Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυτή είναι η καλύτερη μετοχή της τελευταίας 5ετίας στη Wall Street - Και δεν είναι ούτε η Tesla ούτε η Nvidia

Αυτή είναι η καλύτερη μετοχή της τελευταίας 5ετίας στη Wall Street - Και δεν είναι ούτε η Tesla ούτε η Nvidia
Η μετοχή του S&P 500 με τις καλύτερες επιδόσεις τα τελευταία 5 χρόνια δεν είναι... η NVDA ή TSLA)…
Παρά τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, οι μετοχές του δείκτη βαρόμετρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, καθώς προϊόντος του χρόνου έχουν αποφέρει σημαντικά κέρδη.
Στο παρακάτω γράφημα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το YCharts, οι Marcus Lu και Bruno Venditti της Visual Capitalist έχουν κατατάξει τις μετοχές του S&P 500 με τις καλύτερες επιδόσεις με βάση τις συνολικές αποδόσεις 5 ετών από τον Νοέμβριο του 2023.
Αν μη τι άλλο, οι εταιρείες πληροφορικής στην κορυφή της λίστας - παραδόξως, ούτε η Tesla ούτε η Nvidia διεκδικούν πρωτιά.
Αντίθετα, μια εταιρεία-παραγωγός ηλιακών εξαρτημάτων και σταθμών φόρτισης EV με έδρα την Καλιφόρνια, η Enphase Energy, είναι στην κορυφαία θέση.
Η εταιρεία διαθέτει έναν μικρομετατροπέα που βασίζεται σε ημιαγωγούς και μετατρέπει ενέργεια την ηλιακή ενέργεια.
Σύμφωνα με το Affinity Syntax, η Enphase Energy παράγει πάνω από το 80% των εσόδων της από την αγορά των Η.Π.Α.
Παρά το γεγονός ότι ηγείται αυτής της λίστας, η μετοχή της Enphase Energy παρουσιάζει κάκιστη απόδοση από τον Δεκέμβριο του 2022, σημειώνοντας πτώση πάνω από 60%.
2023-12-23_13-41-48.jpg


Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο κατασκευαστής chip Nvidia.
Φέτος, η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών της Αμερικής ξεπέρασε βάσει κεφαλαιοποίησης το 1 τρισεκατομμύριο δολάριο, ένα ορόσημο που έχει επιτευχθεί από λίγες μόνο εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Amazon και Microsoft.
Η Tesla κατέχει την τρίτη θέση.
Η αυτοκινητοβιομηχανία αύξησε την παραγωγή της κατά ένα αξιοσέβαστο 40% το 2022, ξεπερνώντας δυτικά brands όπως η Volkswagen (+10%) και η GM (+13%). Ωστόσο, την ξεπέρασε η κινεζική BYD, η οποία έγινε το κορυφαίο σε πωλήσεις brand EV παγκοσμίως.
Στη λίστα κυριαρχούν εταιρείες πληροφορικής, ειδικά στις θέσεις 10 από 15, αλλά περιλαμβάνονται επίσης δύο εταιρείες λιανικής και δύο βιομηχανικές εταιρείες.
Ο φαρμακευτικός γίγαντας Eli Lilly είναι η μοναδική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης στη λίστα μας.

Η καλύτερη μετοχή του 2023 – Έδωσε κέρδη 571%

Ωστόσο, μία εταιρεία της Ν. Κορέας που παράγει εξαρτήματα για μπαταρίες είναι ο μεγάλος κερδισμένος του 2023 στα χρηματιστήρια του κόσμου, καθώς οι traders ποντάρουν δυναμικά σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η μετοχή της Ecopro εμφάνισε τις καλύτερες επιδόσεις ανάμεσα στα 2.647 μέλη του δείκτη Bloomberg World Index φέτος, δίνοντας αποδόσεις 571%.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, απέχει κατά πολύ από την δεύτερη σε επιδόσεις μετοχή του δείκτη, την Kum Yang, η οποία είναι επίσης μια κορεατική εταιρεία που βρίσκεται στο επίκεντρο της τρέλας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η Ecopro βρέθηκε στην πρώτη γραμμή μίας αγοραστικής μανίας από τους επενδυτές λιανικής, που προκάλεσε τεράστιες διακυμάνσεις σε ορισμένες μετοχές της Νότιας Κορέας φέτος.
Το ενδιαφέρον για τους κατασκευαστές μπαταριών της χώρας και τους προμηθευτές τους εκτινάχθηκε λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, μεταξύ των οποίων η τάση που έχουν οι επενδυτές λιανικής να συρρέουν όλοι μαζί σε μία τάση, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις από δημοφιλείς influencers του Youtube καθώς και ο αυξημένος έλεγχος από τις ΗΠΑ στους Κινέζους ανταγωνιστές του κλάδου.
Έτσι, η Ecopro είδε την τιμή της μετοχής της να εκτοξεύεται κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Για την ακρίβεια, εκτοξεύτηκε πάνω από τα 110.000 γουόν στις αρχές του 2023, έχοντας υπερδεκαπλασιάσει την αξία της σε επτά μήνες.
Η απότομη εκτίναξή της προσέλκυσε τους επενδυτές που κυνηγούν γρήγορες αποδόσεις, ενώ ανάγκασε τους short sellers που πόνταραν στην πτώση της, αφότου το P/E της ξεπέρασε το 500 το καλοκαίρι, να αγοράσουν επιθετικά (short squeeze).
Το ράλι της μετοχής πυροδοτήθηκε εν μέρει από τις προσδοκίες για υψηλότερες παραγγελίες μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα νωρίτερα μέσα στο 2023, αλλά τα κέρδη της Ecopro συνεχίστηκαν ακόμη και όταν ορισμένοι αναλυτές υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τη ζήτηση. Η μετοχή έχει πλέον υποχωρήσει σχεδόν 50% από τα υψηλά της τον Ιούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης