Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2024 - Στην Ελλάδα στο 3,2%

Στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2024 - Στην Ελλάδα στο 3,2%
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 3,1%
Σχετικά Άρθρα
Στο 2,8% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2024, έναντι 2,9% που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat.
Στην Ελλάδα, διαμορφώθηκε σε 3,2% τον Ιανουάριο του 2024 από 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023 και 7,3% τον Ιανουάριο του 2023.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 3,1%, μειωμένος από το 3,4% του προηγούμενου μήνα. Σε μηνιαία βάση, το ποσοστό μειώθηκε κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ.
Η Eurostat αποδίδει τη συνολική αύξηση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες, που αυξήθηκαν κατά 1,73 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσιο επίπεδο, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό με 1,13 ποσοστιαίες μονάδες, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 0,53 ποσοστιαίες μονάδες και την ενέργεια με 0,62 ποσοστιαίες μονάδες.
Οι υψηλότερες αυξήσεις κατά 7,3%, 5,0% και 4,8% παρατηρήθηκαν στη Ρουμανία, την Εσθονία και την Κροατία, αντίστοιχα. Οι χαμηλότερες καταγράφηκαν στη Δανία και την Ιταλία με 0,9% και στη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία με 1,1%.
Την ίδια στιγμή, επιβραδύνθηκε τον Φεβρουάριο 2024 η μείωση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, χάρη στην απρόσμενα καλή επίδοση του τομέα των υπηρεσιών που αντιστάθμισε τη νέα επιδείνωση στον μεταποιητικό τομέα, ιδιαίτερα αυτού της Γερμανίας που γίνεται όλο και περισσότερο ο αδύναμος κρίκος. Σύμφωνα με έρευνα της S&P Global, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), που αντανακλά την πορεία στον τομέα των υπηρεσιών και τον τομέα της μεταποίησης, αυξήθηκε στις 48,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από 47,9 τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις 48,4 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Πρόκειται για την πλησιέστερη από τον περασμένο Ιούνιο τιμή στο επίπεδο των 50 μονάδων, πάνω από το οποίο σηματοδοτείται αύξηση της δραστηριότητας. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αποκλειστικά στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος σταμάτησε απρόσμενα να καταγράφει μείωση δραστηριότητας μετά από έξι μήνες συρρίκνωσης, με την τιμή του PMI να διαμορφώνεται ακριβώς στο όριο των 50 μονάδων.

inflation-graf1.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης