Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall ενόψει εορτών - Στο -0,05% o Dow,  o Nasdaq +0,19%

Μεικτά πρόσημα στη Wall ενόψει εορτών - Στο -0,05% o Dow,  o Nasdaq +0,19%

Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο

 

Μεικτά πρόσημα παρουσίασαν ενόψει εορτών οι βασικότεροι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένοι την προσοχή τους στα μάκρο.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,05% στις 37.385 μον., ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε +0,17% στις 4.754 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε μείωση -0,19% στις 14.992 μον.
125.JPG
Στην οικονομία, ο αγαπημένος δείκτης της Fed, ο PCE, υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο 2,6% ετησίως από το 2,9% που είχε προηγηθεί, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών ανέμενε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,8%.
Σε επίπεδο μήνα δε, ο δείκτης εμφάνισε μείωση κατά 0,1% έναντι της πρόβλεψης ότι θα παρέμενε αμετάβλητος όπως τον Οκτώβριο.
Παρόμοια ήταν η τάση και στο πιο στενό μέτρο του δείκτη όπου εστιάζει η ομοσπονδιακή τράπεζα, στο λεγόμενο δομικό μέρος που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές συνιστωσών όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια.
Συγκεκριμένα, ο δομικός PCE επιβράδυνε τον Νοέμβριο στο 3,2% ετησίως από το 3,4% που είχε προηγηθεί, ξεπερνώντας επίσης την πρόβλεψη της αγοράς για 3,3%.
Σε μηνιαίο επίπεδο δε, δείκτης εμφάνισε μείωση κατά 0,1% μετά την αύξηση κατά 0,1% του Οκτωβρίου, την ώρα μάλιστα που οι αναλυτές περίμεναν ότι στη σύγκριση του μήνα θα παρουσίαζε επιτάχυνση κατά 0,2%.

Από την άλλη, ισχυρή άνοδο σημείωσαν το Νοέμβριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,4% το Νοέμβριο όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, ξεπερνώντας άνετα την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 2%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2020.
Σε δομικό επίπεδο – χωρίς δηλαδή τον κλάδο των μεταφορών – οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν 0,8% μετά από πτώση 0,6% τον Οκτώβριο. Η συγκεκριμένη κατηγορία θεωρείται καλό δείκτης για τις ευρύτερες επιχειρηματικές επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή, πτώση παρουσίασαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, λόγω των υψηλών επιτοκίων.
Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 12,2% σε ετήσιο ρυθμό 590.000 τον Νοέμβριο, από 672.000 αναθεωρημένες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου την Παρασκευή.
Ο αριθμός προσαρμόζεται εποχικά και αναφέρεται στο πόσα σπίτια θα χτίζονταν σε έναν ολόκληρο χρόνο, εάν οι κατασκευαστές συνέχιζαν με τον ίδιο ρυθμό κάθε μήνα.
Ο ρυθμός των πωλήσεων νέων κατοικιών μειώθηκε από μια απότομη πτώση σε Νότο και Δύση.
Τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 4% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση για πτώση 5,6%.

Υποτονικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύθηκαν ελαφρώς χαμηλότερα την Παρασκευή, διευρύνοντας τις απώλειες ακόμη και μετά την ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών από τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων μηνών.
Οι traders οδεύουν σε τετραήμερο διάλειμμα για τις διακοπές των Χριστουγέννων και οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου κλείνουν νωρίς την Παρασκευή.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX σημείωσε αυξήση  0,11% στις 16.706 μονάδες, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,04% στις 7.697 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 βρέθηκε στις 7.658 μον., στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,26% στις 30.353 μονάδες.
Capture_77.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης