Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Κύμα αντιδράσεων στις δηλώσεις Macron

Γερμανία: Κύμα αντιδράσεων στις δηλώσεις Macron
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν απέκλεισε ως ενδεχόμενο την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στο ουκρανικό μέτωπο
Η δήλωση Macron ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», αναφερόμενος σε μια πιθανή ανάπτυξη δυτικών χερσαίων δυνάμεων σε ουκρανικά εδάφη κι ενώ ο ρωσικός πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται με αμείωτη ένταση δυο χρόνια μετά την ρωσική εισβολή, έχει προκαλέσει από χθες σωρεία αντιδράσεων και στη Γερμανία. Μετά το «όχι» της Ουάσιγκτον και άλλων δυτικών κυβερνήσεων και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο αποστολής Γερμανών στρατιωτών στην Ουκρανία.
«Δεν θα σταλούν γερμανικά και νατοϊκά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος» τόνισε χαρακτηριστικά. «Η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία όμως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση και πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ». Αυτή είναι η πάγια θέση του Όλαφ Σολτς εδώ και δύο πλέον χρόνια. Έτσι ακριβώς στηρίζει άλλωστε και την επίμονη άρνησή του για μη αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Taurus στο Κίεβο.
«Δεν αποτελεί επιλογή για τη Γερμανία» η αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία, ανέφερε και ο Γερμανός υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επίσης από τους Σοσιαλδημοκράτες όπως και ο Μίχαελ Ροτ, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής.

Αντιδράσεις από συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση

«Έχουμε αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία», δήλωσε από τη Λειψία ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ από τους Πρασίνους, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση προς τη Γαλλία να σκεφθεί πώς μπορεί να στηρίξει καλύτερα την Ουκρανία -δεδομένου ότι κατά γενική εκτίμηση δεν το έχει πράξει ως τώρα στον ίδιο βαθμό με τη Γερμανία.
Η Γαλλία υπερβαίνει μια «ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή την οποία έχουν χαράξει οι υπόλοιποι σύμμαχοι της Ουκρανίας όπως η Γερμανία και η ΗΠΑ» ανέφερε και η Ανιέσκα Μπρούγκερ, αναπληρώτρια επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων, τονίζοντας την ανάγκη οι δυτικοί σύμμαχοι να φανούν ενωμένοι ως προς την στήριξή τους στην Ουκρανία. Η ίδια μάλιστα τόνισε ότι οι δηλώσεις Μακρόν τραβούν την προσοχή μακριά από τα σημαντικά ζητήματα, όπως η συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο αλλά και η επιβολή νέων κυρώσεων προς τη Μόσχα.
Την αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία αποκλείει και η Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών, με τον επικεφαλής της Τόρστεν Φράι να σημειώνει ότι το θέμα δεν είναι προς συζήτηση, επικρίνοντας όμως την ίδια ώρα την άρνηση Σολτς για μη αποστολή πυραύλων Taurus, θεωρώντας «ανοησία» την υπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τη Γερμανία εμπόλεμο μέρος. Και άλλα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών παρά την απόρριψη του ενδεχομένου αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, συνεχίζουν από χθες να ασκούν έντονη κριτική στον καγκελάριο για την άρνηση αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ίσινγκερ: Να μην αποκλείεται τίποτα

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της γερμανικής βουλής Μαρί-Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν από τους Φιλελευθέρους επέλεξε να σταθεί σε μια άλλη διάσταση του θέματος, στις επιζήμιες«στρατηγικές διαφωνίες» μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού. Αναφέρθηκε και η ίδια ειδικότερα στο θέμα της αποστολής πυραύλων Taurus για το οποίο έχει ταχθεί σαφώς υπέρ, παρά την αντίθεση Σολτς. Υπέρ της αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς έχει ταχθεί όμως και η Γαλλία. «Η Γερμανία δεν χρειάζεται να συμμεριστεί αυτή τη θέση όμως προκαλεί εντύπωση ότι ο Μακρόνηγείται στο ζήτημα αυτό ενώ ο καγκελάριος Σολτς λειτουργεί ως φρένο» ανέφερε η ίδια στην ιστοσελίδα t-online. «Κάτι τέτοιο θα ήταν μοιραίο για την Ευρώπη. Τι εικόνα είναι αυτή όταν δύο φίλοι υποστηρίζουν δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις. Ο Πούτιν θα ήταν ευτυχής».
Υπάρχουν πάντως και άλλες φωνές σε σχέση με την τοποθέτηση Μακρόν που διαφοροποιούνται. Ο Βόλφγκαννγκ Ίσιγνκερ, πρώην επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, δεν θεωρεί «ακατάλληλη» την πρόταση Μακρόν παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε. «Σε μια κατάσταση σύγκρουσης όπως αυτή στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη με τη Ρωσία, είναι σωστό επί της αρχής να μην αποκλείεται τίποτα. Μόλις αποκλειστεί κάτι τότε ουσιαστικά διευκολύνεται ο αντίπαλος να προετοιμαστεί για κάτι που μπορεί να συμβεί», αναφέρει ο Ίσινγκερ στην τηλερόραση της Welt, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να παρασυρθεί σε μια στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης