Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία διέλυσε με drones και πυραύλους την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας – Πάνω από 12 δισ. δολ. η ζημιά, εκτός λειτουργίας το 50%

Η Ρωσία διέλυσε με drones και πυραύλους την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας – Πάνω από 12 δισ. δολ. η ζημιά, εκτός λειτουργίας το 50%
Έκκληση των Ουκρανών για επίσπευση της παροχής βοήθειας: Χάνουμε τον πόλεμο, προειδοποιούν
Η Ουκρανία θα μπορούσε να χάσει τον ενεργειακό πόλεμο κατά της Ρωσίας, εάν η αμερικανική βοήθεια δεν φτάσει σύντομα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ιδιωτικού παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Το κάλεσμα του διευθύνοντος συμβούλου της DTEK, Maxim Timchenko, συνδέεται με τις αυξανόμενες ανησυχίες του Κιέβου για ένα πακέτο βοήθειας που μπλοκάρουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, το οποίο Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρέπει να φτάσει «μέσα σε ένα μήνα» για να βοηθήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να συγκρατήσουν τη ρωσική προέλαση.
«Μετά από δύο χρόνια από αυτές τις μάχες, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτόν τον ενεργειακό πόλεμο», είπε ο Timchenko στους Financial Times την Κυριακή 3 Μαρτίου .
«Και υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουμε να χάνουμε μόνο και μόνο επειδή αυτό που είχε υποσχεθεί δεν παραδόθηκε», πρόσθεσε.
Όπως και το 2022, η Ρωσία ενέτεινε τις εναέριες επιθέσεις της στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας πριν από αυτόν τον χειμώνα, επιδιώκοντας να αφήσει τους ανθρώπους στο σκοτάδι και το κρύο.
Η νίκη της Ουκρανίας «εξαρτάται όχι μόνο από τους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή, αλλά και από το πώς θα επιβιώσει η οικονομία μας.
«Πώς συνεχίζουν να λειτουργούν οι βιομηχανίες μας και οι κανονικές επιχειρήσεις μας», είπε ο Timchenko.
Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι «εξίσου σημαντική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα».

Τεράστια η ζημία από τις ρωσικές επιθέσεις 

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε τον Νοέμβριο ότι η ζημιά στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου ανήλθε σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια, με περισσότερο από το 50% της υποδομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να έχει υποστεί ζημιές τον χειμώνα του 2022/2023.
Η Ουκρανία ήταν αρχικά πιο έτοιμη και ικανή να προστατεύσει την ενεργειακή της υποδομή τους πρώτους μήνες του χειμώνα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες «περισσότερα drones και περισσότεροι πύραυλοι φτάνουν στο στόχο τους», είπε ο Timchenko, καθώς η χώρα αγωνίζεται να αναπτύξει επαρκή αεράμυνα εν μέσω εξάντλησης των δυτικών πυρομαχικών .
Η έλλειψη πυρομαχικών έχει επιδεινωθεί από την αντιπαράθεση στο Κογκρέσο, εξαιτίας της οποίας αργούν να παραδωθούν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια από τις ΗΠΑ, τα μισά από τα οποία θα προορίζονταν για όπλα.
Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά πυρομαχικά και οι πύραυλοι είναι επίσης σε έλλειψη, παρόλο που οι πρωτεύουσες της ΕΕ προσπαθούν επί του παρόντος καλύψουν το κενό με επείγουσα βοήθεια.
«Αποκαθιστούμε τον ηλεκτρικό μας εξοπλισμό κάθε εβδομάδα από τους βομβαρδισμούς.
Και η αίσθηση ότι γινόμαστε πιο απροστάτευτοι, απλώς βλάπτει πολύ την αυτοπεποίθησή μας», είπε ο επικεφαλής της Dtek.
Η εταιρεία, η οποία καλύπτει περίπου το 20% των ενεργειακών αναγκών της Ουκρανίας, έχει καταγράψει περισσότερες από 9.700 επιθέσεις στην υποδομή της από την έναρξη της πλήρους εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Σχεδόν 160 χτυπήματα έγιναν στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς της εταιρείας
, δήλωσε η DTEK.
Μόνο φέτος, η εταιρεία έχει υποστεί 150 επιθέσεις, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν υποστεί black out σε περιοχές DTEK, ανέφερε.
Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει στο τέλος της, η ζήτηση ενέργειας θα μειωθεί, αλλά ο Timchenko προειδοποίησε να μην αδιαφορήσουμε τους επόμενους έξι μήνες μόνο «επειδή δεν έχουμε παγώσει το καλοκαίρι».

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Επισήμανε ότι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η Ουκρανία θα μπορούσε να βελτιώσει την ανθεκτικότητά της στις ρωσικές επιθέσεις ήταν η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μια κρίσιμη έκρηξη εντός ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούσε να αφαιρέσει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας εκτός σύνδεσης σε μια στιγμή, αλλά αυτό είναι απίθανο να συμβεί με τα αιολικά πάρκα, όπου η ίδια ποσότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα κατανεμηθεί σε πολλαπλούς στρόβιλους, καθιστώντας δύσκολη την καταστροφή σε ενιαία απεργία.
Η DTEK άνοιξε την αιολική της μονάδα ισχύος 114 MW στην Tyligulska τον Μάιο του περασμένου έτους και σχεδιάζει να αυξήσει την ισχύ στα 500 MW τα επόμενα χρόνια.
Στοχεύει επίσης να κατασκευάσει ένα άλλο έργο ισχύος 650 MW στα νότια του Κιέβου. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπορούμε να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια.
Εξάγουμε ενέργεια από την Ουκρανία τώρα, έτσι [περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν] να ενισχύσουν και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ», δήλωσε ο Timchenko.
Παραδέχτηκε βέβαια ότι θα ήταν τρέλα... για τις ξένες εταιρείες να ξοδέψουν εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης