Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απομακρύνεται η συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα - Το Ισραήλ μποϊκοτάρει τις συνομιλίες στο Κάιρο

Απομακρύνεται η συμφωνία για κατάπαυση πυρός στη Γάζα -  Το Ισραήλ μποϊκοτάρει τις συνομιλίες στο Κάιρο
Η πίεση για μια συμφωνία εκεχειρίας εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού περισσότεροι από 100 άμαχοι σκοτώθηκαν σε παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Αντιπροσωπείες από τη Hamas, τις ΗΠΑ και το Κατάρ έφτασαν στο Κάιρο την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ -Γάζας.
Όμως το Ισραήλ μποϊκοτάρει τις συνομιλίες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αφού η Hamas απέρριψε το αίτημά της για να παραδώσει κατάλογο ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί, ανέφερε ισραηλινή εφημερίδα.
«Δεν υπάρχει ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Κάιρο», ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth επικαλούμενη Ισραηλινούς αξιωματούχους.
«Η Hamas αρνείται να δώσει σαφείς απαντήσεις και επομένως δεν υπάρχει λόγος να σταλεί η ισραηλινή αντιπροσωπεία στις συνομιλίες στο Κάιρο», ανέφεραν.
Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Hamas είναι ο Khalil Al-Hayya, αναπληρωτής αρχηγός της μαχητικής ομάδας στη Γάζα, ανέφερε το Reuters σε δημοσίευμά του.
Η πίεση για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, αφού περισσότεροι από 100 άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια παράδοσης βοήθειας στη Γάζα, προκαλώντας οργή στους Ευρωπαίους ηγέτες.
Το υπουργείο Υγείας της Hamas στη Γάζα δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους Παλαιστινίων την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2023 που έπαιρναν τρόφιμα από φορτηγά μεταφοράς στην πόλη της Γάζας.
Το Ισραήλ το αμφισβητεί αυτό, λέγοντας ότι οι περισσότεροι από τους τραυματισμούς προκλήθηκαν από ανθρώπους που πήγαιναν στα φορτηγά για προμήθειες.
Το Associated Press ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει ουσιαστικά εγκρίνει ένα πλαίσιο προτεινόμενης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα, επικαλούμενη ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι Ισραηλινοί «έχουν αποδεχθεί λίγο πολύ» την πρόταση, η οποία περιλαμβάνει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων στη Γάζα καθώς και την απελευθέρωση από τη Hamas ομήρων που θεωρούνται ευάλωτοι, ανέφερε το AP επικαλούμενο τον αξιωματούχο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός μέχρι τον μήνα νηστείας των μουσουλμάνων, τη εορτή του Ραμαζανιού, που ξεκινά στις 10 Μαρτίου.
Από τότε, το υπουργείο Υγείας της Γάζας λέει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν σκοτώσει περισσότερους από 30.000 Παλαιστίνιους και οι διεθνείς ηγέτες έχουν γίνει πιο επικριτικοί για τα αντίποινα του Ισραήλ.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού στη Γάζα βρίσκεται «ένα βήμα μακριά από την πείνα», λέγοντας ότι οι άμαχοι εξαρτώνται από «θλιβερά ανεπαρκή» επισιτιστική βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης