οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων διολίσθησαν σε νέο χαμηλό τεσσάρων μηνών, ενώ το δολάριο συνέχισε να υποχωρεί,
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,8%, το μεγαλύτερο μονοήμερο ποσοστιαίο άλμα του εδώ και ένα μήνα.
Τα blue chips της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσαν άνοδο 0,2%, ενώ ο δείκτης αναφοράς του Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 1,2%.
Οι αυστραλιανές μετοχές σημείωσαν άνοδο 1,6%.
Ωστόσο, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,7%, λόγω του ράλι στο γεν.

Fed: Σήμα για τουλάχιστον τρεις μειώσεις κατά 0,25% μέσα το 2024

Διατήρηση των επιτοκίων στο τρέχον εύρος του 5,25% - 5,5% αποφάσισε για τρίτη φορά στη συνεδρίαση της 13ής Δεκεμβρίου η Federal Reserve... στέλνοντας την ίδια στιγμή σήμα για τρεις περικοπές μέσα στο 2024.
Ειδικότερα, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και την οικονομία να επιδεικνύει εξαιρετική ανθεκτικότητα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση του επιτοκίου δανεισμού μεταξύ 5,25%-5,5%.
Μαζί με την απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, τα μέλη της Επιτροπής «εκτίμησαν» τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 κατά 0,25% (σωρευτικά 0,75%).
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για περικοπές που ξεπερνούν τις προσδοκίες, μετά τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης των τελευταίων 22 ετών.
Πάντως, ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο φιλόδοξο μπορεί να είναι το σχέδιο περί νομισματικής χαλάρωσης της FOMC, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί policymakers εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης