Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κυριολεκτικά ηλίθια» η δήλωση Macron για το ΝΑΤΟ - Η Ρωσία απολαμβάνει την γκάφα του Γάλλου προέδρου

«Κυριολεκτικά ηλίθια» η δήλωση Macron για το ΝΑΤΟ - Η Ρωσία απολαμβάνει την γκάφα του Γάλλου προέδρου

Η Ρωσία φαίνεται να απολαμβάνει την γκάφα του Γάλλου προέδρου, ο οποίος υπονόησε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ συζήτησαν το ενδεχόμενο ανάπτυξης δυτικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σχετικά Άρθρα
Αν και οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ απέκλεισαν το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, η Ρωσία απολαμβάνει τη σχετική δήλωση του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, προκάλεσε… χάος. Και η Ρωσία φαίνεται να απολαμβάνει τη γκάφα του Macron.
Το Κρεμλίνο έσπευσε να εκμεταλλευτεί τη δήλωση Macron (ο οποίος υπονόησε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ συζήτησαν το ενδεχόμενο ανάπτυξης δυτικών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία) προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε κίνηση για να πατήσουν δυτικές μπότες στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε μια «αναπόφευκτη» σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Έκτοτε, στα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης κυριαρχούν Ρώσοι αξιωματούχοι που απολαμβάνουν την προφανή διαίρεση στο ΝΑΤΟ και την προφανή παρερμηνεία του Μακρόν για το κλίμα στο ΝΑΤΟ.
Ο Dmitry Medvedev, πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο Macron είχε υποστεί μια κρίση λεκτικής «ακράτειας», ενώ ο πρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας, Vyacheslav Volodin, δήλωσε ότι οι «ηχηρές δηλώσεις» του Macron «τρόμαξαν τους κατοίκους της χώρας του και τους ηγέτες πολλών ευρωπαϊκών κρατών».
«Για να διατηρήσει την προσωπική του εξουσία, ο Macron δεν σκέφτηκε τίποτα καλύτερο από το να πυροδοτήσει έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρωτοβουλίες του γίνονται επικίνδυνες για τους Γάλλους πολίτες» δήλωσε ο Volodin στο Telegram, συγκρίνοντας τον Γάλλο πρόεδρο με τον Γάλλο ηγέτη και στρατιωτικό διοικητή Ναπολέοντα Βοναπάρτη, του οποίου η εισβολή στη Ρωσία το 1812 αναγνωρίζεται ευρέως ως στρατιωτική καταστροφή για τη Γαλλία που οδήγησε σε τεράστιο αριθμό θυμάτων.
«Πριν κάνει τέτοιες δηλώσεις, ο Macron καλά θα κάνει να θυμηθεί πώς τελείωσε για τον Ναπολέοντα και τους στρατιώτες του, περισσότεροι από 600.000 από τους οποίους έμειναν πεσμένοι στο υγρό χώμα», δήλωσε ο Volodin, αναφερόμενος στις λασπωμένες συνθήκες που δυσχέραναν την εισβολή της Γαλλίας.
«Η κατάσταση στο μέτωπο για το καθεστώς του Κιέβου είναι τερατώδης, καταστροφική», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, στον ραδιοφωνικό σταθμό Sputnik, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tass. Η ίδια υποστήριξε ότι η άρνηση των χωρών του ΝΑΤΟ ότι σχεδιάζουν να στείλουν χερσαία στρατεύματά τους στην Ουκρανία δείχνει ότι η Δύση «πρόδωσε την Ουκρανία και θα συνεχίσει να τη χρησιμοποιεί και να την προδίδει», επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν την Ουκρανία για να καταστρέψουν τη Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Πολωνία και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ήταν μεταξύ εκείνων που αρνήθηκαν ότι η αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία ήταν μια επιλογή.

Ένα... δώρο στο Κρεμλίνο

Αναλυτές δήλωσαν ότι τα σχόλια του Macron ήταν ένα δώρο στο Κρεμλίνο και θα αξιοποιηθούν πλήρως από τη Ρωσία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Το Μέγαρο των Ηλυσίων προσπάθησε να διευκρινίσει και να υπερασπιστεί τη θέση της Γαλλίας επί του θέματος περαιτέρω την Τρίτη, με έναν εκπρόσωπο να δηλώνει ότι «θέλουμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι δεν είμαστε σε πόλεμο με τον ρωσικό λαό, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Ρωσία να κερδίσει στην Ουκρανία».
Ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην BlueBay Asset Management, ήταν μεταξύ εκείνων που αμφισβήτησαν «τη λογική της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι έχει να κάνει με τη Ρωσία και την Ουκρανία».
«Κυριολεκτικά ηλίθια σχόλια από τον Macron», δήλωσε ο Ash σε δηλώσεις του στο CNBC. «Η Ουκρανία δεν χρειάζεται δυτικές μπότες στο έδαφος. Χρειάζεται δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό για να κάνουν οι ίδιοι τη δουλειά τους, να νικήσουν τη Ρωσία».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συζήτηση για δυτικές μπότες στο μέτωπο είναι τόσο επιζήμια, καθώς ενισχύει το αφήγημα του Putin για επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και ότι πρόκειται για έναν πόλεμο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης