Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Μεγαλοπρεπές «όχι» στο αίτημα Zelensky για συνάντηση με Orban - «Διασφαλίστε τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας»

Ουγγαρία: Μεγαλοπρεπές «όχι» στο αίτημα Zelensky για συνάντηση με Orban - «Διασφαλίστε τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας»
Η Βουδαπέστη ζητεί πρόοδο σε 11 αιτήματά της για να εξελιχθούν οι διμερείς σχέσεις της με το Κίεβο
Η απάντηση του Κιέβου στα 11 αιτήματα της Ουγγαρίας για τα δικαιώματα των Ούγγρων στην Υπερκαρπάθια δεν είναι εποικοδομητική και χωρίς την παραχώρηση δικαιωμάτων στην ουγγρική εθνική μειονότητα, δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Ούγγρου πρωθυπουργού Viktor Orban και του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Κάτι τέτοιο ξεκαθαρίστηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τον Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, Peter Szijjártó.
Ο Szijjártó υπενθύμισε ότι σε μια διμερή συνάντηση στο Uzhgorod, ενημέρωσε τον επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Dmitry Kuleba και τον επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, Andriy Ermak ότι η Ουγγαρία αναμένει την επιστροφή των δικαιωμάτων που η ουγγρική εθνική μειονότητα στην Υπερκαρπάθια απολάμβανε πριν από το 2015.
«Επιδώσαμε ένα έγγραφο που περιέχει 11 σημεία, ήτοι ποιες αποφάσεις είναι απαραίτητες από την ουκρανική πλευρά για να προχωρήσει αυτή η κατάσταση. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω, μόνο την επιστροφή των δικαιωμάτων που είχαν οι Ούγγροι της Υπερκαρπαθίας. Δυστυχώς, πρέπει να δηλώσω ότι το έγγραφο απάντησης που ελήφθη από την ουκρανική πλευρά δεν περιέχει καμία πρόοδο σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε με νόημα ο Ούγγρος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουγγαρία θα στείλει την επίσημη απάντησή της στο Κίεβο αύριο 6/3.
«Ελπίζω πραγματικά ότι στο μέλλον θα απομακρυνθούν από τις δογματικές τους θέσεις και ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουν να επιδείξουν κάποια πρόοδο όσον αφορά στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Μέχρι η Ουκρανία να εγκρίνει νόμους που αποκαθιστούν τα δικαιώματα της ουγγρικής εθνικής κοινότητας, οι συνθήκες για τις συνόδους κορυφής δεν μπορεί να εφαρμοστεί», συμπλήρωσε ο Szijjártó.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης