Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Macron στέλνει … στη σφαγή τους Γάλλους στρατιώτες - Ανενεργό το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και πώς το Παρίσι… στοχεύει το Βερολίνο

O Macron στέλνει … στη σφαγή τους Γάλλους στρατιώτες - Ανενεργό το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ και πώς το Παρίσι… στοχεύει το Βερολίνο
Η απάντηση της Ρωσίας στην εμφάνιση στρατευμάτων υπό γαλλικές σημαίες στην Ουκρανία θα είναι εξαιρετικά σκληρή, έτσι ώστε τοκακό παράδειγμα να μη γίνει μεταδοτικό
Στο σενάριο που θέλει τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron να αποφασίζει την αποστολή 2.000 Γάλλων στρατιωτών στο μέτωπο της Ουκρανίας αναφέρονται Ρώσοι ειδικοί αναλυτές, οι οποίοι κάνουν λόγο για μια… σφαγή που δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στις ισορροπίες στην πρώτη γραμμή του μετώπου και που κυρίως έχει πολιτικές προεκτάσεις και σχεδιασμούς.
Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρεται δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων RIA Novosti, το οποίο επικαλείται την αποκάλυψη του επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Ρωσίας, Sergey Naryshkin, βάσει της οποίας 2.000 Γάλλοι στρατιώτες πρόκειται σε πρώτη φάση να σταλούν στην Ουκρανία.

Είναι ήδη στην Ουκρανία;

«Φυσικά, αυτές οι πληροφορίες διαψεύδονται στο Παρίσι, αλλά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου του Emmanuel Macron, το μήνυμα αυτό δεν μοιάζει με κάτι απρόσμενο.
Κρίνετε μόνοι σας: τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας πέτυχε πολλά.
Για παράδειγμα, κάλεσε τη Ρωσία να προχωρήσει σε εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς να λέει ωστόσο τι θα κάνει το Κίεβο αυτήν την περίοδο και χωρίς να προσδιορίζει τι είδους σχέση θα έχει η Ρωσία ως κράτος με τους Ολυμπιακούς.
Ταυτόχρονα, ο Macron δεν ξεχνά τη φήμη του ως ο βασικός «τηλεφωνητής» στη Δύση και υπόσχεται ότι θα απαντήσει στο τηλέφωνο εάν λάβει κλήση από το Κρεμλίνο.
Εάν και παραμένει ανοιχτό ερώτημα γιατί ο Vladimir Putin θα πρέπει να αναζητήσει την επαφή με τον Γάλλο ομόλογό του.
Τελικά ο Macron δεσμεύτηκε ότι θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, εάν η επέλαση των Ρώσων απειλούσε το Κίεβο ή την Οδησσό.
Πιθανότατα όμως αποφάσισαν να μην περιμένουν αυτή τη στιγμή, και ήδη τα γαλλικά στρατεύματα ετοιμάζονται, αν και ορισμένα ΜΜΕ μεταδίδουν πως αυτά ήδη βρίσκονται στην Ουκρανία» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Στον Δνείπερο

Όπως αναφέρει το RIA Novosti, στη γαλλική τηλεόραση ήδη συζητείται που θα ήταν καλύτερο να σταλούν οι Γάλλοι στρατιώτες.
«Στην πραγματικότητα, το να στείλεις το στράτευμα στο Δνείπερο έχει δύο διαστάσεις, μια πολιτική και μια στρατιωτική.
Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να αμφιβάλλει κανείς εάν αυτοί θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή, αλλά ακόμα και αν βρεθούν εκεί, δεν θα μπορέσουν να επηρεάσουν ριζικά την εξέλιξη των γεγονότων.
Πρώτα από όλα, ήδη υπήρχαν αρκετοί Δυτικοί «παραθεριστές» στο μέτωπο, και ήδη είναι χιλιάδες αυτοί που δεν θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους.
Για να αλλάξει η κατάσταση, η Ουκρανία χρειάζεται μισό εκατομμύριο στρατιώτες και τουλάχιστον τέσσερα τάγματα μηχανοκίνητων όπλων.
Δεύτερον, εάν μιλάμε για την ποιότητα του ουκρανικού πεζικού και των… άτυχων Γάλλων συντρόφων τους, το ερώτημα είναι ποιος έχει την υπεροχή: οι Taras που κατάφεραν να επιβιώσουν στο Rabotino και στην Avdiivka ή οι Jean – Pierres, οι οποίοι το περασμένο έτος τους προετοίμαζαν στα κέντρα εκπαίδευσης για να πολεμήσουν σε έναν «Δικτυο - κεντρικό» πόλεμο που δεν άρχισε ποτέ» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει πως «ίσως, πολύ πιο σημαντικά νέα από στρατιωτική άποψη είναι τα νέα για τη μεταφορά της νέας ουκρανικής 141ης ταξιαρχίας στην περιοχή της Zaporizhia».

Η εμπλοκή και το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, από πολιτική άποψη οι αναφορές για την παρουσία γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία συνιστούν… ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι.
«Φυσικά, δεν μπορεί να γίνει λόγος για καμία ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ.
Το Παρίσι στην Ουκρανία εμπλέκεται σε οτιδήποτε, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για άμυνα.
Και η Δύση δεν θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει αυτή την επιλογή σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει καμία ενότητα στο εσωτερικό της Συμμαχίας όσον αφορά στο θέμα της βοήθειας προς το Κίεβο.
Μια ξεκάθαρη επιβεβαίωση αυτού είναι η δήλωση της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Giorgia Meloni, η οποία υποστήριξε ότι η αποστολή ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε μια κλιμάκωση, η οποία πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.
Παρόμοια άποψη έχει και το Βερολίνο.
Και γενικά, εάν η Δύση ήθελε να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτό θα είχε συμβεί νωρίτερα» τονίζει το RIA Novosti.

Το Παρίσι στοχεύει στην Ουκρανία… το Βερολίνο

Υπό αυτά τα δεδομένα, είναι σαφές πως το Παρίσι, πέρα από το ότι προσπαθεί να παίξει με τη στρατηγική αβεβαιότητα με αυτήν την κίνηση, επιδιώκει και κάποιους δικούς του στόχους.
«Και προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είναι αυτοί, είναι απαραίτητο να ανακαλέσουμε ορισμένες περιστάσεις…
Μπροστά σε μια πιθανή νίκη του Trump και στον περιορισμό των δραστηριοτήτων της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ, οι Ευρωπαίοι θα μείνουν μόνοι απέναντι στη Ρωσία.
Και τότε η ενότητα της ίδιας της Ευρώπης θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Για πολλά κράτη της Γηραιάς Ηπείρου, η συνεργασία με τη Μόσχα υπόσχεται πολύ περισσότερα οφέλη από τη διατήρηση των εντάσεων.
Κυρίως για τη Γερμανία.
Για τη Γαλλία, η ενίσχυση των Γερμανών είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητη, πρόκειται άλλωστε για τη γνωστή μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των «πιθανών ηγετών της ηπείρου» και παρόλο που στη συγκεκριμένη αυτή στιγμή οι θέσεις τους είναι αρκετά κοντά, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορική αντιπαράθεση.
Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λόγος που το Παρίσι είναι πολύ λιγότερο «προσεκτικό» - σε σύγκριση με το Βερολίνο - υποστηρίζοντας το Κίεβο με χρήματα και είναι πολύ πιο ενεργό στο πολιτικό μέτωπο» αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι δύο σκοποί... και τα φέρετρα

«Επομένως, η αποστολή ενός πολύ περιορισμένου σώματος εξυπηρετεί δύο σκοπούς.
Πρώτον, να διατηρηθούν τα αντιρωσικά αισθήματα στην – ακόμα - ενωμένη Ευρώπη για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Δεύτερον, το Παρίσι να κερδίσει πολιτικούς πόντους - πρωτίστως στα μάτια των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας - μέσω μιας ενεργού θέσης στη σύγκρουση, ενισχύοντας έτσι τις δικές τους θέσεις.
Και φυσικά, μακροπρόθεσμα, αυτό το βήμα έρχεται σε αντίθεση με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του Κρεμλίνου.
Ως εκ τούτου, η απάντηση στην εμφάνιση στρατευμάτων υπό γαλλικές σημαίες στην Ουκρανία θα πρέπει να αναμένεται εξαιρετικά σκληρή - ειδικά επειδή το κακό παράδειγμα του Παρισιού μπορεί να γίνει μεταδοτικό.
Χαίρομαι που σε όλη την επικράτεια που ελέγχεται από το Κίεβο, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα μέρος που να είναι απρόσιτο για ρωσικούς πυραύλους.
Ευτυχώς, για τους Γάλλους στρατιώτες στα χωράφια των μελλοντικών ρωσικών επαρχιών θα υπάρχει πάντα μια θέση «ανάμεσα στα φέρετρα που τους είναι ξένα» καταλήγει το δημοσίευμα του RIA Novosti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης