Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mεικτά πρόσημα στη Wall με βαρίδι την τεχνολογία, στην πρώτη συνεδρίαση του 2024 - Οριακά κέρδη ο Dow, στο -1,63% ο Nasdaq

Mεικτά πρόσημα στη Wall με βαρίδι την τεχνολογία, στην πρώτη συνεδρίαση του 2024 - Οριακά κέρδη ο Dow, στο -1,63% ο Nasdaq
Διολίσθησε το αμερικανικό χρηματιστήριο…
Μεικτά πρόσημα παρουσίασε το αμερικανικό χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της 2ας Ιανουαρίου 2024, την πρώτη του έτους, με τη Wall να επηρεάζεται αρνητικά από την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά κυρίως από τη διολίσθηση που παρουσιάζει η δεικτοβαρής Apple.
Το άσχημο κλίμα διαμορφώνουν και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Ιράν ότι θα στείλει πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε οριακές μεταβολές στις 37.715 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,57% στις 4.742 μον. ενώ ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε μείωση -1,63% στις 14.765 μον.
20_2.JPG
Στο ταμπλό, η Apple χάνει -5% λόγω υποβάθμισής της από τη βρετανική Barclays σε Underweight.
Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 3,95% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,32%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 1,6% στα 70,52 δολάρια και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 2.069 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,9% έναντι του ευρώ, στο 1,0949 δολ.

Υπενθυμίζεται πως η χρηματιστηριακή αγορά ολοκλήρωσε το 2023 με… έκρηξη, καθώς ο S&P 500 έγραψε κέρδη για εννέα συνεχόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας το καλύτερο σερί από το 2004.
Τα assets έκαναν ένα μεγάλο ράλι ανακούφισης καθώς η οικονομία παρέμεινε ανθεκτική και ο πληθωρισμός μειώθηκε.
Πάραλληλα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδότησε το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων και προέβλεψε μειώσεις αργότερα φέτος.
Η αγορά άντεξε επίσης μια περιφερειακή τραπεζική κρίση καθώς και πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Οι μετοχές τεχνολογίας, ειδικά οι μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, προκάλεσαν την άνοδο του 2023 με την Apple να εκτινάσσεται κατά 48%, τη Microsoft κατά 57% και την Nvidia κατά 239%.
Ο τεχνολογικά βαρύς Nasdaq Composite έκλεισε τη χρονιά με άνοδο 43,4%, σημειώνοντας την καλύτερη χρονιά του από το 2020.
Ωστόσο, αυτή η τάση αντιστράφηκε.
Οι μετοχές της Apple υποχωρούσαν 4% μετά την αρνητική αξιολόγηση από την Barclays.
Σύμφωνα με την τράπεζα, ο τεχνολογικός κολοσσός θα μπορούσε να υποχωρήσει περίπου 17% φέτος λόγω των χαμηλών πωλήσεων iPhone.
Οι μετοχές της Microsoft και της Nvidia ήταν επίσης στο κόκκινο.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι μετοχές δεν αφορά τόσο τις μειώσεις των επιτοκίων όσο μια πιθανή πτώση στα κέρδη ανά μετοχή, μεγαλύτερη από αυτή που αναμένει η αγορά» σχολίασε ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge.

Στα μάκρο, εντονότερη συρρίκνωση παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2023 η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα PMI της S&P Global.
Ειδικότερα, ο Δείκτης PMI στη μεταποίηση υποχώρησε στο 47,9, σημειώνοντας τη γρηγορότερη πτώση από τον Αύγουστο.
Η συρρίκνωση αυτή οφείλεται στη σημαντική μείωση των νέων παραγγελιών λόγω της εξασθενημένης εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, οδηγώντας τις επιχειρήσεις να μειώσουν την αγορά εισροών και την απασχόληση.
Παρά την αυξημένη επιχειρηματική εμπιστοσύνη που έφτασε σε υψηλό τριών μηνών, οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις, με την αύξηση του κόστους και των τιμών πώλησης με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο.
«Οι αμερικανοί κατασκευαστές έκλεισαν το έτος με πικρία, σύμφωνα με την έρευνα PMI της S&P Global.
Η παραγωγή μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, καθώς εντάθηκε η πρόσφατη μείωση του βιβλίου παραγγελιών.
Η μεταποίηση, επομένως, πιθανότατα θα έχει λειτουργήσει ως τροχοπέδη για την οικονομία το τέταρτο τρίμηνο» δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global Market Intelligence.

Διέγραψαν τα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση του 2024

Διέγραψαν τα κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο την ανακοίνωση των βασικών περιφερειακών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε 0,11% στις 16.769 μονάδες, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,15% στις 7.721 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.530 με πτώση 0,16%, στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,57% στις 30.524 μονάδες.
21_2.JPG
Σε ύφεση η εργοστασιακή δραστηριότητα της Ευρωζώνης το 2023

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν τα εργοστάσια της ευρωζώνης το 2023, με τη δραστηριότητα να συρρικνώνεται τον Δεκέμβριο για 18ο συνεχή μήνα, σύμφωνα με έρευνα που δεν έδινε ενδείξεις για επικείμενη ισχυρή ανάκαμψη σε μια οικονομία που πιθανότατα βρίσκεται σε ύφεση.
Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, ανέβηκε μεν στο 44,4 τον Δεκέμβριο από το 44,2 του Νοεμβρίου, αλλά παρέμεινε σταθερά κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την αύξηση της δραστηριότητας από τη συρρίκνωση.
Η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν ότι δεν θα υπήρχε μεταβολή σε σχέση με τον Νοέμβριο.
O δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται την Πέμπτη και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 44,4 από την τελική μέτρηση του Νοεμβρίου (44,6), αλλά ήταν πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση 44,1.
Η απαισιόδοξη τάση υποδήλωνε έντονα συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Cyrus de la Rubia.
Η οικονομία του μπλοκ συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οπότε ένα δεύτερο τρίμηνο συρρίκνωσης θα πληρούσε τον ορισμό της ύφεσης.

Αδυσώπητη ύφεση της μεταποιητικής δραστηριότητας

"Εν μέσω μιας αδυσώπητης ύφεσης στον μεταποιητικό τομέα της ευρωζώνης, ο δείκτης PMI της HCOB παρουσίασε μικρή βελτίωση σε σχέση με τον Νοέμβριο.
Διαμορφώνει μια ζοφερή εικόνα για την ευρωζώνη και θα σήμαινε ότι η ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο", δήλωσε ο de la Rubia.
Η ευρωζώνη των 20 χωρών θα υποστεί μια σύντομη και ρηχή χειμερινή ύφεση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters στις αρχές Δεκεμβρίου.
Η συνεχιζόμενη μείωση των νέων παραγγελιών υποχώρησε μετριοπαθώς τον Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης