Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τσεχία αντικαθιστά τα παλιά της αεροσκάφη με τα αμερικανικά F-35 – Στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια η συμφωνία

Η Τσεχία αντικαθιστά τα παλιά της αεροσκάφη με τα αμερικανικά F-35 – Στα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια η συμφωνία
Το πρώτο F-35 θα παραδοθεί το 2031 και τα υπόλοιπα θα έχουν παραδοθεί μέχρι το 2035
Σχετικά Άρθρα
Την αντικατάσταση των σουηδικής προέλευσης μαχητικών αεροσκαφών τύπου JAS-39 Gripen από τα αμερικανικά F-35 Lightning II της Lockheed Martin ανακοίνωσε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου η κυβέρνηση της Τσεχίας.
Ο τοπικός ειδησεογραφικός σταθμός Czech Radio δήλωσε ότι η υπουργός Άμυνας Jana Černochová και ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα Bijan Sabet υπέγραψαν συμφωνία για 24 stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35.
Η συμφωνία αποτιμάται σε 150 δισεκατομμύρια κορώνες Τσεχίας (ή 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια) και θεωρείται η μεγαλύτερη μέχρι τώρα αγορά που έχει κάνει ο τσεχικός στρατός.
«Με την υπογραφή αυτής της διακυβερνητικής συμφωνίας, η χώρα μας και επίσης ο στρατός μας εισέρχονται σε μια νέα εποχή», δήλωσε η Černochová.
Το πρώτο F-35 θα παραδοθεί το 2031 και τα υπόλοιπα θα έχουν παραδοθεί μέχρι το 2035.
Τα αμερικανικά αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τα σουηδικά μαχητικά Gripen, τα οποία η Τσεχία μισθώνει τώρα έναντι 1,7 δισεκατομμυρίων κορώνων ετησίως.
 Η κυβέρνηση ενέκρινε την αγορά στα τέλη του περασμένου έτους.
«Το F-35 είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε στα πεδία μάχης του μέλλοντος και που σε περίπτωση ανάγκης θα καταφέρουμε να αμυνθούμε αποτελεσματικά κατά της επίθεσης, μαζί με τους συμμάχους μας», ανέφερε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, αντιστράτηγος Karel Rehka.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα σοβαρών συγκρούσεων, ενώ θα πρέπει να συνδεθεί και με την γενικότερη ανησυχία της Τσεχίας σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του ρωσικού στρατού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης