Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεν θα στείλει η Ισπανία πολεμικό πλοίο για το συνασπισμό των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα

Δεν θα στείλει η Ισπανία πολεμικό πλοίο για το συνασπισμό των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα
Η Ισπανία δεν ανακοίνωσε την αποστολή κάποιου πολεμικού πλοίου της στην Ερυθρά Θάλασσα για να συμμετάσχει στην επιχείρηση
Σχετικά Άρθρα
Η ισπανική κυβέρνηση ανέφερε ότι προτιμά να επιλέξει τη θέση της «μέγιστης σύνεσης» και δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για το εάν θα συμμετάσχει στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό που σχηματίστηκε για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, έπειτα από τις επανειλημμένες επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Houthi της Υεμένης.
«Η Ισπανία δεν θα συμμετάσχει ποτέ σε επιχείρηση μονομερώς», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Pillar Allegria, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση των σοσιαλιστών στη Μαδρίτη δεν θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία παρά «υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO».
Συνόψισε την ισπανική θέση έναντι της αμερικανικής πρωτοβουλίας, την οποία ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Loyd Austin, με αυτές τις δυο λέξεις, «μέγιστη σύνεση».
Η κυρία Allegria  μίλησε σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση του ισπανού πρωθυπουργού Perdo Sanchez και του ηγέτη της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Κόμματος (PP, δεξιά) Alberto Nunez Feijo.
Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Feijo δήλωσε πως έθεσε ερωτήματα στον κ. Sanchez για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ισπανίας στον συνασπισμό, στον οποίο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, έχουν πλέον ενταχθεί πάνω από 20 χώρες.
«Η απόφαση είναι να μην επέμβουμε, ή σε κάθε περίπτωση να μην επέμβουμε με τους όρους που προτάθηκαν από τις ΗΠΑ», συνόψισε ο κ. Feijo μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Πριν τέσσερις μέρες, το ισπανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η Μαδρίτη «εξαρτάται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO», και «κατά συνέπεια, δεν θα συμμετάσχει μονομερώς» στην λεγόμενη Επιχείρηση Φύλακας της Ευημερίας (Operation Prosperity Guardian).
Αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία δεν ανακοίνωσε την αποστολή κάποιου πλοίου του πολεμικού ναυτικού της στην Ερυθρά Θάλασσα για να συμμετάσχει στην επιχείρηση.
Η αμερικανική πρωτοβουλία έχει σκοπό να τερματιστούν οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων. Οι σιίτες αντάρτες λένε πως βάζουν στο στόχαστρο πλοία που «συνδέονται με το Ισραήλ», ή κινούνται προς ισραηλινούς λιμένες, προκειμένου να ασκήσουν πίεση ώστε να τερματιστεί η επιχείρηση που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός για να «εξαλείψει» τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει σοβαρή διαταραχή της θαλάσσιας κίνησης και πολλές μεγάλες εφοπλιστικές εταιρείες αποφάσισαν να αναστείλουν τις διελεύσεις πλοίων τους από την Ερυθρά Θάλασσα.
Η ισπανική κυβέρνηση δεν εξήγησε ποιες είναι οι επιφυλάξεις της όσον αφορά την αμερικανική πρωτοβουλία, ωστόσο κυβερνητικός εταίρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του κ. Sanchez είναι κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς (το Sumar), που γενικά αντιμετωπίζει εχθρικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης