Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Εισάγει νέα πρότυπα υγιεινής για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το νερό

Κομισιόν: Εισάγει νέα πρότυπα υγιεινής για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το νερό
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εφαρμογή των νέων αυτών προτύπων θα αρχίσει από την 31 Δεκεμβρίου 2026 σε υλικά και προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε νέες εγκαταστάσεις ή όταν ανακαινίζονται ή επισκευάζονται παλαιότερες εγκαταστάσεις
Σχετικά Άρθρα
Η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως την Τρίτη 23 Ιανουαρίου στην εισαγωγή νέων προτύπων υγιεινής σε σχέση με τα υλικά και τα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό.
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η εφαρμογή των νέων αυτών προτύπων θα αρχίσει από την 31 Δεκεμβρίου 2026 σε υλικά και προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε νέες εγκαταστάσεις ή όταν ανακαινίζονται ή επισκευάζονται παλαιότερες εγκαταστάσεις.
Με το νέο σύστημα που εισάγεται τώρα, θα εμποδίζεται η ανάπτυξη μικροβίων και θα μειωθεί αισθητά έτσι ο κίνδυνος διάχυσης επιβλαβών ουσιών στο πόσιμο νερό.
Τα νέα πρότυπα θα ισχύουν για υλικά και προϊόντα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε νέες εγκαταστάσεις για την άντληση, την επεξεργασία, την αποθήκευση ή τη διανομή νερού ή για εργασίες επισκευής, όπως για παράδειγμα σωλήνες τροφοδοσίας, βαλβίδες, αντλίες, υδρόμετρα, εξαρτήματα και βρύσες.
Αυτό θα κάνει το νερό ασφαλέστερο για τους καταναλωτές και θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο για τις εταιρείες που παράγουν τα σχετικά υλικά και προϊόντα, όπως και για τις εθνικές αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι και σήμερα, υπήρξε μικρή εναρμόνιση σε ολόκληρη την ΕΕ και οι παραγωγοί ήταν υποχρεωμένοι να ζητούν την έγκριση από το κάθε κράτος μέλος, στο οποίο εφαρμόζονταν διαφορετικά πρότυπα.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα απλοποιήσουν σημαντικά επίσης τις διαδικασίες έγκρισης που εκτελούσε στο παρελθόν κάθε εθνική αρχή.
Τα υλικά και τα προϊόντα που συμμορφώνονται με τα νέα πρότυπα της ΕΕ θα λαμβάνουν δήλωση συμμόρφωσης ΕΕ και ειδική σήμανση ΕΕ.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, το προϊόν να μπορεί να πωλείται σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς περιορισμούς που συνδέονται με πιθανές ανησυχίες για τη δημόσια υγεία ή το περιβάλλον. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης