Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - State Department: Κι επίσημα χαρακτηρισμένη «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» οι Houthis της Υεμένης

ΗΠΑ - State Department: Κι επίσημα χαρακτηρισμένη «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» οι Houthis της Υεμένης
Το 2021 η κυβέρνηση Biden είχε αφαιρέσει κι επίσημα το κίνημα των Houthis της Υεμένης από τη σχετική λίστα
Σχετικά Άρθρα
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κηρύσσουν κι επισήμως την οργάνωση Houthis της Υεμένης ως ειδικά χαρακτηρισμένη «ξένη τρομοκρατική οργάνωση», στον απόηχο των επιθέσεων των μαχητών της στην Ερυθρά Θάλασσα, και ειδικότερα στον Κόλπο του Άντεν.
Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Jake Sullivan, τονίζοντας ότι αποτελεί ισχυρή απάντηση στις επιθέσεις των Houthis στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας.
«Σήμερα, ως απάντηση σε αυτές τις συνεχιζόμενες απειλές και επιθέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον χαρακτηρισμό των Ansarallah, γνωστών και ως Houthi, ως Ειδικά Χαρακτηρισμένο Παγκόσμιο Τρομοκράτη», εξήγησε.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ο χαρακτηρισμός - που θα τεθεί σε ισχύ σε 30 ημέρες - θα μπορούσε να επαναξιολογηθεί εάν οι Houthis σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Επισημάινεται ότι το 2021, η κυβέρνηση Biden είχε αφαιρέσει κι επίσημα το κίνημα των Houthis της Υεμένης από τη σχετική λίστα με τις «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις» και «ειδικά χαρακτηρισμένους παγκόσμιους τρομοκράτες».
Ως τότε, αυτοί οι διπλωματικοί χαρακτηρισμοί παρεμπόδιζαν δραματικά τις προσπάθειες παροχής βοήθειας στην καθημαγμένη από τον εμφύλιο πόλεμο Υεμένη.
Τα Ηνωμένα Έθνη από κοινού με ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν κατηγορήσει τις ΗΠΑ, καθώς η απουσία οιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας απειλούσε να καταστρέψει έτι περαιτέρω τη χώρα.
Πάντως, από πρόσφατη συνέντευξη του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden δεν κατέστη σαφές το κατά πόσο ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να εντάξει εκ νέου τους Houthis στη λίστα με τις χαρακτηρισμένες «τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη δίνει μια άλλη τροπή στην πολεμική κλιμάκωση μεταξύ της Δύσης και του σιιτικού κινήματος της Υεμένης, Houthis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης