Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Επίθεση» της ΕΚΤ στις αγορές - Lagarde: Δεν βοηθούν τα στοιχήματα για επιθετικές μειώσεις - Knot: Οι αγορές είναι αυτοκαταστροφικές

«Επίθεση» της ΕΚΤ στις αγορές - Lagarde: Δεν βοηθούν τα στοιχήματα για επιθετικές μειώσεις - Knot: Οι αγορές είναι αυτοκαταστροφικές
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από την Άνοιξη
Σχετικά Άρθρα
Κατά μέτωπο επίθεση στις αγορές, λόγω των υψηλών προσδοκιών που καλλιεργούνται για επιθετικές μειώσεις επιτοκίων, αρχής γενομένης από την Άνοιξη, εξαπολύει η ΕΚΤ.
Τα προειδοποιητικά μηνύματα των αξιωματούχων της ΕΚΤ προς την επενδυτική κοινότητα είναι πλέον σε καθημερινή βάση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αρνητικά αποτελέσματα.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, μιλώντας από το Davos δήλωσε ότι τα στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για επιθετική μείωση επιτοκίων δεν βοηθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο έργο τους.
«Αυτοκαταστροφικές» χαρακτήρισε τις αγορές ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Klaas Knot, τονίζοντας ότι οι αγορές προτρέχουν με τις ταχείες μειώσεις επιτοκίων.
Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Robert Holzmann, δήλωνε στο CNBC ότι υπάρχουν απειλές για την εικόνα του πληθωρισμού, που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν καθόλου το 2024.
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Joachim Nagel, χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για τις μειώσεις επιτοκίων, αν και δεν απέκλεισε κάποια κίνηση το καλοκαίρι.

Lagarde: Δεν βοηθούν τα στοιχήματα για επιθετική μείωση των επιτοκίων

Σε συνέντευξη στο Bloomberg House στο Davos, η Christine Lagarde δήλωσε ότι τα στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για επιθετική μείωση επιτοκίων δεν βοηθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο έργο τους. Παρατήρησε ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται «στον σωστό δρόμο» στον αγώνα τους να τιθασεύσουν τις τιμές καταναλωτή, αλλά ότι τα στοιχήματα των επενδυτών αποσπούν την προσοχή.
«Δεν βοηθά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, εάν οι προσδοκίες είναι τέτοιες που είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με αυτό που είναι πιθανό να συμβεί», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ. «Είμαστε στον σωστό δρόμο, έχουμε κατεύθυνση προς το 2%, αλλά εκτός εάν και έως ότου είμαστε σίγουροι ότι είναι βιώσιμα στο 2% -μεσοπρόθεσμα- και έχουμε τα δεδομένα για να το υποστηρίξουμε, δεν πρόκειται να κηρύξω νίκη», συνέχισε. «Όχι ακόμα» τόνισε.
Πάντως, η ίδια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για μειώσεις επιτοκίων το καλοκαίρι. «Θα έλεγα ότι είναι επίσης πιθανό», είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει «αλλά πρέπει να είμαι συγκρατημένη, γιατί λέμε επίσης ότι εξαρτόμαστε από τα δεδομένα και ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα επίπεδο αβεβαιότητας και ορισμένοι δείκτες δεν είναι σταθεροί στο επίπεδο που θα θέλαμε να τους δούμε».

Knot: Οι αγορές προτρέχουν

Στη γραμμή της Lagarde κινήθηκε και ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Klaas Knot, δηλώνοντας ότι οι αγορές «προτρέχουν» με τις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων.
«Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι στο τέλος αυτό μπορεί να γίνει αυτοκαταστροφικό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε μια αξιόπιστη προοπτική επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% το 2025. Αλλά πολλά πρέπει ακόμη να πάνε καλά για να συμβεί αυτό», δήλωσε και συνέχισε «πίσω από αυτή την πρόβλεψη βρίσκεται μια πορεία επιτοκίων, μια υποτιθέμενη πορεία επιτοκίων, η οποία περιέχει σημαντικά λιγότερη χαλάρωση από ό,τι ενσωματώνεται σήμερα στην τιμολόγηση της αγοράς. Έτσι, αυτό κινδυνεύει να γίνει αυτοκαταστροφικό».
Ο Knot δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης εξέτασε τις συνολικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και ότι «όσο περισσότερη χαλάρωση έχει ήδη κάνει η αγορά για εμάς, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μειώσουμε τα επιτόκια».
«Νομίζω ότι υπάρχουν προσδοκίες για τις κινήσεις των επιτοκίων πολιτικής μας στις τρέχουσες αγορές που δεν θα δικαιωθούν. Μόλις γίνει σαφές στις αγορές ότι δεν θα δικαιωθούμε, αναμένω κάποια διόρθωση πίσω στην πορεία των επιτοκίων που διέπει την αισιοδοξία μας για σταδιακή επιστροφή στον πληθωρισμό του 2% το 2025», πρόσθεσε.
Πάντως, ο Knot δήλωσε ότι συμφωνεί με όσους λένε ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται επί του παρόντος στο υψηλό ρεκόρ του 4%. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εκδήλωση ανοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό μάλλον θα παρατείνει το χρόνο διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα.
«Αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η πρώτη μείωση μπορεί να έρθει αργότερα από ό,τι αναμένεται σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Μειώνονται οι προσδοκίες

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στο φετινό Davos περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων από την Άνοιξη.
Ο επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann, ένας αρχιδορυφόρος της ΕΚΤ, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC ότι υπάρχουν απειλές για την εικόνα του πληθωρισμού που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα επιτόκια δεν θα κινηθούν καθόλου χαμηλότερα φέτος.
Αλλά ο πιο ήπιος συνάδελφός του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, Mario Centeno, περιέγραψε μια αισιόδοξη εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης