Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: H Fed με τα επιτόκια σχεδιάζει να χειραγωγήσει τις προεδρικές εκλογές – Ο Trump θα ξεσπάσει με οργή

ΗΠΑ: H Fed με τα επιτόκια σχεδιάζει να χειραγωγήσει τις προεδρικές εκλογές  –  Ο Trump θα ξεσπάσει με οργή
O επικεφαλής της Fed Jerome Powell αναμένεται να ενδώσει στις πιέσεις του Λευκού οίκου για μειώσεις των επιτοκίων - Ο πολιτικός κύκλος και η νομισματική πολιτική
Παρά το γεγονός ότι τα νούμερα για τη αμερικανική οικονομία είναι κάτι παραπάνω από θλιβερά, το χρέος έχει εκτοξευθεί και το αξιόχρεο των ΗΠΑ έχει καταστεί για τους επαΐοντες ανέκδοτο, οι Δημοκρατικού έχουν κατορθώσει – έως τώρα – να περάσουν ένα αισιόδοξο αφήγημα στους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Η χρονιά ξεκίνησε με τις αγορές να θεωρούν με σιγουριά ότι η πορεία μείωσης των επιτοκίων θα ξεκινούσε τον Μάρτιο, με μια επιθετική στρατηγική χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve.
Αυτό πυροδότησε στο διάστημα αυτό και ένα πάρτι στη Wall Street και μια γενική (ψεύτική) αισιοδοξία.
Μόνο που το παραμύθι έχει πλέον λύκο - και μάλιστα πεινασμένο...
Αλλά αυτές οι προσδοκίες έχουν πλέον ανατραπεί πλήρως μετά από πολλαπλές ανοδικές αναθεωρήσεις για τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με σημάδια οικονομικής στασιμότητας - και η ομαλή.. προσγείωση παραμύθι ήταν.
Το τελευταίο μήνυμα ήρθε την Παρασκευή (16/2), όταν ανακοινώθηκε ότι ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού - ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών - υπερέβη τις προβλέψεις για το διάστημα από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο.
Η συζήτηση έχει πλέον μετατοπιστεί στο εάν η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο ή θα ωθήσει το θέμα αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.
Ένα μεταγενέστερο χρονοδιάγραμμα δεν θα αλλάξει απαραίτητα την αποστολή του Jerome Powell να αποφύγει τόσο την ύφεση όσο και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.
Αλλά οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας – όποιες και εάν είναι – θα επήρεάσουν τον εκλογικό κύκλο στον οποίο έχει εισέλθει η οικονομία το 2024.
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε την Πέμπτη (15/2) ότι δεν αναμένει μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τρίτο τρίμηνο, μια περίοδος που περιλαμβάνει και τις δύο μεγάλα πολιτικά γεγονότα και λήγει περίπου πέντε εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών.
Την Παρασκευή (16/9), σε συνέντευξή του στο CNBC, ήταν λίγο πιο συγκεκριμένος: «Καλοκαίρι», είπε.
Η αναμενόμενη ανακοίνωση των τιμών καταναλωτή δεν σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια το 2024.
Η πιο πρόσφατη επίσημη αξιολόγηση από στελέχη της Fed είναι μια έκθεση γνωστή ως Σύνοψη Οικονομικών Προβλέψεων (SEP) που προβλέπει επί του παρόντος τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος χωρίς να δεσμεύεται πότε θα ξεκινήσουν.
Οι αξιωματούχοι θα ανανεώσουν αυτήν την αξιολόγηση στην επόμενη συνάντηση τους τον Μάρτιο.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_172141.png
Και όλα είναι.. Πολιτική

Και σαν να μην ήταν αρκετά περίπλοκα τα οικονομικά δεδομένα, ο Powell και οι συνάδελφοί του στη Fed προετοιμάζονται για να ενταθεί η πολιτική πίεση όσο προχωρά η χρονιά.
Η κατεστραμμένη και υπερχρεωμένη αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να καλυφθεί πίσω από.. θετικά αφηγήματα καθώς την πραγματικότητα της ζουν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και οι πολίτες…
Ο Donald Trump δεν αναμένεται να αφήσει το παιχνίδι να παιχθεί χωρίς αντίπαλο….
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο Fox Business, ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμλικανών χαρακτήρισε τον Powell «πολιτικό» και δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve «θα κάνει οτιδήποτε περνά στο χέρι του στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής για να βοηθήσει πιθανώς τους Δημοκρατικούς».
O πρώην πρόεδρος δεν αναμένεται να αφήσει… τις εκτυπωτικές μηχανές της Fed να καμουφλάρουν την οικονονομική κατάρρευση που προκάλεσαν οι Δημοκρατικοί – άλλωστε σε πρόσφατη δημοσκόπηση των FT φαίνεται να προηγείται και όχι άδικα στην εμπιστοσύνη που τρέφουν οι αμερικανοί σε θέματα οικονομίας έναντι του αντιπάλου του.
αποφύγει να δημόσια τη νομισματική πολιτική κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Εάν η Fed μπορέσει να πραγματοποιήσει με επιτυχία μια λεγόμενη ήπια προσγείωση (όπου ο πληθωρισμός πέφτει χωρίς να προκληθεί ύφεση), αυτό θα μπορούσε να είναι καλό για τους Δημοκρατικούς που μέχρι στιγμής δεν μπορούν να… πουλήσουν στους εκλογείς την οικονομική τους πολιτική.
Ορισμένοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί όπως η Elizabeth Warren πιέζουν ήδη ανοιχτά τον Powell να μειώσει τα επιτόκια, επικαλούμενοι το ολοένα και αυξανόμενο κόστος στέγασης.
«Θα είναι μια επώδυνη χρονιά για τη Fed», προέβλεψε η ιδρύτρια της Sahm Consulting, Claudia Sahm, σε μια ζωντανή συνέντευξη στο Yahoo Finance την Τρίτη.
«Το παίρνουν ήδη αυτό το μήνημα ήδη από όλες τις πλευρές».
Ρεπουμπλικάνος, ο Powell διορίστηκε αρχικά στο Συμβούλιο των Διοικητών από έναν Δημοκρατικό (Barak Obama), προήχθη στην προεδρία από έναν Ρεπουμπλικανό (Τrump) και στη συνέχεια του ζητήθηκε να παραμείνει στην κορυφή της κεντρικής τράπεζας από έναν άλλο Δημοκρατικό (Biden).
O Donald Trump φαίνεται να βλέπει τον Powell ως αντίπαλο και πρόσφατα είπε «μου φαίνεται ότι προσπαθεί να μειώσει τα επιτόκια για επανεκλέξει την κυβέρνηση».
Η συναλλαγή με πολιτικές δυνάμεις αποτελεί εδώ και καιρό μέρος της εντολής της Fed, σημειώνει ο Mark Spindel, επικεφαλής επενδύσεων της Potomac River Capital και ιστορικός της Federal Reserve.
«Αυτή είναι η δουλειά του Jay», είπε.
Η ίδια η αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας, ή «πιστοποίηση της Fed», πρόσθεσε, είναι αυτό που «πραγματικά διακυβεύεται εδώ».
Η πρόκληση για τον Powell θα είναι μην ακούσει στις σειρήνες της προεκλογικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του απρόβλεπτου trump που διόρισε αρχικά τον Powell στην τρέχουσα θέση του το 2017.
«Ο κύριος στόχος του Trump είναι να καταστρέψει αυτό το πιστόλι της Fed (δηλαδή να επιδιθεί σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων», σημείωσε ο Spindel.

Το οικονομικό επιχείρημα

Το επιχείρημα για καθυστέρηση των περικοπών μέχρι στιγμής το 2024 οφείλεται σε μια σταθερή ροή οικονομικών δεδομένων.
Η χρονιά ξεκίνησε με την είδηση ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 216.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο.
Αυτό έδειξε την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και ήταν μόνο η πρώτη ένδειξη ότι ίσως το χρονοδιάγραμμα της Fed για τη μείωση των επιτοκίων δεν θα έπρεπε απαραίτητα να είναι «στενό».
Ακολούθησε υψηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση για τον πληθωρισμό στις 11 Ιανουαρίου, η οποία ενίσχυσε την υπόθεση της καθυστέρησης δείχνοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχου εμπόδια ώστε να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές.
Το μοτίβο συνεχίστηκε τις πρώτες επτά εβδομάδες του 2024.
Πολλαπλές ενδείξεις μιας ακόμα ισχυρής οικονομίας έχουν εμφανιστεί παράλληλα με μια δεύτερη αναζωπύρωση του  πληθωρισμού που ενίσχυσε περαιτέρω την πιθανή προσεκτική προσέγγιση της Fed για περικοπές το 2024.
Ειδικότερα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το πόσο εύκολο θα είναι πραγματικά να φτάσουμε τις τιμές στο «τελευταίο μίλι» του στόχου της Fed για 2%.
Η αβεβαιότητα υπογραμμίστηκε επίσης αυτή την εβδομάδα από νέα σχόλια από στελέχη της Fed μετά την ανακοίνωση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI), που αποκάλυψε ότι είχε αυξηθεί τον Ιανουάριο περισσότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.
Ο αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία Michael S. Barr δήλωσε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου ότι «η έκθεση του Ιανουαρίου για τον πληθωρισμό του δείκτη καταναλωτικών αγαθών είναι μια υπενθύμιση ότι η πορεία προς τον πληθωρισμό 2% μπορεί να είναι ανώμαλη».
Ο Bostic, ο οποίος είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Fed, δήλωσε την Πέμπτη (15/2) ότι «δεν αισθάνεται ακόμη άνετα» με την πτώση του πληθωρισμού και ότι «μπορεί να ισχύει για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμη κι αν η έκθεση του ΔΤΚ του Ιανουαρίου αποδειχθεί ότι είναι μια παρέκκλιση».
Τα περιθώρια λοιπόν όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι στενά – η προσπάθεια χειραγώγησης των εκλογών μέσω της μείωσης των επιτοκίων θα είναι επιβολή της πολιτικής λογικής στην νομισματική πολιτική.
… Και ο σίγουρος δρόμος για την οικονομική καταστροφή!
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_172227.png

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_172324.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_172403.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_172448.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_172622.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_172747.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_172816.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_172858.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_172954.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-02-18_173034.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης