Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάρτε το απόφαση - Ο Putin δεν πάει πουθενά, απόλυτος κυρίαρχος στη Ρωσία - Η μόνη λύση… για τη Δύση

Πάρτε το απόφαση - Ο Putin δεν πάει πουθενά, απόλυτος κυρίαρχος στη Ρωσία - Η μόνη λύση… για τη Δύση
Διασπασμένη και χωρίς συγκεκριμένη στόχευση η ρωσική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να απειλήσει σε καμία περίπτωση τον Putin που απολαμβάνει ποσοστά αποδοχής κοντά στο 86%
Στα διάφορα σενάρια που αναφέρονταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο τέλος της κυριαρχίας του Vladimir Putin στη Ρωσία αναφέρεται το Politico, το οποίο καλεί τη Δύση να το πάρει απόφαση: O Putin δεν πρόκειται να πάει πουθενά.
Μετά τις πρόσφατες εκλογές ο Putin είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σύστημα της Ρωσίας, καθώς δεν υπάρχει κανείς στο εσωτερικό της χώρας που να μπορεί να τον αμφισβητήσει.
Συνεπώς, βάσει του δημοσιεύματος, μόνο μια λύση υπάρχει για να κλονιστεί το καθεστώς Putin... η ήττα στην Ουκρανία που μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις και στη Ρωσία.
Αλλά αυτό είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο στοίχημα
... με παντελώς απρόβλεπτες συνέπειες και με ενδεχόμενες ελάχιστες πιθανότητες να υλοποιηθεί.

Χαμένες προσδοκίες

«Το να εύχεται κανείς κάτι να γίνει πραγματικότητα, δεν σημαίνει ότι θα γίνει.
Τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρχε μια πληθώρα προβλέψεων για το ότι οι μέρες του Ρώσου προέδρου είναι μετρημένες, για το ότι οι Ρώσοι θα στραφούν εναντίον του, για ότι θα γίνει πραξικόπημα στο Κρεμλίνο από τους Ρώσους ολιγάρχες και τη ρωσική ελίτ, ιδιαίτερα λόγω της οργής για τις δυτικές κυρώσεις και για το πάγωμα των ρωσικών περουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.
Ακόμη και ο Mikhail Kasyanov, ο πρωθυπουργός του Putin από το 2000 έως το 2004, είχε προβλέψει με βεβαιότητα ότι η εξουσία του προέδρου θα μπορούσε να λήξει απότομα:
«Σε τρεις ή τέσσερις μήνες, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια κρίσιμη αλλαγή», είχε αναφέρει ο Kasyanov το 2022.

Η θεωρία του καρκίνου

Μια άλλη επαναλαμβανόμενη αφήγηση είναι ότι ο Putin έχει προσβληθεί από μια θανατηφόρα ασθένεια.
«Είναι άρρωστος εδώ και πολύ καιρό.
Είμαι σίγουρος ότι έχει καρκίνο.
Νομίζω ότι θα πεθάνει πολύ γρήγορα.
Ελπίζω πολύ σύντομα» είχε αναφέρει στις αρχές του 2023 ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας.

Η ανταρσία του Prigozhin

Και ενώ η ανταρσία του πρώην επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin το καλοκαίρι του 2023 είχε πυροδοτήσει περισσότερες ελπιδοφόρες προβλέψεις ότι σίγουρα αυτή θα ήταν η αρχή του τέλους του Putin, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι.
Εννέα μήνες μετά την … ανταρσία, αποδεικνύεται πως η παραμονή του Putin στην εξουσία είναι πιο σταθερή από ποτέ.

Ξεπερνά τον Stalin

Μάλιστα ο Putin, μετά την πρόσφατη εκλογική του νίκη, πρόκειται να γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας από την εποχή των Τσάρων, ξεπερνώντας ακόμα και τον Ιωσήφ Στάλιν.
Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα που του έδωσε το 87% των ψήφων, αποδεικνύει τον ασφυκτικό, κατασταλτικό έλεγχο που έχει στην χώρα του.

Οι ολιγάρχες

Σύμφωνα με το Politico, οι Ρώσοι ολιγάρχες γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν πρέπει να αψηφούν το αφεντικό.
Άλλωστε δεν έχουν παρά να δουν τι έγινε με εκείνους που τον αψήφησαν, από τον Boris Berezovsky, που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Berkshire της Αγγλίας μέχρι τον Mikhail Khodorkovsky που πέρασε μια δεκαετία στα μπουντρούμια του Putin.
Και όπως λέει το δημοσίευμα, «όλοι γνωρίζουμε ότι η φιλία του Putin με τον Prigozhin δεν στάθηκε εμπόδιο» στην εξόντωση του τελευταίου μέσα στο ιδιωτικό του τζετ.

Μια μέρα

«Να είσαι γενναίος.
Μια μέρα θα νικήσουμε» ανέφερε η Yulia Navalnaya, η χήρα του Alexei Navalny (του ηγέτη της αντιπολίτευσης που πρόσφατα άφησε την τελευταία του πνοή σε φυλακή στην Αρκτική) αφού ψήφισε στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, γράφοντας στο ψηφοδέλτιο το όνομα του αείμνηστου συζύγου της.
Αλλά πότε, διερωτάται το Politico.
Για χρόνια, ο Putin αρνούνταν πεισματικά να αναφερθεί ονομαστικά στον Navalny, τον πιο ηχηρό αντίπαλο του για περισσότερο από μια δεκαετία, αποκαλώντας τον συνήθως «ο ασθενής του Βερολίνου» ή «αυτό το άτομο».
Το έπραξε ωστόσο την περασμένη Κυριακή, σε ομιλία του μετά την εκλογική του νίκη, όταν και αποκάλεσε τον θάνατο του Navalny, «θλιβερό γεγονός».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπήκε καν στον κόπο για κροκοδείλια δάκρυα ενώ η αναφορά στο όνομα του Navalny ήταν χλευασμός και επίδειξη δύναμης.

Η αντιπολίτευση

Και τώρα η ρωσική αντιπολίτευση δεν έχει τον αξιόλογο Navalny που είχε κατακτήσει την ψηφιακή εποχή, συνδυάζοντας τον πολιτικό ακτιβισμό με έξυπνα, αστεία και εντυπωσιακά βίντεο στο YouTube που κοροϊδεύουν την πολιτική ελίτ της Ρωσίας και που τους ξεσκεπάζουν ως διεφθαρμένους απατεώνες και κλέφτες.
«Αν θέλεις πραγματικά να νικήσεις τον Putin, πρέπει να γίνεις καινοτόμος, πρέπει να σταματήσεις να είσαι βαρετός» ανέφερε στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Yulia Navalnaya.
Μόνο ο καινοτόμος Navalny είναι νεκρός.
«Ήταν ιδιοφυΐα όταν επρόκειτο για έξυπνες πρωτοβουλίες.
Και είχε μια λαϊκιστική, κοινή επαφή και καταλάβαινε πραγματικά την εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» είπε μιλώντας στο Politico o Khodorkovsky αναφερόμενος στον Navalny.

Δεν φτάνουν τα memes

Όπως επισημαίνει το Politico, με έξυπνα memes και ακροβατισμούς, όπως η κίνηση που καλούσε τους Ρώσους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες το μεσημέρι για να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρόεδρο, δεν πρόκειται να υπονομεύσουν τον Putin, ούτε να τον απειλήσουν.
Μπορεί ενδεχομένως να ανυψώσουν το ηθικό των αντιφρονούντων και να εκνευρίσουν το Κρεμλίνο, αλλά δεν θα προκαλέσουν την πτώση του Putin ή του συστήματος.
Αν κρίνει κανείς από τις πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης, όπως αυτή από την ανεξάρτητη Levada, το ποσοστό αποδοχής του Putin ανέρχεται στο 86%.
Το να πιστεύεις το αντίθετο, είναι απλώς ευσεβής πόθος.
Η απουσία οποιασδήποτε σοβαρής μαζικής διαμαρτυρίας κατά του Putin εντός της Ρωσίας, πόσο μάλλον κατά του πολέμου του στην Ουκρανία, λέει πολλά.

Οι Ρώσοι να πάρουν τα όπλα

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρόταση κάποιων ότι οι Ρώσοι πρέπει να πάρουν τα όπλα.
«Η ειρηνική αντιπολίτευση είναι ένα αδιέξοδο» λέει ο Ilya Ponomarev, πρώην Ρώσος βουλευτής που έγινε αντιφρονούντας.
Ο Ponomarev ζει τώρα στο Κίεβο και είναι ο εκπρόσωπος της Λεγεώνας της Ελευθερίας της Ρωσίας, μιας εθελοντικής πολιτοφυλακής με έδρα την Ουκρανία που εκτιμάται ότι αριθμεί περίπου 2.000 Ρώσους αντιφρονούντες και αποστάτες, αν και ορισμένοι στη ρωσική αντιπολίτευση εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι είναι πολύ χαμηλότερος.
«Αν οι άνθρωποι δεν πάρουν τα όπλα, δεν πάμε πουθενά.
Οι άνθρωποι θα βρίσκουν πάντα δικαιολογίες για να μην κάνουν τίποτα, αλλά πρέπει να παλέψουμε», είπε o Ponomarev μιλώντας στο Politico.

Πυρά στην αντιπολίτευση

Όπως υποστήριξε, η συμβολική κινητοποίηση την ημέρα των εκλογών, ενίσχυσε τη συμμετοχή στις εκλογές και επέτρεψε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν πλάνα από ψηφοφόρους να παρατάσσονται στα εκλογικά τμήματα, προσθέτοντας μια εσφαλμένη εντύπωση νομιμότητας.
Αντίθετα, προέτρεψε τη Navalnaya, και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Khodorkovsky και ο Garry Kasparov, να υπάρξει μια ευρεία συνεργασία των αντιπολιτευτικών δυνάμεων για το τι πρέπει να κάνουν και τι όχι.
Όπως λέει, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία απάντηση στην έκκληση του.
«Υποθέτω ότι θα συνεχίσει τον δρόμο του συζύγου της και δεν θα συνεργαστεί με άλλους στην αντιπολίτευση.
Όταν οι άνθρωποι δεν θέλουν να συνεργαστούν, νομίζω ότι δεν ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν μια νίκη, αλλά χαράζουν ξεχωριστούς ρόλους για τον εαυτό τους και βάζουν τα προσωπικά οφέλη πάνω από τα οφέλη για όλους» υποστηρίζει ο Ponomarev.

Καταδικασμένη σε αποτυχία

Από την πλευρά του πάντως ο Khodorkovsky βλέπει την προτεινόμενη στρατηγική του Ponomarev για βίαιη αναταραχή ως μη ρεαλιστική επιλογή, και το κυριότερο, καταδικασμένη να αποτύχει.
Όσο βίαιη ή ειρηνική κι αν είναι, η αντιπολίτευση στη Ρωσία δεν έχει δυναμική.
«Η δημοκρατική αντιπολίτευση της Ρωσίας δεν είχε δυνάμεις πολύ πριν από τον Φεβρουάριο του 2022» αναφέρει έκθεση του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Στην έκθεση αυτή μάλιστα επισημαίνεται πως αν και πολλοί Ρώσοι συνεχίζουν τις προσπάθειες τους από το εξωτερικό και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας στη λήψη πληροφοριών μέσα και έξω από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας Ουκρανούς και Ρώσους πρόσφυγες και συνηγορώντας για λογαριασμό πολιτικών κρατουμένων, παρόλο αυτά εκτιμάται ότι «οι προσπάθειες τους δεν μπορούν να επιφέρουν κάποια αλλαγή στη σύνθεση ή στην κατεύθυνση του ρωσικού καθεστώτος».

Το μήνυμα στην Ουκρανία και στη Δύση

Συνεπώς τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ουκρανία και τη Δύση;
Σημαίνουν ότι η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ο μόνος ρεαλιστικός στόχος.
Αυτό όχι μόνο θα επέτρεπε στην Ουκρανία να διατηρήσει το κυρίαρχο δικαίωμα να επιλέγει τη μοίρα της, αλλά θα αποτρέψει επίσης τον Putin από περαιτέρω επιθετικότητα – κάτι που θα μπορούσε απλώς να σώσει τη Ρωσία, καθώς είναι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει την πολιτική δυναμική της χώρας.
Αλλά για να επιτευχθεί μια τέτοια νίκη, η Δύση πρέπει να επιταχύνει την παροχή όπλων και τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις επικείμενες ρωσικές επιθέσεις που πιθανότατα θα στοχεύουν το Χάρκοβο και την Οδησσό, και παράλληλα να οργανώσουν μια ακόμα αντεπίθεση για να απωθήσουν τη Ρωσία από τα ουκρανικά εδάφη.

Κυριαρχία στην Ευρώπη

Η ευσεβής σκέψη ότι οι μέρες του Putin είναι μετρημένες και ότι τα memes θα φέρουν την πτώση του, πρέπει να μπει στην άκρη, λέει το Politico.
«Είναι καιρός να σοβαρευτούμε θανάσιμα.
Επειδή ο χρόνος ευνοεί τη Ρωσία, όχι την Ουκρανία», δήλωσε στο Politico ο Mykhailo Podolyak, πολιτικός σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
«Στη ρωσική πλευρά προσαρμόζονται για έναν μακρύ πόλεμο. έχουν ξαναχτίσει τη χώρα τους εντελώς έχοντας κατά νου τον πόλεμο.
Είναι μια αυταρχική χώρα που βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχο μιας κάθετης εξουσίας.
Η πρώτη προτεραιότητα είναι ότι η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί» υποστήριξε ο Podolyak.
Ο Putin δίνει τη δική του θέση: «Εάν η Ρωσία χάσει, θα υποστεί μια μεταμόρφωση στο εσωτερικό της. Αν κερδίσει, θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης