Τελευταία Νέα
Διεθνή

Finacial Times: Σοβαρές παραχωρήσεις από την ΕΕ στον Orban για να εγκριθεί η βοήθεια 50 δισ. προς την Ουκρανία

Finacial Times: Σοβαρές παραχωρήσεις από την ΕΕ στον Orban για να εγκριθεί η βοήθεια 50 δισ. προς την Ουκρανία
Περνάει το ουγγρικό αίτημα για θέσπιση «φρένου έκτακτης ανάγκης», που μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της χρηματοδότησης
Η Κομισιόν, είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις στην Ουγγαρία σε ορισμένες κρίσιμες θέσεις, προκειμένου η Βουδαπέστη να συμφωνήσει σε ένα τετραετές πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 50 δισ. ευρώ.
Οι σχετικές πληροφορίες έρχονται από τους Financial Times, που επικαλούνται πηγές τόσο από τις Βρυξέλλες, όσο και από τη Βουδαπέστη.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι Βρυξέλλες ενδέχεται να δώσουν στην Ουγγαρία την ευκαιρία να τερματίσει τη συμφωνία το 2025 ως μέρος του μηχανισμού αναθεώρησης του πακέτου βοήθειας.
Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουδαπέστη να θέτει ζήτημα συμμόρφωσης της Ουκρανίας με τους κανόνες που θα προκρίνει η Κομισιόν για την παροχή της σχετικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Επιπλέον, η Κομισιόν είναι ανοιχτή στη δυνατότητα διενέργειας ετήσιου ελέγχου της δαπάνης των παρεχόμενων κεφαλαίων προς τις ουκρανικές αρχές, καθώς και στην υιοθέτηση διάταξης «φρένου έκτακτης ανάγκης»,  σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε χώρα της κοινότητας θα μπορεί να να θέτει το θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ για συζήτηση.
Μάλιστα, ένας ανώνυμος ανώτερος Ούγγρος αξιωματούχος μετέφερε στους Financial Times ότι τέτοιου είδους διευθετήσεις πιθανότατα θα ταιριάζουν στις απαιτήσεις της Βουδαπέστης.
Η πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι σε αυτή τη βάση η Ουγγαρία είναι «έτοιμη να διαπραγματευτεί».
Από την πλευρά του, το Κίεβο έχει εκφράσει την ελπίδα ότι το πακέτο βοήθειας θα συμφωνηθεί το αργότερο έως τον Μάρτιο.
Επισημαίνεται ότι στις 20 Ιουνίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τις χώρες της ΕΕ να καταβάλουν πρόσθετες συνεισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο από το 2024 έως το 2027, κάτι που είναι απαραίτητο για την έγκριση του προγράμματος δημοσιονομικής βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία σε βάθος τετραετίας.
Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο προβληματισμό από τις χώρες της ΕΕ, των οποίων οι προϋπολογισμοί έχουν υποφέρει από οικονομικά προβλήματα που συνδέονται με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Εξαιτίας αυτού, δεν έχουν ακόμη εγκριθεί μακροπρόθεσμα προγράμματα βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης