Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maloof (Πεντάγωνο): Οι ΗΠΑ ρισκάρουν ένα νέο... Βιετνάμ στη Μέση Ανατολή για να «φτιάξουν την εικόνα» τους μετά την ουκρανική ήττα

Maloof (Πεντάγωνο): Οι ΗΠΑ ρισκάρουν ένα νέο... Βιετνάμ στη Μέση Ανατολή για να «φτιάξουν την εικόνα» τους μετά την ουκρανική ήττα
Οι επιθέσεις στην Υεμένη βάζουν τις ΗΠΑ σε «ολισθηρή πορεία» πολέμου - Οι Huthi δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να επιτίθενται σε πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ και χαρακτήρισαν όλα τα αμερικανικά στρατιωτικά μέσα στην περιοχή ως νόμιμους στόχους για αντίποινα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα του Σαββάτου 13/1 με τηυ σειρά αεροπορικών και πυραυλικών επιδρομών κατά της Sanaa, φαινομενικά ως αντίποινα για τις επιθέσεις των Huthi σε φορτηγά πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ που διεξάγει το κίνημα της Υεμένης ως απάντηση στην εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Η εξέλιξη των επομένων εβδομάδων θα δώσει μια εικόνα των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων της επίθεσης των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη, αλλά μεταξύ αυτών είναι απίθανο να περιλαμβάνουν αποκλιμάκωση.
Οι Huthi δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να επιτίθενται σε πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ και χαρακτήρισαν όλα τα αμερικανικά στρατιωτικά μέσα στην περιοχή ως νόμιμους στόχους για αντίποινα.
Σύμφωνα με τον πρώην ανώτερο αναλυτή πολιτικής ασφαλείας του Πενταγώνου Michael Maloof, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται τώρα στην πλέον «επικίνδυνα ολισθηρή τροχιά πολέμου».
«Η κυβέρνηση Biden δίνοντας την αίσθηση αδυναμίας τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανάγκη να δώσει ξανά την εντύπωση ότι είναι ισχυρή», καθώς είναι «εκλογική χρονιά», εξήγησε συζητώντας με το Sputnik πώς η επίθεση στην Υεμένη σχετίζεται με την εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
«Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό που οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την εικόνα ενός ισχυρού... διευθύνοντος συμβούλου.
Και ο Biden ήταν τα πάντα εκτός από αυτό».
Το πρόβλημα, όπως εξήγησε ο Maloof, είναι ότι ενώ η επίθεση των ΗΠΑ ήταν «προορισμένη να είναι αμυντική», τέτοιες πράξεις «αυτοάμυνας ακροβατούν επικίνδυνα και εύκολα μπορεί να ξεφύγουν», όπως έγινε στο Βιετνάμ.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, για υπεράσπιση είχε σπεύσει ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό ενάντια σε μια υποτιθέμενη επίθεση του Βορείου Βιετνάμ στον Κόλπο του Τόνκιν και εοδήγησε στην έναρξη του πολέμου στο Βιετνάμ πριν από δεκαετίες.

Αδύναμος ηγέτης - Άχρηστη επίσκεψη

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden «δεν έχει επιδείξει ισχυρή ηγεσία» μέχρι τώρα και «δεν ήταν σε θέση να επιδείξει ηγετικό ρόλο όσον αφορά την προσπάθεια να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση», είπε ο Maloof.
Επεσήμανε επίσης πώς οι ΗΠΑ, αντί να σταματήσουν «όλες τις εξαγωγές πυρομαχικών τους» στο Ισραήλ, ουσιαστικά συνεχίζουν «να ρίχνουν όλο και περισσότερη βενζίνη στη φωτιά».
«Έτσι, ως συνέπεια όχι μόνο ενθάρρυνσης, το αίσθημα του Ισραήλ ενισχύθηκε και τώρα θέλει να πάει στο νότιο Λίβανο.
Έτσι, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν αυτήν την υποστήριξη, αυτό θα αντιμετωπίσουμε. Και νομίζω ότι ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει και να αποφασίσει ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ δυνατό πρόεδρο», είπε.
Ο Maloof παρατήρησε επίσης ότι η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken στη Μέση Ανατολή ήταν «άχρηστη» - οι επιθέσεις των Huthi στους ναυτιλιακούς δρόμους στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.
«Έτσι η αποτελεσματικότητά του είναι σχεδόν μηδενική.
Και τον ανέχτηκαν μόνο επειδή είναι υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος των ΗΠΑ», είπε ο Maloof, αναφερόμενος στον Blinken και τους ηγέτες που συνάντησε κατά την εν λόγω επίσκεψη αντίστοιχα.
«Αλλά πέρα από αυτό, είναι άκαρδος, είναι αναποτελεσματικός, πολύ συνεσταλμένος και πράος.
Δεν είναι καθόλου δυνατός.
Και για αυτό το θέμα δεν κάνει τίποτα που να επιφέρει ή να δείχνει καμία ικανότητα να φέρει κοντά αυτές τις πλευρές.
Και το μόνο που κάνει είναι να ξοδεύει, να σπαταλά χρήματα ταξιδεύοντας χωρίς να κάνει τίποτα και είναι εντελώς άχρηστος».

Aκροβασίες

Εάν η τρέχουσα τάση συνεχιστεί, πρότεινε ο Maloof, και οι Ισραηλινοί όχι μόνο συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας αλλά επεκτείνουν τον πόλεμό τους στον Λίβανο, μπορεί στην πραγματικότητα να ενώσει τους Σουνίτες και τους Σιίτες.
«Προς το παρόν, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι σουνίτες, θέλουν πραγματικά να καταρρίψουν τα πάντα επειδή έχουν άλλες ατζέντες, και ο πόλεμος δεν είναι αυτός. Και οι Σαουδάραβες εργάζονται πολύ σκληρά για να φέρουν εις πέρας τον πόλεμο με την Υεμένη», είπε.
«Εάν θα ασκηθεί πίεση ακόμη και σε αυτές τις χώρες τελικά, εάν οι Ισραηλινοί επεκταθούν και έχουν μιλήσει ότι θέλουν να προχωρήσουν και να βομβαρδίσουν ακόμη και το Ιράν.
Έτσι, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες τους δίνουν αυτή την ικανότητα, δεν πρόκειται να τελειώσει πολύ καλά».
Όσον αφορά τη νομιμότητα της επίθεσης στην Υεμένη, ο Maloof υποστήριξε ότι «επιτρέπεται» από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου, βλέποντας πώς τα φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα «στοχοποιούνταν από Χούτι», αλλά τα πράγματα γίνονται πολύ λιγότερο απλά όταν πρόκειται. στη νομοθεσία των ΗΠΑ.
«Ωστόσο, έχουμε επίσης αυτό που ονομάζεται νόμος για τις δυνάμεις πολέμου που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο πριν από μερικά χρόνια.
Επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να ανταποκριθούν με μετρημένο τρόπο αντιποίνων εάν επιτεθούν τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στις δυνάμεις.
Αλλά πρέπει να αναφερθεί στο Κογκρέσο τελικά, εάν επιμείνει και αυτό κλιμακωθεί, τότε το Κογκρέσο πρέπει να το εγκρίνει», εξήγησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης