Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς το Πεκίνο θα μπορούσε να δημιουργήσει το China shock 2.0 – Οι ενέργειες των ΗΠΑ

Πώς το Πεκίνο θα μπορούσε να δημιουργήσει το China shock 2.0 – Οι ενέργειες των ΗΠΑ
Τι κάνουν οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος για το China shock 2.0
Η οικονομία της Κίνας διέρχεται μια οδυνηρή μετάβαση, καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να την ξεπεράσει την ύφεση του COVID και την κρίση χρέους στον τομέα των ακινήτων.
Η πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, υπερασπίζεται αυτό που αποκαλεί τις «νέες τρεις» βιομηχανίες ηλιακών κυψελών, ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών ιόντων λιθίου για να οδηγήσει την οικονομία της.
Ήδη κατασκευάζει και εξάγει αυτά τα προϊόντα επιθετικά.
Συγκεκριμένα, οι κατασκευαστές της Κίνας παράγουν τόσα πολλά ηλιακά πάνελ που η επακόλουθη παγκόσμια υπερβολή και η πτώση των τιμών ωθούν τους ανθρώπους να επενδύσουν τους φράχτες του κήπου τους με το άλλοτε βραβευμένο προϊόν.
Αυτή είναι μόνο μία από τις βιομηχανίες για τις οποίες προετοιμάζεται ο κόσμος στην επόμενη φάση του «σοκ της Κίνας».

Τι συνέβη στο China shock 1.0;

Το China shock ήταν ένας όρος που επινοήθηκε από τους David H. Autor, David Dorn και Gordon H. Hanson σε μια εργασία του 2016 σχετικά με την οικονομική άνοδο της χώρας και τον αντίκτυπό της στο παγκόσμιο εμπόριο και τις αγορές εργασίας.
Κάποτε βυθισμένη στη φτώχεια, η κομμουνιστική Κίνα ξεκίνησε τις οικονομικές της μεταρρυθμίσεις το 1978, όταν άνοιξε την οικονομία της και επέτρεψε περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Η ανάπτυξη της χώρας ήταν ιλιγγιώδης, με το ΑΕΠ να αυξάνεται πάνω από 80 φορές από τότε.
Αυτή η ανάπτυξη οδηγήθηκε από την ταχεία εκβιομηχάνιση, η οποία ώθησε την Κίνα στη θέση του παγκόσμιου εργοστασίου.
Ο τεράστιος μεταποιητικός της τομέας παρήγαγε εκατομμύρια προϊόντα που εξήγαγε με χαμηλό κόστος.
Ο κόσμος καλωσόρισε την Κίνα της, προαναγγέλλοντας μια εποχή παγκοσμιοποίησης από την οποία επωφελήθηκαν εταιρείες από τις ΗΠΑ και αλλού.
Εκείνη την εποχή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν της άποψης ότι ο γίγαντας της Ανατολικής Ασίας θα γινόταν πιο ανοιχτός οικονομικά και πολιτικά ως αποτέλεσμα αυτής της ολοκλήρωσης.
Οι καταναλωτές, επίσης, επωφελήθηκαν από τον χαμηλό πληθωρισμό.
Αλλά αυτή η τάση είχε τεράστιο κόστος για τις κοινότητες στις ΗΠΑ και αλλού που εξαρτώνται από την κατασκευή.
Χιλιάδες εργαζομένων έχασαν τις δουλειές τους στην Κίνα.
Αυτό είναι το «σοκ της Κίνας».

Πώς το Πεκίνο θα μπορούσε να δημιουργήσει το China shock 2.0 – Οι ενέργειες των ΗΠΑ

Τώρα, η Κίνα στοχεύει τρεις νέες στρατηγικές βιομηχανίες που ο υπόλοιπος κόσμος κοιτάζει επίσης.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι δυτικές χώρες δεν αφήνουν το Πεκίνο να πάρει το δρόμο του τόσο εύκολα - ειδικά επειδή η Κίνα στοχεύει να αναπτύξει το δικό της οικοσύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας σε αυτές τις περιοχές.
"Οι προηγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν τον συνδυασμένο αντίκτυπο της συγκρατημένης μεσοπρόθεσμης αύξησης του ΑΕΠ της Κίνας στην παγκόσμια ζήτηση καθώς και του ανταγωνισμού από το νέο κύμα εκβιομηχάνισης της Κίνας", δήλωσε στο Business Insider ο Rajiv Biswas, ένας διεθνής οικονομολόγος που είναι ο συγγραφέας του "Asian Megatrends".
Αυτή η εξέλιξη δεν πηγάζει μόνο από την ώθηση της Κίνας για την κατασκευή των τελικών προϊόντων στους τομείς των ηλεκτρικών οχημάτων, των μπαταριών ιόντων λιθίου και των ηλιακών κυψελών.
Η χώρα αναπτύσσει επίσης παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού για κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως οι σπάνιες γαίες, που πρόκειται να προμηθεύουν αυτές τις βιομηχανίες.
«Συνεπώς, οι βιομηχανικές οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ αντιμετωπίζουν νέες οικονομικές προκλήσεις από τον στρατηγικό ανταγωνισμό της Κίνας σε αυτούς τους βασικούς αναπτυσσόμενους κλάδους», δήλωσε ο Biswas.
Αυτός ο ανταγωνισμός είναι ακόμη πιο έντονος τώρα λόγω του αποπληθωρισμού στην Κίνα — η οποία έχει γίνει η μόνη μεγάλη οικονομία στον κόσμο που αντιμετωπίζει αρνητικές τιμές καταναλωτή.
Πέρυσι, οι εισαγωγές αγαθών της Κίνας από τον υπόλοιπο κόσμο μειώθηκαν κατά 5,5% από πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τι κάνουν οι ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος για το China shock 2.0;

Ο κόσμος δεν πρόκειται να υποκύψει στην αναδυόμενη κυριαρχία της Κίνας.
"Είναι πιθανό ότι ο στρατηγικός ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα σε τομείς προηγμένων τεχνολογιών παραγωγής", δήλωσε ο Biswas.
Πολλές εταιρείες ήδη διαφοροποιούν τις αλυσίδες εφοδιασμού μακριά από την Κίνα για μια σειρά προϊόντων.
Οι ΗΠΑ λαμβάνουν μέτρα για να ενισχύσουν την παραγωγή τσιπ στη χώρα.
Ο νόμος CHIPS παρέχει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για την παραγωγή, την έρευνα και την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού.
Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ ενισχύει επίσης τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης