Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καζάνι που βράζει η Αργεντινή μετά τα μέτρα - σοκ - Έρχονται μεγάλες κινητοποιήσεις, σκληρά μέτρα καταστολής

Καζάνι που βράζει η Αργεντινή μετά τα μέτρα - σοκ  - Έρχονται μεγάλες κινητοποιήσεις, σκληρά μέτρα καταστολής
Θα επιβάλλονται κυρώσεις σε γονείς που παίρνουν μαζί τα παιδιά τους ή έφηβους σε διαδηλώσεις
Σχετικά Άρθρα

Η κυβέρνηση του ακραίου φιλελεύθερου νέου προέδρου της Αργεντινής Havier Milei ανακοίνωσε χθες Πέμπτη «πρωτόκολλο» για την καταπολέμηση του «απόλυτου χάους» των διαδηλώσεων, ειδικά αυτών που κλείνουν δρόμους, αναγγέλλοντας την επέκταση της εμβέλειας δράσης των δυνάμεων επιβολής του νόμου και διαμηνύοντας πως «θα πληρώνουν» αυτοί που «τις οργανώνουν».
Η υπουργός Ασφαλείας Patricia Bullrich, που βρισκόταν στην ίδια θέση επί των ημερών του Mauricio Macri στην προεδρία (2015-2019), ανακοίνωσε μέτρα —και προσεχώς νόμο— αποτροπής των «διακοπών της κυκλοφορίας» των «πικετοφοριών», των «οδοφραγμάτων», που κατ’ αυτήν πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα και διαταράσσουν την κοινωνική «ειρήνη» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Η Αργεντινή, ειδικά η μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες, μετατρέπεται σε θέατρο εκατοντάδων κινητοποιήσεων που διακόπτουν την κυκλοφορία κάθε χρόνο· οι διαδηλώσεις είναι «καθημερινές» σε ορισμένες περιοχές, είπε η Bullrich.
Στο εξής, όλες οι ομοσπονδιακές δυνάμεις επιβολής της τάξης θα μπορούν να επεμβαίνουν αν διαδήλωση κλείνει κυκλοφοριακό άξονα, ανήγγειλε, όχι μόνο οι τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, είτε πρόκειται για τις επαρχίες ή για την πρωτεύουσα.
«Η ισχύς που θα χρησιμοποιείται θα είναι η ελάχιστη απαραίτητη, αλλά ανάλογη προς την αντίσταση» που θα προβάλλεται, πρόσθεσε, και «ο λογαριασμός» της δράσης των υπηρεσιών επιβολής του νόμου «θα στέλνεται σε αυτούς που ευθύνονται», είτε είναι «οργανώσεις», είτε είναι «πρόσωπα»: «Δεν θα πληρώνει το κράτος για τη χρήση βίας των δυνάμεων ασφαλείας», συμπλήρωσε.

Κυρώσεις σε γονείς

Η Patricia Bullrich ανέφερε επίσης πως θα επιβάλλονται κυρώσεις σε γονείς που παίρνουν μαζί τα παιδιά τους ή έφηβους σε διαδηλώσεις.
«Θα υπάρχουν συνέπειες για αυτούς που χρησιμοποιούν παιδιά ως ασπίδες», δήλωσε η υπουργός.
Η κυβέρνηση του Milei ανακοίνωσε την Τρίτη μια πρώτη ομοβροντία μέτρων λιτότητας, ιδίως την πελώρια υποτίμηση του πέσο (–50%) και τη δραστική μείωση από τον Ιανουάριο των κρατικών επιδοτήσεων στις συγκοινωνίες και στην ενέργεια. Μέτρα τα οποία, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που πλέον φθάνει το 160% σε ετήσια βάση, θα πλήξουν σκληρά την αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο πολλών πολιτών της Αργεντινής, χώρας όπου ήδη το 40% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Milei ομολογεί πως η κατάσταση «θα χειροτερέψει βραχυπρόθεσμα», προτού υπάρξει βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης και της οικονομίας.

Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις έχουν ήδη προειδοποιήσει πως ο κόσμος της εργασίας «δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα» καθώς «δυναμιτίζεται η αγοραστική δύναμη». Μεγάλο κοινωνικό κίνημα της ριζοσπαστικής αριστεράς, το Polo Obrero, κατήγγειλε αμέσως το «σχέδιο αντιλαϊκής επίθεσης» της υπουργού Ασφαλείας.
Η αντιπρόεδρος Victoria Villarreal από την πλευρά της διεμήνυσε στα συνδικάτα να επιδείξουν «σύνεση», προειδοποιώντας εναντίον κάθε «επιθετικότητας», ή προώθησης «κοινωνικής σύγκρουσης», καθώς τα πρώτα μέτρα της «κυβέρνησης τεσσάρων ημερών» μόλις ανακοινώθηκαν.
Μια πρώτη «δοκιμασία» για τη νέα κυβέρνηση «στον δρόμο» αναμένεται την Τρίτη 19η και την Τετάρτη 20ή Δεκεμβρίου, όταν προγραμματίζονται κινητοποιήσεις μνήμης για την τραυματική «μεγάλη κρίση» του 2001.
Μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής επισήμαιναν χθες, μετά τις ανακοινώσεις της κυρίας Μπούλριτς, πως παρόμοιο σχέδιο πάταξης των μαζικών κινητοποιήσεων είχε τεθεί σε εφαρμογή, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, επί των ημερών του Macri στην προεδρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης