Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ φοβάται την Κίνα και τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα - Σχέδιο για να θωρακίσει την οικονομική της ασφάλεια

Η ΕΕ φοβάται την Κίνα και τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα - Σχέδιο για να θωρακίσει την οικονομική της ασφάλεια
Ο νέος νόμος νέο θα απαιτεί από όλες τις χώρες της ΕΕ να ελέγχουν και ενδεχομένως να μπλοκάρουν τις ξένες επενδύσεις στο μπλοκ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 24 Ιανουαρίου σχέδια για την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω αυστηρότερου ελέγχου των ξένων επενδύσεων και στις εξαγωγές, όσο και την εκροή τεχνολογιών προς ανταγωνιστές, όπως η Κίνα.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα παρουσιάσει ένα έγγραφο προς συζήτηση μαζί με έναν προτεινόμενο νέο νόμο που θα απαιτεί από όλες τις χώρες της ΕΕ να ελέγχουν και ενδεχομένως να μπλοκάρουν τις ξένες επενδύσεις στο μπλοκ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια.

Έλεγχος στις εξαγωγές

Η Επιτροπή θα περιγράψει τις ιδέες της σχετικά με τον καλύτερο συντονισμό των ελέγχων των εξαγωγών, ιδίως για προϊόντα που θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικές εφαρμογές, και τον αυστηρότερο έλεγχο του ποιος μπορεί να συμμετέχει και να έχει πρόσβαση στην έρευνα σε βασικές τεχνολογίες.
Θα πιέσει επίσης για νέα μέτρα που θα περιορίζουν τη διαρροή ευαίσθητων τεχνολογιών σε προορισμούς ή χώρες "ανησυχίας".
Τα σχέδια δεν θα κατονομάζουν καμία χώρα, αλλά η ΕΕ έχει τονίσει τη συνεργασία με "αξιόπιστους εταίρους" και την "μείωση του κινδύνου", την πολιτική του μπλοκ για τη μείωση της οικονομικής εξάρτησης από την Κίνα, η οποία κυριαρχεί στην πράσινη τεχνολογία και στην παραγωγή βασικών ορυκτών πόρων και την οποία το μπλοκ αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη καχυποψία λόγω των στενών δεσμών της με τη Ρωσία.

Μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα

Η εφαρμογή περισσότερων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ θα αποδειχθεί δύσκολη, διότι οι έλεγχοι των εξαγωγών και των επενδύσεων αποτελούν αρμοδιότητες που τα μέλη της ΕΕ διαφυλάσσουν ως δικές τους.
Ωστόσο, υπάρχει μια αυξανόμενη εκτίμηση ότι το μπλοκ πρέπει να συνδυάσει το οικονομικό του βάρος για να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
"Πρόκειται για μια καυτή πατάτα που θα μπορούσε να πάρει αρκετό χρόνο για να προχωρήσει.
Η εφαρμογή θα είναι δύσκολη... αλλά υπάρχει μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα", δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ξεκίνησε τον Ιούνιο μια συζήτηση για την οικονομική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι η πανδημία Covid-19, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και στις υποδομές και οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν εκθέσει πολλαπλούς νέους κινδύνους.
Μέρος της στρατηγικής περιλαμβάνει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και των εξαγωγικών αγορών, την ενίσχυση της έρευνας και των επενδύσεων στους προηγμένους ημιαγωγούς, την κβαντική πληροφορική και τη βιοτεχνολογία, καθώς και στενότερες συνεργασίες με συμμάχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης