Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σουηδία κλείνει... τον φάκελο Nord Stream - Κρεμλίνο: Έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο διεξοδική θα είναι η Γερμανία στην έρευνα

Η Σουηδία κλείνει... τον φάκελο Nord Stream - Κρεμλίνο: Έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο διεξοδική θα είναι η Γερμανία στην έρευνα
Οι Σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις περαιτέρω έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 και θα παραδώσουν στους γερμανούς ερευνητές τα στοιχεία που ανακάλυψαν κατά την έρευνά τους
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερα... αιχμηρό εμφανίζεται το Κρεμλίνο ως προς την αποχώρηση της Σουηδίας από τις έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 το 2022, παραδίδοντας τον φάκελο στη Γερμανία.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι η Ρωσία θα παρακολουθεί τι κάνει η Γερμανία για να διερευνήσει τις εκρήξεις που διέλυσαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, αφού η Σουηδία εγκατέλειψε τη δική της έρευνα.
Υπενθυμίζεται ότι οι εκρήξεις στους αγωγούς, που μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, έκοψαν τα ενεργειακά έσοδα για το Κρεμλίνο.
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ουκρανία για τις εκρήξεις των αγωγών, σενάριο που απορρίπτουν όμως όλες αυτές οι χώρες.

Εγκαταλείπει τις έρευνες η Σουηδία

Οι Σουηδοί εισαγγελείς δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα εγκαταλείψουν τη δική τους έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 και θα παραδώσουν τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της έρευνάς τους στους Γερμανούς ερευνητές.
Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία ξεκίνησαν ξεχωριστές έρευνες για τις εκρήξεις του Nord Stream, ελέγχοντας αυστηρά η καθεμία τις πληροφορίες. Οι έρευνες της Δανίας και της Γερμανίας βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
«Φυσικά, τώρα πρέπει να δούμε πώς αντιδρά η ίδια η Γερμανία σε αυτό, ως μια χώρα που έχει χάσει πολλά σε σχέση με αυτή την τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Peskov και συνέχισε «θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο διεξοδικές θα είναι οι γερμανικές Αρχές όσον αφορά αυτή την έρευνα».

Οι έρευνες της Δανίας

Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα (7/2/2024) από την πλευρά της, μετά την ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελίας, πως η δική της έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream συνεχίζεται και πως αναμένει ότι θα είναι σε θέση να παράσχει περισσότερες πληροφορίες «εν ευθέτω χρόνω».
Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα, οι Σουηδοί εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψε κάτι που να δείχνει ότι η Σουηδία ή Σουηδοί πολίτες εμπλέκονται στην επίθεση, η οποία έλαβε χώρα «σε διεθνή ύδατα». «Με φόντο την κατάσταση που έχουμε τώρα, μπορούμε να δηλώσουμε πως δεν υπάρχει σουηδική δικαιοδοσία», αναφέρει σε δήλωσή του ο εισαγγελέας, Mats Ljungqvist.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης