Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ναυάγιο ΗΠΑ: Η Ουκρανία χάνει, οι Houthi χτυπάνε, η Hamas άθικτη και οι αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή σαρώνονται

Ναυάγιο ΗΠΑ: Η Ουκρανία χάνει, οι Houthi χτυπάνε, η Hamas άθικτη και οι αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή σαρώνονται
Αποτυγχάνει σε όλα τα μέτωπα η πολιτική του Αμερικανού προέδρου Joe Biden σε μία χρονιά που είναι εκλογική - Γνωρίζει μόνο ήττες τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή 
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ συνεχώς αποτυγχάνουν να προωθήσουν τα συμφέροντά από την Ουκρανία έως τη Λωρίδα της Γάζας, δημιουργώντας έτσι περισσότερες εντάσεις και διαρκώς εξαπλώνοντας νέους πολέμους.
Η αποτυχία της πολιτικής του Αμερικανού προέδρου Joe Biden είναι πρωτοφανής σε όλα τα μέτωπα, στα οποία οι ΗΠΑ γνωρίζουν την ήττα.
Στην Ουκρανία, η αποτυχία της λεγόμενης θερινής αντεπίθεσης ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τις ΗΠΑ που παρείχαν στο καθεστώς του Κιέβου στρατιωτική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ουκρανία χάνει

Οι δυνάμεις του Κιέβου όχι μόνο απέτυχαν να ανακαταλάβουν οποιοδήποτε έδαφος που κατείχε η Ρωσία, αλλά υπέστησαν σοβαρές απώλειες και τώρα χάνουν βασικές περιοχές, όπως η Avdiivka και το Kupyansk, από τον ρωσικό στρατό.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky αντιμετωπίζει τώρα μία άνευ προηγουμένου εσωτερική πίεση καθώς πλησιάζει στην αποπομπή του αρχιστράτηγου Valery Zaluzhny.
Η εν λόγω κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια εσωτερική σύγκρουση και να σαρώσει όλα όσα έχουν χτίσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία από την αλλαγή καθεστώτος με το πραξικόπημα του 2014.

Οι αμερικανικές βάσεις σαρώνονται

Την ίδια ώρα στη Μέση Ανατολή, η άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα -ο οποίος μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 26.000 Παλαιστίνιους- φέρνει ολόκληρη την περιοχή πιο κοντά σε μια πλήρη σύγκρουση.
Περισσότερες από 165 επιθέσεις έχουν στοχεύσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία στο πλαίσιο του πολέμου που μαίνεται.
Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συγκεκριμένα η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, ανέλαβαν την ευθύνη για τις περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις.
Δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν και οι εντάσεις έφθασαν σε νέα ύψη, αφού τρεις σκοτώθηκαν σε επίθεση με drone στα σύνορα Συρίας-Ιορδανίας στα τέλη Ιανουαρίου 2024.
Η Ουάσινγκτον ξεκίνησε την απάντησή της με βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ το βράδυ της Παρασκευής (2/2/2024) .
Μια ανεξέλεγκτη απάντηση θα μπορούσε να προκαλέσει μια σφοδρή αντίδραση από το Ιράν και τους συμμάχους του στο Ιράκ και τη Συρία.
Οι ΗΠΑ πρόκειται ήδη να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ιράκ για το μέλλον της στρατιωτικής τους παρουσίας και φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη Συρία.

Οι Houthi χτυπάνε

Στην Ερυθρά Θάλασσα, οι ΗΠΑ αποτυγχάνουν επίσης να τερματίσουν τον αποκλεισμό που επέβαλαν οι σύμμαχοι του Ιράν Houthi (Ansar Allah) σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ για την υποστήριξη της Γάζας.
Οι ΗΠΑ δημιούργησαν έναν μεγάλο ναυτικό συνασπισμό και εξαπέλυσαν δεκάδες πλήγματα στην Υεμένη μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο για να αντιμετωπίσουν τους Houthi.
Ωστόσο, η οργάνωση απάντησε επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της για να συμπεριλάβει επιθέσεις σε πλοία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι Houthi μάλιστα παραλίγο να χτυπήσουν ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενου πυραύλου από τις ΗΠΑ στα τέλη Ιανουαρίου και αργότερα έπληξαν δύο εμπορικά πλοία, το ένα συνδεδεμένο με την Αμερική και το άλλο με τη Βρετανία.

Η Hamas άθικτη

Στην ίδια τη Γάζα, το Ισραήλ έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να επιτύχει κανέναν από τους δεδηλωμένους στόχους του.
Η Hamas εξακολουθεί να είναι βαριά οπλισμένη και επικεφαλής δύναμη στην περιοχή. 
Επιπλέον, κανένας από τους Ισραηλινούς ομήρους δεν απελευθερώθηκε.
Η Ουάσιγκτον ετοιμάζει ήδη ένα εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδοτώντας συνομιλίες για μια μακρά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με τερματισμό του πολέμου στην περιοχή.
Πρόκειται για μια ηχηρή ήττα για το Ισραήλ, και ουσιαστικά για τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Συνολικά, η απροθυμία των ΗΠΑ να συμβιβαστούν για να βρουν τη μέση λύση με τους αντιπάλους τους έχει δημιουργήσει μια επικίνδυνη κατάσταση από την Ουκρανία μέχρι τη Γάζα.
Η Ουάσιγκτον κάνει κάποιες αλλαγές, ωστόσο όχι αρκετές για την αποκλιμάκωση και τον τερματισμό των σημερινών πολέμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης