Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την εισβολή του Ισραήλ στη Rafah με ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ

CNN: Οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την εισβολή του Ισραήλ στη Rafah με ψήφισμα στο ΣΑ του ΟΗΕ
Το προσχέδιο συμφωνίας Κατάρ-ΗΠΑ-Αιγύπτου για τη Γάζα κατατίθεται εν είδει ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέταξαν ένα νέο ψήφισμα, το οποίο αν και δεν είναι ακόμη διαθέσιμο προς ψήφιση, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, εκφράζει την ανησυχία των Αμερικανών για το ισραηλινό σχέδιο εισβολής στη Rafah της Γάζας και προβλέπει κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas, μετέδωσε το CNN την Παρασκευή 15/3.
Το εν λόγω draft φέρεται να υπογραμμίζει πώς η εισβολή στη Rafah θα προκαλούσε περισσότερες απώλειες και θύματα αμάχων, προκαλώντας κλιμάκωση των εντάσεων και θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.
Το CNN σημείωσε επίσης το ρόλο της Αιγύπτου και του Κατάρ τόσο στη σύνταξη του σχεδίου ψηφίσματος, όσο και εν γένει στη μεσολάβηση για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, για χαλάρωση των περιορισμών στη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας και για προσπάθεια σύναψης συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης.
Κατά συνέπεια βάσει αυτών των προσπαθειών, το αμερικανικό ψήφισμα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει τη συμφωνία και την εφαρμογή μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, υπό τον όρο της συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών.

Hamas: Το Ισραήλ χειραγωγεί της διαπραγματεύσεις - Ο Netanyahu θέλει να κερδίσει χρόνο

Την περασμένη Πέμπτη, ο Hussam Badran, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία της σουνιτικής οργάνωσης έφυγε από το Κάιρο για να συμμετάσχει σε περαιτέρω διαβουλεύσεις με την ηγεσία του κινήματος πίσω στη Γάζα.
Ο Badran ανέφερε ότι ο λόγος πίσω από τις τελματωμένες διαπραγματεύσεις είναι η επιμονή του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu να διατηρήσει τη θέση του και η προσπάθειά του να χειραγωγήσει τις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει περισσότερο χρόνο.
Παραχωρώντας συνέντευξη στο ρωσικό Sputnik το στέλεχος της οργάνωσης εξήγησε ότι ο Netayahu απέρριψε την κατάπαυση του πυρός λόγω διαφωνιών σε πολλά σημεία.
Σύμφωνα με τον Badran, «δεν υπάρχουν θετικές απαντήσεις σχετικά με την απόσυρση [των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής] από τη Γάζα, καμία εγγύηση για την είσοδο βοήθειας ή την ανοικοδόμηση, για να μην αναφέρουμε το κύριο θέμα που σχετίζεται με την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, ιδίως στη βόρεια Γάζα».
Επιπλέον, ο αξιωματούχος της Hamas τόνισε ότι «η κατοχή [ενν. το Ισραήλ] χειραγωγεί τις διαπραγματεύσεις]σαν να θέλει να κερδίσει περισσότερο χρόνο», καθώς αρνείται να ανταποκριθεί στα «δίκαια αιτήματα του παλαιστινιακού μας λαού».
Τέλος, εκτιμάει ότι «οι αμερικανικές εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και η είσοδος βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας στερούνται αξιοπιστίας, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εταίρος με το Ισραήλ στον πόλεμό του κατά του παλαιστινιακού λαού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης