Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σείεται» η Μάλτα από το σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων – Στο στόχαστρο πρώην πρωθυπουργός και κεντρικός τραπεζίτης

«Σείεται» η Μάλτα από το σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων – Στο στόχαστρο πρώην πρωθυπουργός και κεντρικός τραπεζίτης
Οι ισχυρισμοί για διαφθορά γύρω από τη συμφωνία «Vitals» είχαν εξέχουσα θέση στο έργο της Daphne Caruana Galizia, η οποία δολοφονήθηκε το 2017
Σχετικά Άρθρα
Μπροστά σε ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας σκάνδαλο, βρίσκεται η πολιτική σκηνή της Μάλτας, καθώς κορυφώνεται η μακροχρόνια έρευνα για την φερόμενη διαφθορά υπό τον πρώην πρωθυπουργό Joseph Muscat.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico που βασίζεται σε δικαστικό έγγραφο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας Edward Scicluna και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Chris Fearne, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο υπό τον Muscat, πρόκειται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για απάτη και υπεξαίρεση.
Ο Scicluna αντιμετωπίζει ήδη εκκλήσεις να παραιτηθεί, καθώς ο γενικός εισαγγελέας ολοκληρώνει έρευνα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση τριών νοσοκομείων στη Μάλτα το 2015.
Οι ισχυρισμοί για διαφθορά γύρω από τη λεγόμενη συμφωνία «Vitals» είχαν εξέχουσα θέση στο έργο της Μαλτέζας ερευνητικής δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia, η οποία δολοφονήθηκε το 2017. Η Daphne δημοσίευσε εκτεταμένες έρευνες σχετικά με τις συμφωνίες ιδιωτικοποίησης που μεσολάβησαν από τη διοίκηση Muscat.

Κατηγορίες εκκρεμούν και κατά του Muscat, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2013 έως το 2020, όπως ανέφεραν πρώτοι οι Times of Malta. Αναμένοντας νομικές ενέργειες εναντίον του, ο Muscat ανταπάντησε στο Facebook: «Αυτό δεν είναι πλέον απλώς μια πολιτική βεντέτα, αλλά έχει μετατραπεί σε ντροπή και βδελυγμία».
Ο Scicluna ήταν υπουργός Οικονομικών την εποχή της συμφωνίας της Vitals, ενώ ο Fearne (πρόσφατα προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Robert Abela να αποτελέσει μέρος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ήταν υπουργός Υγείας από το 2016.

Δικαστήριο της Μάλτας κατέρριψε τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Vitals Group Healthcare (VGH) το 2023 με μια καυστική απόφαση που διαπίστωσε ότι η VGH είχε αποτύχει σε όλες τις υποχρεώσεις της, μαζί με την Steward Health Care με έδρα το Ντάλας, η οποία αγόρασε την παραχώρηση το 2018. Η Steward, η οποία συνέχισε να καταβάλλει πληρωμές στους μετόχους της VGH μετά το κλείσιμο της εν λόγω συμφωνίας, κατέθεσε τη Δευτέρα 6/5 αίτηση για προστασία από την πτώχευση στις ΗΠΑ, έπειτα από μια σειρά λανθασμένων χειρισμών στη διαχείριση του δικτύου των 31 νοσοκομείων της στην εγχώρια αγορά της.
Ο Scicluna αρνήθηκε να σχολιάσει το παρόν άρθρο του Politico.
Είχε καταθέσει σε σχετική δικαστική υπόθεση το 2020 ότι δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων μεταξύ του τότε υπουργού Υγείας Konrad Mizzi και της VGH.
Ο Mizzi, μαζί με τον πρώην προσωπάρχη του Muscat, Keith Schembri, αναμένεται επίσης να αντιμετωπίσουν κατηγορίες ως αποτέλεσμα της έρευνας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Abela αμφισβήτησε την ακεραιότητα της έρευνας, ενώ επέμεινε ότι δεν έχει δει ακόμη τα συμπεράσματά της. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξετάσει τις παραιτήσεις του Fearne ή του Scicluna, επαινώντας την πορεία τους στην κυβέρνηση.

Σε ανάρτησή του στο Facebook το Σάββατο, ο Fearne -ο οποίος κατείχε τον τίτλο του μακροβιότερου υπουργού Υγείας στην Ευρώπη μέχρι τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου τον Ιανουάριο- απέρριψε και πάλι κάθε υπόνοια για παράβαση καθήκοντος. «Δεν ήταν επιτυχής κάθε πρωτοβουλία ή έργο που ανέλαβα ως υπουργός, αλλά είμαι σίγουρος ότι ενήργησα πάντα προς το συμφέρον των ασθενών και της χώρας. Πάνω απ’ όλα, απολύτως ποτέ δεν ανέχτηκα οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου ή της υπουργικής δεοντολογίας», έγραψε.
Η ομάδα του Fearne αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες που αναφέρονται στο άρθρο.

Οι Fearne και Scicluna βγήκαν σε μεγάλο βαθμό αλώβητοι από την έρευνα που διεξήγαγε η Εθνική Ελεγκτική Υπηρεσία της Μάλτας σχετικά με τη συμφωνία τον περασμένο Μάιο, καθώς κανένας από τους δύο δεν ανήκει στην «πρώτη κατηγορία» των υπόπτων που ενδέχεται να κατηγορηθούν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) γνωρίζει για τις διαμάχες στις τάξεις της. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Peter Kažimír υπερασπίζεται επί του παρόντος κατηγορίες για δωροδοκία που χρονολογούνται από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση του Robert Fico, ενώ ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ilmārs Rimšēvičs καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες για δωροδοκία και διαφθορά τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει για το παρόν άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης