Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυνισμός και δισ. δολάρια με το αίμα των Ουκρανών - Σκάνδαλο Tatarov και... τρύπια μπουφάν Τουρκίας τελειώνουν τον Zelensky

Κυνισμός και δισ. δολάρια με το αίμα των Ουκρανών -  Σκάνδαλο Tatarov και... τρύπια μπουφάν Τουρκίας τελειώνουν τον Zelensky
Η διαφθορά από την οποία αποκόμισε δισεκατομμύρια δολάρια το ουκρανικό καθεστώς φαίνεται ότι τελικά θα καθορίσει την τύχη του
Σχετικά Άρθρα
O Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky φαίνεται να διεξάγει δύο πολέμους ταυτόχρονα.
Ο ένας πόλεμος είναι στο πεδίο της μάχης ενάντια στη Ρωσία.
Ο άλλος, ο οποίος, κατά κάποιο τρόπο, έχει αποκτήσει περισσότερο επείγοντα χαρακτήρα, τυχαίνει να είναι εκείνος με τη διαφθορά εντός της Ουκρανίας.
Κατά μία έννοια, οι δύο πόλεμοι είναι αλληλένδετοι επειδή η διαφθορά στο εσωτερικό της χώρας έχει τώρα αρνητικό αντίκτυπο στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο πιο διεφθαρμένος από όλους

Όταν ο Zelensky ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019, η καταπολέμηση της εγχώριας διαφθοράς ήταν η κύρια εκλογική του υπόσχεση.
Στην πορεία ο ίδιος αποδείχθηκε ο πιο διεφθαρμένος από όλους και ανίκανος να διεξάγει έναν τέτοιο πόλεμο.
Το τελευταίο σκάνδαλο με τον στενό συνεργάτη του Tatarov και η τεράστια αποκάλυψη με την προμήθεια τρύπιων - άχρηστων μπουφάν από την Τουρκία βάζουν οριστικά ταφόπλακα στην προεδρία του Ουκρανού προέδρου.
Και οι μάχες κατά της διαφθοράς εκείνη την εποχή σήμαιναν τη διαπίστωση οικονομικών και διοικητικών ελλείψεων και την τιμωρία όσων επωφελήθηκαν από τις παράνομες πράξεις.
Ωστόσο, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας έχει αναγκάσει την ουκρανική οικονομία να προσανατολίζεται κυρίως στις πολεμικές προσπάθειες.

Τρομακτικά σκάνδαλα διαφθοράς – Εκατομμύρια δολάρια για βλήματα που δεν αγοράστηκαν ποτέ

Έτσι, τα νέα κρούσματα διαφθοράς στην παρούσα φάση συνδέονται με τις πολεμικές προσπάθειες και την αποδυνάμωσή τους, εντείνοντας έτσι την οργή του ουκρανικού πληθυσμού.
Στην πραγματικότητα, αν η Ουκρανία ήταν στα πρωτοσέλιδα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αυτό δεν οφείλεται στις περιστασιακές αλλά θεαματικές επιθέσεις με drone σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ουκρανία είναι στην επικαιρότητα αυτές τις μέρες, καθώς η Υπηρεσία Ασφαλείας της (SBU) ανακάλυψε ένα σχέδιο μαζικής διαφθοράς στην αγορά όπλων από τον στρατό της χώρας, ύψους σχεδόν 40 εκατομμυρίων δολαρίων (1,5 δισεκατομμύρια σε ουκρανικό εθνικό νόμισμα).
Σύμφωνα με την SBU η υπεξαίρεση αφορούσε την αγορά 100.000 βλημάτων όλμων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τον Αύγουστο του 2022.
Πέντε ανώτερα στελέχη του υπουργείου Άμυνας και ο προμηθευτής όπλων Lviv Arsenal βρίσκονται τώρα υπό έρευνα.
Σύμφωνα με την SBU, η πληρωμή έγινε εκ των προτέρων, με ορισμένα κεφάλαια να μεταφέρονται στο εξωτερικό, αλλά δεν παρασχέθηκαν ποτέ όπλα.
«Ούτε ένα βλήμα πυροβολικού» δεν εστάλη ποτέ, ανέφερε.
Προφανώς, η έρευνα διαπίστωσε ότι στην απάτη συμμετείχαν πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη της άμυνας, ο επικεφαλής της Lviv Arsenal και ένας εκπρόσωπος ενός ξένου εμπορικού ομίλου.

ukraine_4.JPG

Κυνισμός, δολάρια, κρυπτονομίσματα και...άχρηστα μπουφάν από την Τουρκία

Ο νέος υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Rustem Umerov, ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο του 2023, αφού ο προκάτοχός του Oleksii Reznikov εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς που σχετίζεται με στρατιωτικές προμήθειες αξίας 10 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (262 εκατομμύρια δολάρια) μόνο στους τέσσερις μήνες που ήταν στη θέση του.
Αυτές οι υποθέσεις περιελάμβαναν την αποπομπή δύο ανώτερων αξιωματούχων λόγω ισχυρισμών ότι το υπουργείο είχε διογκώσει τις συμβάσεις για προμήθειες τροφίμων στο στράτευμα.
Ομοίως, τον περασμένο Αύγουστο ξέσπασε κύμα οργής στην Ουκρανία για τις διογκωμένες τιμές μίας παραγγελίας 233.000 μπουφάν αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων από την τουρκική εταιρεία Vector Avia που ήταν πολύ ελαφριά και επομένως άχρηστα για τον επερχόμενο χειμώνα.
Αυτή η διαμάχη προέκυψε εν μέσω διαφθοράς στις στρατολογήσεις στις ένοπλες δυνάμεις. Τόσο πολύ που ο Zelensky αναγκάστηκε να αποπέμψει όλα τους διοικητές των περιφερειακών στρατολογικών γραφείων.
Ο Zelensky είχε αποκαλύψει τότε ότι πολλοί αξιωματούχοι σε πολλά τμήματα και περιφέρειες της Ουκρανίας εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του παράνομου πλουτισμού. «Κάποιοι πήραν μετρητά, άλλοι κρυπτονομίσματα. Αυτή είναι η μόνη διαφορά», είπε.
«Ο κυνισμός είναι ο ίδιος παντού».
boufan.jpg

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι προσπάθειες του Zelensky δεν οδήγησαν στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, ιδιαίτερα όταν ο ίδιος και ο αρχιστράτηγος του, στρατηγός Valery Zaluzhny, αναφέρεται ευρέως ότι δεν βλέπουν πως μπορούν να συνεχίσουν τον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Ο στρατηγός είναι προφανώς πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας το 2023 να σημειώσει σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης.
Προφανώς, ο Zelensky φέρεται να ζήτησε από τον Zaluzhny να παραιτηθεί από τον ενεργό στρατιωτικό του ρόλο και να αναλάβει νέο ρόλο ως σύμβουλος άμυνας, κάτι που ο αρχιστράτηγος θεωρείται ότι αρνήθηκε.
Εικάζεται ότι Zaluzhny μπορεί να κατέβει στον πολιτικό στίβο ως αντίπαλος του Zelensky για την προεδρία.
Άλλωστε, μια δημοσκόπηση τον Δεκέμβριο έδειξε ότι ενώ το 62% των Ουκρανών δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον Zelesnky, το 88% προτιμά τον Zaluzhny.
Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία είναι αν μια «ανίκανη και διεφθαρμένη κυβέρνηση» μπορεί να πολεμήσει ή αν η χώρα πρέπει να διοικείται από «έναν χαρισματικό στρατηγό».
Και εδώ, το ανεπαρκές ιστορικό του Zelensky στην καταπολέμηση της διαφθοράς δεν έχει βοηθήσει καθόλου τον ίδιο.
Φυσικά, όπως έχουν ήδη επισημάνει οι EurAsian Times, η διαφθορά είναι ένα μεγάλο πρόβλημα με την Ουκρανία, για την οποία η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα εμπόδια.

Το σκάνδαλο Tatarov είναι η χαριστική βολή για Zelensky

Μπορεί να σημειωθεί ότι ένας ανώτερος σύμβουλος του Zelensky κατηγορείται τώρα ότι συμμετείχε σε προγράμματα διαφθοράς που εμπλέκουν την Ukrbud Development LLC, μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στη χώρα.
Ο Tatarov είναι σύμβουλος του προέδρου για την επιβολή του νόμου και τις υπηρεσίες ασφαλείας από το 2020.
Στην πραγματικότητα, η ακεραιότητα του ίδιου του Zelensky αμφισβητείται επίσης τώρα.
Υπάρχουν καταγγελίες ότι είχε χρησιμοποιήσει offshore εταιρείες για να διαχειριστεί την περιουσία του και ότι λίγο πριν την εκλογή του, είχε μεταβιβάσει ένα μερίδιο σε εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων σε έναν συνεργάτη του. Αυτός ο συνεργάτης του, ο Sergey Shefir, έγινε αργότερα κορυφαίος βοηθός του Zelensky.
Παρεμπιπτόντως, ο Zelensky σε αυτό λέγοντας στο ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ICTV τον Οκτώβριο του 2021 ότι η συμφωνία με τις offshore ήταν να προστατεύσει την επιχείρηση τηλεοπτικής παραγωγής του από την πολιτική πίεση της προηγούμενης κυβέρνησης Yanukovych
Όπως και να έχει, οι ισχυρισμοί για δωροδοκία, έστω και αβάσιμοι, έχουν αμαυρώσει τη φήμη του Zelensky, ιδίως όσον αφορά τη διασφάλιση της ροής οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες.
Κάθε απάτη κάνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε αυτές τις χώρες να μιλούν για τη σημασία της επίβλεψης των όπλων και άλλης βοήθειας και εάν αυτή χρησιμοποιείται αποτελεσματικά.
Με άλλα λόγια, οι αμφιβολίες σχετικά με τη σωστή χρήση των κεφαλαίων και των όπλων καθιστούν πιο δύσκολο για τους διεθνείς υποστηρικτές της Ουκρανίας να επικαλεστούν το επιχείρημα για συνεχή υποστήριξη.
Μπορεί να σημειωθεί ότι στις 27 Δεκεμβρίου 2023, οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσημα ότι «μέχρι σήμερα, έχουμε παράσχει περίπου 44,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια» μόνο από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Και τώρα το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξετάζει μια τροποποίηση για να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην παροχή όπλων των ΗΠΑ προς «εταίρους και συμμάχους».
tatarov.jpg

Οι ΗΠΑ θέλουν να τοποθετήσουν γενικό επιθεωρητή στην Ουκρανία


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κογκρέσο έχει ήδη διαθέσει συνολικά 42 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της επίβλεψης της βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία για το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης (GAO) και τα Γραφεία των Γενικών Επιθεωρητών (OIG) για τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και USAID.
Οι τρεις αμερικανικοί φορείς συνεργάστηκαν στενά, εκδίδοντας ένα «Κοινό Στρατηγικό Σχέδιο Εποπτείας για το οικονομικό έτος 2023», το οποίο περιγράφει τις προγραμματισμένες ροές για το παρελθόν οικονομικό έτος.
Προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι προσπάθειες επίβλεψης, το Κογκρέσο ζήτησε ακόμη και από το υπουργείο Εξωτερικών να αυξήσει το ανώτατο όριο στο κυβερνητικό προσωπικό των ΗΠΑ που είναι εξουσιοδοτημένο να βρίσκεται στην Ουκρανία και να αφιερώσει επιπλέον χρόνο στους τρεις φορείς.
Έχει επίσης εισαχθεί νόμος τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία για τη σύσταση Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την Ουκρανία, παρόμοιο με εκείνον που δημιουργήθηκε για το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Ομοίως, όπως επισημάνθηκε παραπάνω, η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι πραγματοποιεί τομεακές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, σεβόμενη το κράτος δικαίου, επιδεικνύοντας δέσμευση για χρηστή διακυβέρνηση και εκσυγχρονισμό των εθνικών και τοπικών θεσμών.
Ομοίως, σε έκθεση τον Ιούνιο του περασμένου έτους, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είπε ότι οι χορηγοί και οι ξένοι επενδυτές έπρεπε να δουν μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της διαφάνειας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς «χωρίς καθυστέρηση».
Υπήρξαν επίσης ιστορίες για το πώς όπλα που παραδόθηκαν από τις δυτικές χώρες στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης είχαν διαφημιστεί προς πώληση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Οι EurAsian Times είχαν αναφέρει πριν από λίγο καιρό ότι η Ουκρανία είχε κακή φήμη ως κέντρο λαθρεμπόρων όπλων και πυρομαχικών, ακόμη και πριν από τη ρωσική εισβολή. Και μετά την εισβολή, αυτή η εικόνα έχει χειροτερέψει περαιτέρω.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, όταν οι ειδικοί λένε ότι η διαφθορά και η αντίληψη της διαφθοράς στην Ουκρανία φαίνεται να υπονομεύουν την κρίσιμη εσωτερική και δυτική υποστήριξη στις πολεμικές της προσπάθειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης