Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Πληρωμένη» διαρροή από το Reuters – Ισχυρίζεται ότι και το Ιράν είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία για τρομοκρατικό χτύπημα

«Πληρωμένη» διαρροή από το Reuters – Ισχυρίζεται ότι και το Ιράν είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία για τρομοκρατικό χτύπημα
Οι πληροφορίες που παρείχε η Τεχεράνη στη Μόσχα για μια επικείμενη επίθεση δεν είχαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον ακριβή στόχο
Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα ακόμη, το Reuters ισχυρίζεται, βασιζόμενο σε πηγές, ότι και το Ιράν είχε ενημερώσει τη Ρωσία για το ενδεχόμενο μιας μεγάλης «τρομοκρατικής επιχείρησης» στο έδαφός της.
Η προειδοποίηση έγινε ένα μήνα πριν τη σφαγή σε χώρο συναυλιών κοντά στη Μόσχα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 144 άτομα.
Την ευθύνη της επίθεσης την ανέλαβε η μαχητική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επίσης προειδοποιήσει τη Ρωσία εκ των προτέρων για μια πιθανή ισλαμιστική επίθεση, αλλά η Μόσχα, που είχε βαθιά δυσπιστία για τις προθέσεις της Ουάσιγκτον, υποβάθμισε αυτές τις πληροφορίες.
Παράλληλα, οι πληροφορίες που παρείχε η Τεχεράνη στη Μόσχα για μια επικείμενη επίθεση δεν είχαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τον ακριβή στόχο.

Οι πληροφορίες του σύμμαχου Ιράν

Όπως αναφέρει το Reuters, πλέον είναι δύσκολο για τη Ρωσία να απορρίψει πληροφορίες από τον διπλωματικό σύμμαχο Ιράν σχετικά με την επίθεση, κάτι που έχει επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη, και οι δύο υπό τις δυτικές κυρώσεις, έχουν εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία κατά τη διάρκεια του διετούς πολέμου στην Ουκρανία.
«Μέρες πριν από την επίθεση στη Ρωσία, η Τεχεράνη μοιράστηκε πληροφορίες με τη Μόσχα σχετικά με μια πιθανή μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία.
Οι πληροφορίες αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια ανακρίσεων όσων συνελήφθησαν σε σχέση με φονικές βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν», είπε στο Reuters μια από τις πηγές.
Το Ιράν συνέλαβε 35 άτομα τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητή του κλάδου ISIS-Khorasan (ISIS-K) που εδρεύει στο Αφγανιστάν του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι, όπως είπε, συνδέονται με τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στις 3 Ιανουαρίου στην πόλη Κερμάν που σκότωσαν σχεδόν 100 άτομα.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις στο Ιράν, τις πιο αιματηρές από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν ότι το ISIS-K πραγματοποίησε τόσο τις επιθέσεις της 3ης Ιανουαρίου στο Ιράν όσο και την επίθεση της 22ας Μαρτίου στη Μόσχα.

Τα παρακλάδια του ISIS

Το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε κάποτε μεγάλες εκτάσεις του Ιράκ και της Συρίας, επιβάλλοντας μια βασιλεία τρόμου και εμπνέοντας επιθέσεις μοναχικών λύκων στις δυτικές χώρες, αλλά κηρύχθηκε εδαφικά ηττημένο το 2017.
Ωστόσο, το ISIS-K, ένα από τα πιο τρομακτικά παρακλάδια του, ανέβασε ξανά το προφίλ της ομάδας με μεγάλης κλίμακας αιματοχυσία.
Το ISIS-K, που πήρε το όνομά του από έναν παλιό όρο για μια περιοχή που περιελάμβανε τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν, εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και γρήγορα δημιούργησε τη φήμη της ακραίας βαρβαρότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης