Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανατροπή στο Davos - Η Ελβετία ζητά τη συμμετοχή της Ρωσίας στις συνομιλίες για Ουκρανία: «Μόνο έτσι θα υπάρξει ειρήνη»

Ανατροπή στο Davos - Η Ελβετία ζητά τη συμμετοχή της Ρωσίας στις συνομιλίες για Ουκρανία: «Μόνο έτσι θα υπάρξει ειρήνη»
Η Ρωσία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία ειρηνευτικής διευθέτησης στην Ουκρανία, δηλώνει η Ελβετία
Μία σημαντική παρέμβαση από την Ελβετία δίνει άλλη διάσταση στην προοπτική διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης.
Η Ρωσία θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη διαδικασία ειρηνευτικής διευθέτησης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis.
«Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε τη Ρωσία σε ειρηνευτικές συζητήσεις.
Δεν θα υπάρξει ειρήνη εάν η Ρωσία δεν μπορεί να μιλήσει»,
είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Davos.
Όπως σημείωσε ο Ελβετός υπουργός, εκπρόσωποι 83 χωρών συμμετέχουν στη συζήτηση για τη «φόρμουλα για την ειρήνη της Ουκρανίας» που συγκλήθηκε στο Davos.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα δεν συμμετέχει, αλλά παρίστανται η Ινδία, η Βραζιλία και η Σαουδική Αραβία, επίσης μέλη των BRICS.

Η ανεδαφική φόρμουλα ειρήνης του Zelensky

Τρεις συναντήσεις για τη λεγόμενη «φόρμουλα ειρήνης» πραγματοποιήθηκαν το 2023.
Η τελευταία πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα στις 28-29 Οκτωβρίου 2023.
Απευθυνόμενος στη σύνοδο κορυφής των G20 τον Νοέμβριο του 2022, ο Zelensky είπε ότι το Κίεβο είχε ένα «σχέδιο για την επίτευξη ειρήνης» που αποτελείται από δέκα σημεία.
Η «φόρμουλα ειρήνης», που αναπτύχθηκε και προωθείται από το Κίεβο, απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την παροχή ευρωατλαντικών εγγυήσεων ασφάλειας και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη διερεύνηση των «εγκλημάτων πολέμου» που αποδίδονται στη Ρωσία.
Αυτή η πρωτοβουλία θεωρείται εντελώς εκτός πραγματικότητας από τη Ρωσία.

Η θέση της Ρωσίας για τις διαπραγματεύσεις

Η Μόσχα εκφράζει συνεχώς την ετοιμότητά της να συνεχίσει τον διάλογο με το Κίεβο, αλλά το ίδιο το καθεστώς Zelensky έχει νομικά απαγορεύσει κάθε διαπραγμάτευση.
Ταυτόχρονα, στη Δύση, είναι η Ρωσία που κατηγορείται για απροθυμία να επιστρέψει στις διαβουλεύσεις και η κατηγορηματική άρνηση της Ουκρανίας αγνοείται.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος Vladimir Putin, εάν το Κίεβο θέλει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε αυτό που χρειάζεται δεν είναι θεατρικές κινήσεις αλλά η κατάργηση του διατάγματος που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις.
Ταυτόχρονα, τόνισε, μια διευθέτηση είναι δυνατή μόνο εάν τηρηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας.
Η Μόσχα έχει επίσης επανειλημμένα τονίσει ότι η απόλυτη προτεραιότητά της παραμένει η επίτευξη των στόχων της ειδικής επιχείρησης.
Εξάλλου και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov έχει τονίσει ότι το σχέδιο Zelensky για ειρηνική διευθέτηση είναι ανεδαφικό.
Έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν βλέπει καμία πρόοδο στη διαδικασία διευθέτησης γύρω από την Ουκρανία και γι' αυτό συνεχίζει τη στρατιωτική της επιχείρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης