Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maduro (Βενεζουέλα) κατά Αργεντινής: Βλακεία του Milei η άρνηση ένταξης στους BRICS - Θα γυρίσει σε βάρος σας

Maduro (Βενεζουέλα) κατά Αργεντινής: Βλακεία του Milei η άρνηση ένταξης στους BRICS - Θα γυρίσει σε βάρος σας
Είναι από τα πιο αδέξια και ανόητα πράγματα που έχει κάνει ο Milei κατά της Αργεντινής λέει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας
Πυρά στον Javier Milei, τον νέο πρόεδρο της Αργεντινής για την απόφαση του να αρνηθεί την ένταξη της χώρας του στους BRICS εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nikolas Maduro, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν μια απόφαση αδέξια και ανόητη που θα γυρίσει σε βάρος των Αργεντίνων.
«Με το να αποκλείσει την Αργεντινή από τους BRICS, ο Milei ενεργεί εναντίον των Αργεντίνων.
Είναι μια από τις πιο αδέξιες και ανόητες κινήσεις που έχει κάνει κατά των Αργεντίνων ο Milei» αναφέρει σε δηλώσεις του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde Diplomatique o Maduro.

Επιστροφή στον 19ο αιώνα

Όπως λέει ο Maduro, με την απόφαση αυτή του Milei, η Αργεντινή επιστρέφει στον 19ο αιώνα.
Ο Maduro είναι ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του νέου προέδρου της Αργεντινής.
«Στις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή κέρδισε ο ακροδεξιός νεοφασισμός - μια ακροδεξιά με ένα νέο αποικιακό σχέδιο για την Αργεντινή, η οποία σκοπεύει να ηγηθεί του νεοαποικιακού σχεδίου σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική» είχε αναφέρει σε δηλώσεις του τον περασμένο Νοέμβριο ο Maduro.

Διεύρυνση BRICS

Πέρα πάντως από την Αργεντινή, η ομάδα των BRICS μετρά από χθες 1η Ιανουαρίου νέα μέλη.
Η Αίγυπτος, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αιθιοπία είναι τα νέα μέλη των BRICS.
Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη «επέκταση» των BRICS καθώς στο αρχικό σχήμα της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας, προστέθηκε το 2011 και η Νότια Αφρική.
Τον Αύγουστο του 2023 είχαν προσκληθεί έξι κράτη να γίνουν μέλη των BRICS, αλλά τελικά εντάχθηκαν πέντε, μετά την άρνηση της Αργεντινής, μετά την εκλογή του Javier Milei στην προεδρία.

Προς νέα μέλη

Οι BRICS, μετά και την προσθήκη των νέων μελών, εξελίσσεται στο αντίπαλο δέος της G7, καθώς σε αυτήν πλέον εντάσσονται όχι μόνο οι χώρες με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς παγκοσμίως (Ινδία, Κίνα, Βραζιλία) αλλά και μερικοί από τους ισχυρότερους παραγωγούς ενέργειας του πλανήτη, όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία.
Πάντως, εκτιμάται ότι τουλάχιστον άλλα 30 κράτη θέλουν να ενταχθούν στους BRICS.

Έντονο ενδιαφέρον από τη Λατινική Αμερική

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov είχε υποστηρίξει πως η ένταξη νέων μελών θα κάνει το έργο της ομάδας των BRICS πιο πολύπλευρο», εκτιμώντας πως οι συμφωνίες που θα κάνει μια τόσο μεγάλη ομάδα κρατών, θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.
«Όταν χώρες που μερικές φορές δεν μοιράζονται παρόμοιες θέσεις συνεργάζονται και επιτυγχάνουν συναίνεση, μια τέτοια συναίνεση έχει μεγάλη σημασία.
Είναι ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη από αποφάσεις που λαμβάνουν ορισμένες δυτικές ομάδες κατ' εντολή του ηγεμόνα» είχε αναφέρει ο Ρώσος ΥΠΕΞ αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των ΗΠΑ.

Δίκαια παγκόσμια ανάπτυξη και ασφάλεια

Σύμφωνα με τον Lavrov, η Μόσχα ποντάρει ιδιαίτερα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής των BRICS που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2024 στη ρωσική πόλη Kazan.
Όπως είπε το θέμα της Συνόδου θα είναι «η ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης για μια δίκαιη παγκόσμια ανάπτυξης και ασφάλεια», ενώ τόνισε ότι περισσότερες από 10 ρωσικές πόλεις θα φιλοξενήσουν περισσότερες από 200 οικονομικές, πολιτικές και δημόσιες εκδηλώσεις.
«Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη Σύνοδο Κορυφής.
Σε αυτήν, μαζί με τους εταίρους μας, αναμένουμε να αναπτύξουμε ένα ευρύ φάσμα λύσεων για το κορυφαίο αυτό γεγονός που θα σχετίζεται με τους βασικούς τομείς συνεργασίας» είπε ο Lavrov, αναφέροντας πως πολλοί αρχηγοί αναπτυσσόμενων κρατών πρόκειται να συμμετάσχουν στις παράλληλες με τη Σύνοδο εκδηλώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης