Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην κόψη οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή – Το Ιράκ «παίζει» με το φυσικό αέριο, έβαλε στο παιχνίδι την Ουκρανία, αντίδραση από Ρωσία, Ιράν, Κίνα

Στην κόψη οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή – Το Ιράκ «παίζει» με το φυσικό αέριο, έβαλε στο παιχνίδι την Ουκρανία, αντίδραση από Ρωσία, Ιράν, Κίνα
Το Ιράκ ανέθεσε την ανάπτυξη φυσικού αερίου Akkas στην άγνωστη μέχρι τώρα ουκρανική εταιρεία Ukrezemresurs
Την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις είναι «απασχολημένες» με το εάν θα μπει ή όχι το Ισραήλ στη Rafah, η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα βρίσκονται πλέον σε στενή συνεργασία για το ζωτικής σημασίας κοίτασμα φυσικού αερίου Akkas στο Ιράκ.
Είναι το στρατηγικά αυτά τα αποθέματα, που ασκήθηκε τεράστια πίεση στους πολιτικούς στη Βαγδάτη για να διασφαλιστεί ότι όλες οι συμβάσεις που σχετίζονται με το πεδίο θα πήγαιναν σε ρωσικές εταιρείες σε πρώτη φάση, με υποστήριξη από Κινεζικές εταιρείες όταν απαιτείται.
Οι ιρανικές εταιρείες φυσικού αερίου δεν έχουν την πρόθεση να διαχειρίζονται μια σημαντική ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, γι' αυτό και τα δικά τους κοιτάσματα φυσικού αερίου λειτουργούν ως επί το πλείστον από εταιρείες από αυτές τις δύο χώρες, ιδιαίτερα τη Ρωσία.
Ωστόσο, σε μια από τις πιο ασυνήθιστες εκπλήξεις στην πρόσφατη ιστορία των συμβάσεων των πεδίων φυσικού αερίου ή πετρελαίου, το Ιράκ έχει αναθέσει την ανάπτυξη του Akkas σε μια σχεδόν άγνωστη εταιρεία από τον σημερινό πρωταρχικό εχθρό της Ρωσίας - την Ουκρανία.

Τι συμβαίνει…

Η σημασία του κοιτάσματος φυσικού αερίου Akkas για τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί.
Τοποθετημένο στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, που μοιράζεται τα ανατολικά του σύνορα με το Ιράν, τα βόρεια σύνορά του με την Τουρκία, τα δυτικά του σύνορα με τη Συρία και την Ιορδανία και τα νότια σύνορά του με τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ είναι ίσως η πιο σημαντική γεωπολιτικά χώρα στο σύνολο του.
Η Μέση Ανατολή σε αυτές τις τρεις χώρες - και στις ΗΠΑ, με τη σειρά της, την παράνομη δυτική ερημική επαρχία της Anbar - ένα μέρος τόσο βίαιο και απρόβλεπτο που απέφυγε ακόμη και όπου ήταν δυνατόν το Ισλαμικό Κράτος - είναι ίσως η πιο ζωτικής σημασίας γεωπολιτικά περιοχή σε όλο το Ιράκ.
Και η πιο στρατηγική θέση στο Anbar είναι το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Akkas.
Το ίδιο το κοίτασμα έχει περίπου 5,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αποδεδειγμένων αποθεμάτων και το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ σχεδιάζει να παράγει περίπου 400 εκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου την ημέρα.
Αλλά το Akkas δεν θα μπορούσε να έχει τίποτα μέσα, και η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν θα εξακολουθούσαν να κάνουν τα πάντα για να το αποκτήσουν.
Ένας βασικός λόγος για αυτό είναι ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου δικαιούνται νόμιμα να διασφαλίζουν τις επιχειρήσεις τους στα κοιτάσματα πετρελαίου και/ή φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο με οποιοδήποτε μέσο θεωρούν απαραίτητο.
Πρακτικά, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη στάθμευση μιας τεράστιας βαριά οπλισμένης δύναμης ασφαλείας γύρω από ένα κοίτασμα πετρελαίου και/ή φυσικού αερίου.

Ο ρόλος της Κίνας

Αυτό ευθυγραμμίζεται τέλεια με το πολυγενές έργο ισχύος της Κίνας, την «Πρωτοβουλία Belt and Road», η οποία αξιοποιεί μεγάλες επενδύσεις στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τη βιομηχανία και τις μεταφορές για να εξασφαλίσει αποτελεσματικό έλεγχο σε μεγάλες εκτάσεις της οικονομίας της χώρας και, ως εκ τούτου, τη μελλοντική πολιτική της πίστη.
Ένα μπόνους για την Κίνα είναι ότι οι τεράστιες επενδύσεις της στο Ιράκ τα τελευταία χρόνια υποτίθεται ότι της έδωσαν την πρώτη άρνηση στα περισσότερα από τα έργα πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών που προέκυψαν στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της Συμφωνίας Πλαισίου Ιράκ-Κίνας».
Ως μέρος αυτού, η Κίνα έπρεπε επίσης να λάβει τουλάχιστον 30% έκπτωση σε όλα τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο και τα πετροχημικά που αγοράζει από το Ιράκ.
Οι υπόλοιπες συμφωνίες - κυρίως στο δυτικότερο Ιράκ - υποτίθεται ότι έχουν δώσει την πρώτη άρνηση στη Ρωσία, με παρόμοιες εκπτώσεις στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου να περιλαμβάνονται σε αυτές τις σχετικές συμφωνίες.

Η στρατηγική θέση

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα διακυβεύματα για τη Ρωσία στην ανάπτυξη του Akkas λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
Το κοίτασμα Akkas είναι μία από τις τρεις μεγάλες τοποθεσίες φυσικού αερίου που σχηματίζουν ένα λοξό τρίγωνο σε όλο το νότιο Ιράκ, που εκτείνεται από το κοίτασμα Mansuriya κοντά στα ανατολικά σύνορα με το Ιράν, μέχρι το κοίτασμα Siba στο νότο (πολύ κοντά στον βασικό εξαγωγικό κόμβο της Ιρακινής Βασόρας) , και μετά σε όλη τη διαδρομή δυτικά προς την ίδια την Ακκά (πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία).
Κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς ολόκληρης αυτής της περιοχής που εκτείνεται από την ανατολή προς τη δύση βρίσκονται οι ιστορικές υπερεθνικιστικές και υπερ-αντιδυτικές πόλεις Falluja, Ramadi, Hit και Haditha.
Σε αυτό το σημείο γεωγραφικά, το Ιράκ γίνεται Συρία και είναι απλώς μια μικρή μετάβαση στα βασικά στρατηγικά λιμάνια του Μπάνιας και του Ταρτούς, και στη Λατάκια – τα οποία είναι και τα τρία κρίσιμα παγκόσμια στρατηγικά σημεία για τη Μόσχα.
Το συριακό λιμάνι Ταρτούς παραμένει μια τεράστια ναυτική βάση για τη Ρωσία και το μόνο λιμάνι της Μεσογείου στο οποίο έχει πρόσβαση.
Το λιμάνι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο Khmeimim, το οποίο – βάσει συμφωνίας που συνήφθη το 2015 – έγινε πολιτικοστρατιωτικό αεροδρόμιο-αεροπορική βάση διπλής χρήσης για χρήση από τη Ρωσία.
Και σε μικρή απόσταση από αυτά τα δύο βασικά πλεονεκτήματα βρίσκεται ο σταθμός συλλογής πληροφοριών της Ρωσίας στη Λαττάκεια.
Η Ρωσία πίστευε ότι είχε επιτέλους αποκτήσει τον έλεγχο αυτών των τριών τοποθεσιών τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν η Stroytransgaz υπέγραψε μια προκαταρκτική σύμβαση με το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ για την ανάπτυξη του σχεδόν άγνωστου μέχρι τώρα Block 17 στην επαρχία Anbar.
Η τοποθεσία Block 17 στην επαρχία Anbar ήταν ιδανική για τους σκοπούς της Ρωσίας, καθώς βρισκόταν ακριβώς στη μέση αυτού που ο στρατός των ΗΠΑ αποκαλούσε «σπονδυλική στήλη» του Ισλαμικού Κράτους όπου ο Ευφράτης ρέει δυτικά στη Συρία και ανατολικά στον Περσικό Κόλπο, εξαιρετικά κοντά στα σύνορα με το Ιράν.
Ωστόσο, η πίεση των ΗΠΑ στο Ιράκ προκάλεσε συνεχείς καθυστερήσεις σε αυτή τη συμφωνία.

Οι αγωγοί

Τόσο για τη Ρωσία όσο και για το Ιράν, η διασφάλιση της σπονδυλικής στήλης του Ιράκ που διασχίζει την Ακκά είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του λιμανιού Μπανιάς στη Συρία.
Αυτό έχει προβλεφθεί από καιρό ως το τελικό σημείο για τους από καιρό σχεδιασμένους αγωγούς Ιράν-Ιράκ-Συρίας που θα μεταφέρουν ιρανικό και αργότερα ιρακινό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράκ στη Συρία και στη συνέχεια στα λιγότερο αυστηρά αστυνομευόμενα λιμάνια της νότιας Ευρώπης.
Αυτή η διαδρομή δεν θα επέτρεπε μόνο τη μετακίνηση ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αλλά και οτιδήποτε άλλο θέλουν να περάσουν η Ρωσία και το Ιράν στην ήπειρο χωρίς πάρα πολλούς ελέγχους.
Ήταν επίσης από καιρό το τελευταίο μέρος των σχεδίων της Ρωσίας και του Ιράν για την κατασκευή μιας «χερσαίας γέφυρας» από την Τεχεράνη στη Μεσόγειο Θάλασσα μέσω της οποίας θα μπορούσαν να αυξήσουν εκθετικά την κλίμακα και το εύρος της παράδοσης όπλων στο νότιο Λίβανο και στην περιοχή των Υψωμάτων Γκολάν της Συρίας να χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις στο Ισραήλ.
Αυτός ο βασικός στόχος αυτής της πολιτικής ήταν να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που θα παρασύρει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε έναν πόλεμο του είδους που παρατηρήθηκε πρόσφατα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η «σφήνα» Ukrezemresurs

Με όλα αυτά να διακυβεύονται, λοιπόν, γιατί το Ιράκ ανέθεσε την ανάπτυξη φυσικού αερίου Akkas στην άγνωστη μέχρι τώρα ουκρανική εταιρεία Ukrezemresurs;
Η απάντηση βρίσκεται στην ερώτηση, η οποία είναι ότι διακυβεύονται τόσα πολλά για τους τρεις βασικούς γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ στην περιοχή - ιδίως στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας - που η Ουάσιγκτον δεν θα μπορούσε να επιτρέψει να συμβεί αυτή τη στιγμή.
Σύμφωνα με πηγές που συνεργάζονται πολύ στενά με το Υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ που μίλησαν αποκλειστικά από το OilPrice.com τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κατέστη σαφές στο Ιράκ ότι οι οικονομικές εκταμιεύσεις και οι παραιτήσεις για τη συνέχιση της εισαγωγής ενέργειας από το Ιράν θα εξεταζόταν ενδελεχώς εάν απονεμηθεί στον Akkas στη Ρωσία ή σε οποιεσδήποτε εταιρείες από την Κίνα ή το Ιράν αυτή τη στιγμή.
«Αυτό το μήνυμα τονίστηκε στην πρόσφατη αντιπροσωπεία στην Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Mohammed Al Sudani, και φαίνεται να έχει ληφθεί ξεκάθαρα», είπε η πηγή.
«Προωθήθηκε επίσης με περαιτέρω υποσχέσεις για επενδύσεις από αμερικανικές εταιρείες από τη μια πλευρά, ή περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράκ για τη βοήθεια του Ιράν από την άλλη», πρόσθεσε.
Πράγματι, η ανακοίνωση του βραβείου Akkas ήρθε περίπου την ίδια στιγμή με εκείνη της εταιρείας ενέργειας και κοινής ωφελείας Raban Al-Safina for Energy Projects (RASEP) με έδρα το Ιράκ που υπέγραψε μνημόνια συμφωνίας (MoUs) με τις αμερικανικές εταιρείες KBR, Honeywell, Baker Hughes, Emerson και GE για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Nahr Bin Omar στη Βασόρα στο νότιο τμήμα Ιράκ.
Δεδομένης της ιστορίας του Ιράκ να υπόσχεται ένα πράγμα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια να κάνει το ακριβώς αντίθετο, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθούν αυτά τα μνημόνια συμφωνίας και η εκμετάλλευση του πεδίου φυσικού αερίου Akkas στο Ukrezemresurs, φυσικά.
Όμως, δεδομένου του βάρους των πόρων σε αυτή τη νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ στο Ιράκ, εάν δεν λειτουργήσει, τότε η Ουάσιγκτον είναι απίθανο να βρει ποτέ έναν τρόπο να επιστρέψει στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης