Ειδικότερα, το καλοκαίρι του 2021, ο Zelensky «μπαίνει στο δρόμο της άμεσης αντιπαράθεσης» με τους ολιγάρχες για να ελέγξει -όπως υποστήριξαν έπειτα διάφοροι αναλυτές- τα ΜΜΕ της χώρας. 
Στις 2 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υποβάλλει νέο νόμο στο Verkhovna Rada.
Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας (NSDC) πρέπει να δημιουργήσει ένα μητρώο όπου οι ολιγάρχες θα εγγράφονται σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων: ωφέλιμη ιδιοκτησία μιας μονοπωλιακής εταιρείας, συμμετοχή στην πολιτική ζωή, σημαντική επιρροή στα μέσα ενημέρωσης και την κατάσταση πάνω από 1 εκατομμύριο σε μισθούς στην Ουκρανία, όπως αφηγείται ένα απόσπασμα από το νέο βιβλίο των δημοσιογράφων Steven Deriks και Marina Shelkunova «Zelensky. 
Οι ολιγάρχες που περιλαμβάνονται στο μητρώο, όπως και τα κυβερνητικά στελέχη, υποχρεούνται να δηλώνουν τα εισοδήματά τους, σημειώνουν οι συντάκτες του βιβλίου. 
Δεν τους επιτρέπεται να χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα και να συμμετέχουν ή να γίνονται δικαιούχοι στην ιδιωτικοποίηση μεγάλων περιουσιακών στοιχείων. 
Για να αποκοπούν οι ανεπιθύμητες επιρροές, οι δικαστές και οι υπουργοί πρέπει να εισάγουν αναφορές στο σύστημα δήλωσης επαφών με εγγεγραμμένους ολιγάρχες.
«Οι ολιγάρχες είναι πλέον ιστορία», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Twitter στις 2 Ιουλίου.
Ο Igor Kolomoisky τονίζει ότι είναι έτοιμος να συμπεριληφθεί στο μητρώο. 
Στην εταιρεία του πλουσιότερου Ουκρανού Rinat Akhmetov, αναφέρουν ότι δεν είναι ολιγάρχης, αλλά "επενδυτής ".
Μετά την ψήφιση του νόμου, ο Poroshenko ανακοινώνει ότι πούλησε τις μετοχές τριών τηλεοπτικών καναλιών που κατέχει:
Channel 5, Direct και Espresso. «Ο κύριος λόγος για την εισαγωγή αυτού του «ολιγαρχικού νόμου» είναι η επιθυμία να αποκτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης», σημειώνει ο Poroshenko θυμωμένος.
Η πρεσβευτής της Γερμανίας στο Κίεβο, Anka Feldhusen, λέει ότι είναι ένα «τολμηρό πρώτο βήμα», αλλά θεωρεί τον νέο νόμο ως «πρωτίστως συμβολικό».
Σύμφωνα με τον Feldhusen, είναι πιο σημαντικό να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και να ενισχυθούν τα όργανα κατά της διαφθοράς. 
Ζητεί να δοθούν περισσότερες εξουσίες και περισσότερη υποστήριξη στον αγώνα κατά των ολιγαρχών σε ήδη υπάρχοντες θεσμούς.

Υποκρισία;

Ο Ruslan Ryaboshapka, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας που απολύθηκε από τον Zelensky, κάνει μια «κυνική ανάλυση» του νόμου για τους ολιγάρχες. 
Ο δικηγόρος διαβάζει το σκεπτικό του νόμου και αναρωτιέται αν ο νόμος είναι επωφελής για τους πολίτες.
Να δώσουν οι ολιγάρχες μέρος της κλεμμένης περιουσίας τους στο κράτος; 
Ο Riaboshapka δεν βρίσκει καμία πληροφορία σχετικά με αυτό στο κείμενο: 
«Μιλάμε για τον πρόεδρο, για το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας που έχει στην τσέπη του και για την επέκταση των εξουσιών του».