Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος στη Γάζα, ούτε στη ναζιστική Γερμανία - Σκόνη το 33% των κτηρίων, 22.000 βομβαρδισμοί - Πάνω από 20.000 νεκροί

Σοκ και δέος στη Γάζα, ούτε στη ναζιστική Γερμανία - Σκόνη το 33% των κτηρίων, 22.000 βομβαρδισμοί - Πάνω από 20.000 νεκροί
Κίνδυνος λιμού για 2,3 εκατ. Παλαιστίνιους - Διπλωματικό θρίλερ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
(upd10) Άνευ προηγουμένου είναι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα όπου ύστερα από τουλάχιστον δύο μήνες πολέμου οι νεκροί άμαχοι έχουν ξεπεράσει τους 20.000, τη στιγμή που ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ολόκληρος ο πληθυσμός των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων βρίσκεται σε επισιτιστική κρίση ή στα χειρότερα επίπεδα μιας οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.
Και ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 53.000 και ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται, τα νοσοκομεία αδυνατούν να περιθάλψουν ακόμα και τα πιο απλά περιστατικά, καθώς από τα 36 που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο, έχουν απομείνει πλέον μόλις 9 (κανένα στη βόρεια Γάζα), τα οποία επί της ουσίας υπολειτουργούν.
Παρά τις τραγικές αυτές συνθήκες, το Ισραήλ διαμηνύει πως δεν πρόκειται να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εάν δεν φτάσει στον τελικό του στόχο που είναι η εξάλειψη της Hamas, η οποία και αυτή από την πλευρά της επισημαίνει πως δεν πρόκειται να συνομιλήσει και να διαπραγματευτεί εάν οι Ισραηλινοί δεν σταματήσουν πλήρως τις επιθέσεις τους.
Την ίδια στιγμή, σε διπλωματικό επίπεδο εξελίσσεται ένα θρίλερ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου η σχετική ψηφοφορία επί ενός ψηφίσματος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και κατάπαυσης του πυρός έχει αναβληθεί 4 φορές από τις αρχές της εβδομάδας, κάτι που υποδηλώνει και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας σε διεθνές επίπεδο, ακόμα και για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διευρύνουν την χερσαία επίθεση οι Ισραηλινοί

Οι Ισραηλινοί διευρύνουν την χερσαία επίθεση τους στην κεντρική Γάζα
καλώντας μάλιστα τους κατοίκους στην πόλη Al Bureij να μετακινηθούν άμεσα προς τα νότια εδάφη καθώς επίκεινται σφοδροί βομβαρδισμοί.
Όπως αναφέρεται, ήδη γίνονται μάχες στις παρυφές της πόλης, με τα ισραηλινά τανκ να μην έχουν καταφέρει ακόμα να εισχωρήσουν βαθύτερα στην οικιστική περιοχή.
Ο IDF έχει ήδη ισοπεδώσει τη βόρεια Γάζα ενώ έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και στο νότο, και ιδιαίτερα στις πόλεις Khan Yunis και Rafah.

Από τους πιο θανατηφόρους και καταστροφικούς πολέμους στην Ιστορία

Από τους πιο θανατηφόρους και καταστροφικούς στην ανθρώπινη Ιστορία είναι ο πόλεμος που διεξάγει στη Γάζα το Ισραήλ.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα του το Associated Press, το οποίο επικαλείται την ανάλυση δεδομένων από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel 1 που πραγματοποίησαν οι καθηγητές Corey Sher από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Jamon van Den από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
Βάσει αυτών των δεδομένων, κατά την επίθεση τους οι Ισραηλινοί κατέστρεψαν πάνω από τα δύο τρίτα όλων των κτηρίων στα βόρεια εδάφη της Γάζας και τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κτηρίων στη νότια πόλη Khan Yunis.
«Η Γάζα έχει τώρα διαφορετικό χρώμα από το διάστημα.
Είναι μια τελείως διαφορετική υφή» αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ξεπερνά τη ναζιστική Γερμανία

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στη Γάζα ξεπέρασαν σε ένταση τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων κατά της Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και της Συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ για την καταστροφή του Ισλαμικού Κράτους.
Υπενθυμίζεται πως κατά την περίοδο 1942 -1945 οι Σύμμαχοι κατέστρεψαν το 10% των κτηρίων στη Γερμανία, όταν στη Γάζα έχουν ισοπεδωθεί περίπου το 33% των κτηρίων.
Κατά τις επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ την περίοδο 2014 -2017 εκτιμάται πως η Συμμαχία εξαπέλυσε τουλάχιστον 15.000 πλήγματα.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε 22.000 πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.
8_58.jpg
Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 20.000 και οι τραυματίες τους 53.000.
Σε δήλωση του υπουργείου που αναρτήθηκε στο Telegram, αναφέρεται πως «ο αριθμός των θυμάτων της ισραηλινής επίθεσης από τις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε 20.057 και των τραυματιών σε 53.320».
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι θαμμένοι στα ερείπια.
11_39.jpg

Καθημερινός αγώνας η καταμέτρηση τους

Δημοσίευμα του Reuters επισημαίνει πόσο δύσκολο είναι να υπολογιστεί ο αριθμός των θυμάτων καθώς σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστούν και να ταυτοποιηθούν τα πτώματα.
Όπως επισημαίνεται, πολλά πτώματα είναι άσχημα ακρωτηριασμένα, για αυτό μόνο όσοι έχουν εντοπιστεί από συγγενείς τους μπορούν να πάνε για ταφή και να συμπεριληφθούν στον αριθμό των θυμάτων.
Οι υπόλοιποι, των οποίων εκκρεμεί η ταυτοποίηση, φυλάσσονται συχνά για εβδομάδες στα ψυγεία των νεκροτομείων, αν και οι συνθήκες για την αναγνώριση τους διαρκώς επιδεινώνονται εξαιτίας της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Γάζας.

Hamas σε Ισραήλ: Καταδικασμένος σε αποτυχία ο πόλεμος σας

Ο στόχος του Ισραήλ για την εξάλειψη της Hamas είναι καταδικασμένος σε αποτυχία υποστήριξε ο Abu Obeida, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam, του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης.
Σε ηχητικό του μήνυμα ο Abu Obeida υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα εξαρτάται από την παύση της επιθετικότητας του ισραηλινού στρατού.
«Ούτε η συνεχής επιθετικότητα του Ισραήλ ούτε οι άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις θα φέρουν τους ομήρους σπίτι τους.
Δεν είναι δυνατό να απελευθερωθούν ζωντανοί οι εχθροί αιχμάλωτοι, παρά μόνο με την έναρξη διαπραγματεύσεων» υπογράμμισε ο Abu Obeida, αναφέροντας πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση πέραν των διαπραγματεύσεων και πως οι επιθέσεις των Ισραηλινών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους ομήρων.
Εκτιμάται πως 129 όμηροι εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια της Hamas.

Σκόνη 720 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα

Όσον αφορά την πορεία των εχθροπραξιών, ο Abu Obeida υποστήριξε πως οι δυνάμεις της Hamas έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές σε τουλάχιστον 720 στρατιωτικά οχήματα των Ισραηλινών από την έναρξη του πολέμου.

Στους 139 οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για 139 νεκρούς στρατιώτες από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του στη Γάζα από τις 20 Οκτωβρίου, καθώς το τελευταίο 24ωρο δύο ακόμα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών με την Hamas.
Συνολικά από την έναρξη του πολέμου, ο IDF μετρά 471 νεκρούς.

Πάνω από 4.600 συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Και ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Hamas για την απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, πληροφορίες αναφέρουν πως από την έναρξη του πολέμου οι Ισραηλινοί έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 4.600 συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.
Οι περισσότερες συλλήψεις αναφέρεται πως έχουν γίνει στην Χεβρώνα ενώ από τους 1.000 και πλέον συλληφθέντες, οι 160 είναι γυναίκες και τα 260 παιδιά.

Ο Burns (CIA) επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ για τους ομήρους 

Ο William Burns, ο διευθυντής της αμερικανικής CIA, είναι ο επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Hamas.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Burns έχει έως σήμερα συμμετάσχει σε αρκετές συναντήσεις τόσο με τον επικεφαλής της ισραηλινής Mossad, David Barnea όσο και με εκπροσώπους του Κατάρ και άλλων «περιφερειακών παικτών» σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων της Hamas, γεγονός που τον έχει καταστήσει «κεντρικό πρόσωπο» σε αυτές τις συνομιλίες.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως έχει συνεργαστεί με τον συντονιστή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Brett McGurk, και με άλλους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον που εργάζονται για την επίλυση της σύγκρουσης.

Κίνδυνος λιμού

Πέρα όμως από νεκρούς, τραυματίες και συλληφθέντες, κίνδυνος υπάρχει και για τα υπόλοιπα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων, το 85% των οποίων έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του και διαβιώνει υπό άθλιες συνθήκες σε πρόχειρους καταυλισμούς, χωρίς να έχει πρόσβαση σε τρόφιμα, καθαρό πόσιμο νερό και φάρμακα.
Με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν για τον κίνδυνο να ξεσπάσουν επιδημίες, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο του λιμού καθώς έχει περιέλθει στο χειρότερο επίπεδο μιας οξείας «επισιτιστικής ανασφάλειας».

Netanyahu: Δύσκολος πόλεμος, αλλά θα νικήσουμε

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις διεθνείς πιέσεις και κατακραυγή, το Ισραήλ διαμηνύει πως δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν επιτύχει τους στόχους του.
«Υπάρχει εθνική συναίνεση που αγκαλιάζει ολόκληρο το λαό.
Πρέπει να υπάρξει νίκη.
Όλοι οι στόχοι θα επιτευχθούν.
Είναι ένας δύσκολος και βάναυσος πόλεμο, όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολος είναι.
Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τις ζωές των στρατιωτών» υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
9_30.jpg
Διπλωματικό θρίλερ

Για σήμερα Παρασκευή 22/12 έχει αναβληθεί η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί ψηφίσματος που προβλέπει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Η ψηφοφορία έχει αναβληθεί τουλάχιστον 4 φορές από την αρχή της εβδομάδας.
Αν και αρχικά το ψήφισμα προέβλεπε την «επείγουσα παύση των εχθροπραξιών», πλέον ζητά να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» για να επιτραπεί πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως «μπορεί» εντέλει να στηρίξει το κείμενο.
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διεξάγονται δύσκολες διαπραγματεύσεις όλη την εβδομάδα για το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αρχικά προβλεπόταν η ψηφοφορία να γίνει τη Δευτέρα, όμως αναβλήθηκε τέσσερις φορές, ιδίως προχθές Τετάρτη, κατόπιν αξίωσης των ΗΠΑ, οι οποίες πρόβαλαν το βέτο τους την 8η Δεκεμβρίου καταρρίπτοντας προηγούμενο σχέδιο απόφασης, που ζητούσε «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ωρών περιστρέφονταν γύρω από το αίτημα να δημιουργηθεί μηχανισμός επιτήρησης της διανομής βοήθειας, υπό την «αποκλειστική» ευθύνη του ΟΗΕ, ώστε να είναι εγγυημένη η «ανθρωπιστική» φύση των παραδόσεων.
Ωστόσο, αναφέρεται πως το Ισραήλ, το οποίο θέλει να κάνει ελέγχους στις οχηματοπομπές με την ανθρωπιστική βοήθεια, εναντιώθηκε στον μηχανισμό αυτό κι η αναφορά στον «αποκλειστικό» έλεγχο του ΟΗΕ φέρεται να έχει διαγραφεί.

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης