Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνένοχοι στη διαφθορά – Οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία 75,4 δισ. δολάρια και ξέρουν μόλις για το 2% που πήγε

Συνένοχοι στη διαφθορά – Οι ΗΠΑ έδωσαν στην Ουκρανία 75,4 δισ. δολάρια και ξέρουν μόλις για το 2% που πήγε
Δεν μπορεί να γίνει έλεγχος των χρημάτων που κατευθύνθηκαν στην Ουκρανία με κυβέρνηση Biden στις ΗΠΑ εξηγεί πρώην αναλύτρια του αμερικανικού Πενταγώνου
Σχετικά Άρθρα
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να μπόρεσε να «εντοπίσει» την κατεύθυνση μόλις 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα 75,4 δισεκατομμύρια που ενέκρινε για την Ουκρανία, σύμφωνα με ανάλυση μιας πρόσφατα αποχαρακτηρισμένης έκθεσης του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την έκθεση, το Κίεβο έχει λάβει τουλάχιστον 44 δισεκατομμύρια δολάρια από το State Department από την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Αυτό ήταν το πιο σημαντικό μέρος της συνολικής ροής αμερικανικής χρηματοδότησης στην Ουκρανία, η οποία ανήλθε σε τουλάχιστον 75,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και το 2023.
Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο παρείχε στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2022.
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εντοπίσει μόνο 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια –δηλαδή λιγότερο από το 2% όλων των χρημάτων που εγκρίθηκαν από Αμερικανούς νομοθέτες για την Ουκρανία, εξηγώντας ότι ο έλεγχος των υπόλοιπων κεφαλαίων περιπλέκεται από στρατιωτικές συνθήκες.
Βάσει των στοιχείων της αποχαρακτηρισμένης έκθεσης, η έλλειψη διαφάνειας και η ενδημική διαφθορά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ουκρανίας είναι οι κύριες αιτίες της «εξαφάνισης» των χρημάτων.

Η περίπλοκη κατεύθυνση των χρημάτων

«Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι γραφειοκρατίες εδώ είναι ότι κάθε τμήμα (State Department, USAID, Πεντάγωνο, κ.λπ.) λαμβάνει χρηματοδότηση, και στη συνέχεια τη χορηγούν σε ‘’εργολάβους’’.
Συνδέουν αυτά τα χρήματα με έναν από τους στόχους της αποστολής τους», δήλωσε η απόστρατος συνταγματάρχης και πρώην αναλύτρια του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Karen Kwiatkowski.
Υπάρχουν τουλάχιστον τρία κανάλια χρημάτων, με την USAID να πληρώνει για κυβερνητικούς μισθούς.
Τα διάφορα κανάλια μέσω των οποίων αποστέλλονται δολάρια ΗΠΑ στην Ουκρανία πιθανώς περιέχουν αλληλοεπικάλυψη, ειδικά όσον αφορά την άμεση βοήθεια του Πενταγώνου και τις δραστηριότητες ξένων στρατιωτικών πωλήσεων, που διεξάγονται από το State Department.
Ενώ αυτό δημιουργεί περισσότερο χώρο για διαφθορά στο Κίεβο και αλλού, στην πραγματικότητα απλώς διευρύνει το πεδίο για τους ανθρώπους της ουκρανικής κυβέρνησης και του στρατού να ανακατευθύνουν και να κατευθύνουν λανθασμένα αυτούς τους πόρους», δήλωσε η Kwiatkowski μιλώντας στο Sputnik.
Η Ουάσιγκτον χρηματοδοτεί τακτικά τον ουκρανικό στρατό από το 2014.

Ενδημική διαφθορά

Παρόλο που ο Παγκόσμιος Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματος 2021 χαρακτηρίζει την Ουκρανία μία από τις μεγαλύτερες αγορές διακίνησης όπλων στην Ευρώπη, η στρατιωτική χρηματοδότηση αυξήθηκε σημαντικά το 2022.
«Καθώς οι ΗΠΑ μπαίνουν σε ένα έτος προεδρικών εκλογών η σπατάλη χρημάτων και η απάτη στην Ουκρανία γίνεται ένα ζήτημα που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Ρεπουμπλικάνους και ορισμένους Δημοκρατικούς που μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι με το ιστορικό σπατάλης του Biden στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια» εξήγησε η Kwiatkowski.
«Η απάτη και η σπατάλη είναι πάντα ένα επίκαιρο ζήτημα ενόψει εκλογών», σημείωσε.
Η Ουάσιγκτον ξεκίνησε επιτόπιες επιθεωρήσεις στην Ουκρανία για να παρακολουθεί τα όπλα που παρείχε γύρω στον Οκτώβριο του 2022, μετά από μια σειρά αναφορών που ισχυρίζονταν ότι τα αμερικανικά όπλα ήταν δύσκολο να εντοπιστούν στην Ουκρανία και προειδοποιούσαν για ενδεχόμενο λαθρεμπόριο όπλων.

Δεν μπορεί να γίνει έλεγχος με κυβέρνηση Biden στις ΗΠΑ

Το 2023, αρκετές κυβερνητικές ομάδες των ΗΠΑ εστάλησαν στην Ουκρανία για να παρακολουθήσουν τη συνεχιζόμενη βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ προς το Κίεβο.
Τον Οκτώβριο, ένα εμπιστευτικό έγγραφο στρατηγικής των ΗΠΑ που έλαβε το Politico αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Biden ανησυχούσε πολύ περισσότερο για τη διαφθορά της Ουκρανίας από ό,τι παραδέχτηκε δημόσια.
Το έγγραφο πρότεινε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την εξάλειψη των παραβάσεων στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις πολυάριθμες υπηρεσίες της, υποστηρίζοντας ότι «οι αντιλήψεις περί διαφθοράς υψηλού επιπέδου» θα μπορούσαν «να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του ουκρανικού κοινού και των ξένων ηγετών στην κυβέρνηση εν καιρώ πολέμου».
Άρα, θα λειτουργήσει η τελευταία προσπάθεια παρακολούθησης της βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία;
«Οι έλεγχοι χρειάζονται χρόνο και είναι αποτελεσματικοί μόνο όταν υπάρχει κάποια θεσμική ανταμοιβή για τη μείωση του κόστους», είπε η πρώην αναλύτρια του Πενταγώνου.
Δεν έχω δει καμία σημαντική αναφορά από προηγούμενες ομάδες ελέγχου ή από αυτές τις πιο πρόσφατες προσπάθειες.
Ο αποτελεσματικός, πιο ειλικρινής έλεγχος θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης Biden, είτε στο τέλος του 2024 είτε σε κάποια μεταγενέστερη ημερομηνία, τόνισε η Kwiatkowski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης